AŞÇILAR DERNEĞİ I. ULUSLARARASI KAHRAMANMARAŞ DONDURMA FESTİVALİ’NE KATILDI

AŞÇILAR DERNEĞİ I. ULUSLARARASI KAHRAMANMARAŞ DONDURMA FESTİVALİ’NE KATILDI
29 Eylül 12:43 2017

AÅžÇILAR DERNEĞİ I. ULUSLARARASI KAHRAMANMARAÅž DONDURMA FESTÄ°VALÄ°’NE KATILDI

 

AÅŸçılar DerneÄŸi 1. Uluslararası KahramanmaraÅŸ Dondurma ve Kültür Sanat Festivali kapsamında 24 Eylül Pazar günü gerçekleÅŸtirilen IV. Yemek Yarışmasına jüri olarak katıldı. Bekir Develi’nin sunumu ve AÅŸçılar DerneÄŸi Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Fikret Özdemir’in jüri baÅŸkanlığında gerçekleÅŸtirilen yarışmada; AÅŸçılar DerneÄŸi Yönetim Kurulu Üyeleri Necat Çuhadar, Åženol Özbay, Fatih Açıkça; program yapımcısı, yemek yazarı ve gurme Maria EkmekçioÄŸlu; Kanyon ve Emaar, Suvla RestaurantExecutive Chef Ersin AvÅŸar, Güler Osmanlı Mutfağı Ä°ÅŸletmecisi ve gurme Ali Güler, Hilton Ä°stanbul Kozyatağı Executive Chef Yener Özden, L’assietteles Ottoman Executive Chef Ayvaz Akbacak, Kitchenette Koordinatör Executive Chef Mehmet Uzunöz, sunucu ve yemek yazarı Executive Chef Özlem Mekik, Pınar Executive Chef Elif Çıtak, Sofra Catering Executive Chef Battal Yıldırım, Ä°ÅŸletmeci  Ä°brahim Halil Kör ve Cumba Künefe Executive Chef CoÅŸkun Yaycı jüri olarak görev aldı. KahramanmaraÅŸlı ev hanımlarının yoÄŸun ilgi gösterdiÄŸi yarışmada “Çorba”, “Pilav”, “Etli Yemek” ve “Tatlı” olmak üzere 4 kategoride yüzden fazla yemek türü deÄŸerlendirildi. AÅŸçılar DerneÄŸi’nin etkinlik kapsamında düzenlediÄŸi KahramanmaraÅŸ Gurme ve Kültür Turunda ise DulkadiroÄŸlu Belediyesi Mutfak Müzesi, KocabaÅŸ Konağı, KahramanmaraÅŸ Tarihi Demirciler Çarşısı, Katiphan, Nemrut Dağı ve KahramanmaraÅŸ’ın Pazarcık Ä°lçesi gezildi.

7 bin yıllık şehir: Maraj

Bugünkü adıyla MaraÅŸ, 7 bin yıl öncesine kadar uzanan oldukça köklü bir tarihe sahiptir. Åžehir, yaklaşık 3 bin yıldan bu yana MaraÅŸ adıyla bilinmektedir. MaraÅŸ’ın adıyla ilgili en eski ve en önemli yazılı kaynaklar Asur yazılı metinleridir. M.Ö. 8. yüzyıl sonlarına kadar hüküm süren kralların her yıl Anadolu'ya yaptıkları askeri seferlerden söz edilen yıllıklarda , “Gurgum Krallığı” ve bu krallığın baÅŸkenti “Markas” veya “Markasi”den söz edilmektedir. Özellikle II. Sargon döneminden kalma “BoÄŸazköy” yazıtlarında “MaraÅŸ” adı geçmektedir. MaraÅŸ adının Hititlerden geldiÄŸini doÄŸrulayan Asur kaynaklarında da ÅŸehrin adı “Markaji” ÅŸeklindedir. Tarihçi Herodot, MaraÅŸ ÅŸehrini Hitit komutanlarından “Maraj” adlı bir askerin kurmasından dolayı ÅŸehre Maraj adı verildiÄŸini belirtmektedir. Åžehrin adı, Hititlerden kalan yazıtlarda “Maraj” ve “Markasi”dir.

M.S. I. yüzyılda Roma Ä°mparatorluÄŸu bölgeyi ele geçirince MaraÅŸ'ın adı “Germanicia” olmuÅŸtur. Roma ve Bizans Ä°mparatorluÄŸu döneminde bu adla anılan ÅŸehir Müslümanlar tarafından fethedilince ilk ÅŸekli ile kullanılmaya baÅŸlandı. Osmanlılar döneminde ise ÅŸehrin adı bölgede DulkadiroÄŸulları BeyliÄŸi'nin kurulmasından dolayı “Zülkadir”ÅŸeklinde de ifade edilmektedir.

 

İstiklal Madalyalı Şehir: Kahramanmaraş

KurtuluÅŸ Savaşı Destanı içerisinde MaraÅŸ’ın oldukça özel bir durumu vardır. MaraÅŸ'ın KurtuluÅŸ Savaşında ÅŸehir halkı ile birlikte direniÅŸ göstermesi ve çevre vilayetlerinde yardımına koÅŸması büyük takdir toplar. KurtuluÅŸ Savaşı sonrasında MaraÅŸ'a bir yazı gönderilerek, Milli Mücadeleye katılanların listesi istenir. Åžehrin ileri gelen yöneticileri toplanır ve bir durum tespiti yapar. Sonunda Ankara’ya “MaraÅŸ ta Milli Mücadeleye katılmayan tek fert bile yoktur.” cevabı verilir. Bunun üzerine 5 Nisan 1925 yılında toplanan Türkiye Büyük Millet Meclisi, Ä°stiklal Madalyası'nın MaraÅŸ’ta fertlere deÄŸil, ÅŸehir halkına verilmesi kararlaÅŸtırır ve MaraÅŸ’ı Kırmızı Åžeritli Ä°stiklal Madalyası ile ödüllendirilir. MaraÅŸ ÅŸehri yine Milli Mücadeledeki fedakârlığından ötürü TBBM tarafından 7 Åžubat 1973 tarihinde “Kahramanlık” payesiyle de ödüllendirilir. KahramanmaraÅŸlı 1925 yılından beri her yıl KurtuluÅŸ günü olan 12 Åžubat Bayramında Ä°stiklal Madalyasını Åžanlı Bayrağına törenle takarak kutlamaktadır.

 

Türkiye’nin kırmızı biber tarlası

KahramanmaraÅŸ üç ayrı coÄŸrafi bölgenin -Akdeniz Bölgesi, DoÄŸu Anadolu Bölgesi, GüneydoÄŸu Anadolu Bölgesi- birbirine en çok yaklaÅŸtığı alanda yer alır. CoÄŸrafi konumu ve diÄŸer faktörlerinde etkisi ile üç farklı iklim tipi arasında Akdeniz iklimine daha yakın bir iklim özelliÄŸi gösterir. DoÄŸal güzellikler bakımından çok zengin olan KahramanmaraÅŸ, su kaynaklarının bol olması, ormanlık alanların geniÅŸ yer tutması, iklim yapısının insan yaÅŸantısına uygun olması, ÅŸehri bir barajlar ÅŸehri konumuna taşımaktadır. Verimli ovalarında baÅŸlıca tarım ürünleri buÄŸday, arpa, pirinç, çavdar, mahlut, nohut, fasulye, ÅŸekerpancarı ve pamuktur. Üzümü ve üzüm baÄŸlarıyla ünlü olan ÅŸehirde çilek, elma, kayısı, armut, zeytin, dut, antepfıstığı, fındık, yerfıstığı ve çamfıstığı yetiÅŸir. Bununla birlikte kırmızı biberi ile meÅŸhur olan ÅŸehir, Türkiye’nin biber tarlası ve çeltik deposudur.

“Gastronomi medeniyetin bir parçasıdır.”

Tüm bu özellikleriyle bir medeniyetler ÅŸehri olduÄŸunu kanıtlayan KahramanmaraÅŸ, gastronomisinin tanınması yolunda hızla ilerliyor. Her yıl AÅŸçılar DerneÄŸi’nin iÅŸ birliÄŸiyle düzenlenen “Yemek Yarışması” dernek baÅŸkanı Fikret Özdemir’in katkılarıyla uluslararası boyuta taşınmasının yanı sıra, gurme elçiliÄŸini de beraberinde getiriyor. KahramanmaraÅŸlı bir ÅŸef olan Fikret Özdemir, Türkiye’nin yöresel ürün ve gastronomi mirasına büyük önem ve deÄŸer veriyor. KahramanmaraÅŸ baÅŸta olmak üzere Anadolu’da pek çok ÅŸehirdeki festival ve etkinliklere katılan AÅŸçılar DerneÄŸi, ulusal ve uluslararası arenada yöresel üreticileri desteklemeye devam ediyor.

Bu baÄŸlamda 24 Eylül Pazar günü 1. Uluslararası KahramanmaraÅŸ Dondurma ve Kültür Sanat Festivalini kapsamında Kültür Park’ta düzenlenen IV. Geleneksel Yemek Yarışmasında jürilik görevini üstlenen AÅŸçılar DerneÄŸi, KahramanmaraÅŸlı ev hanımlarının özgün reçete ve yerel ürünlerle piÅŸirdikleri yöresel yemekleri deÄŸerlendirdi. KahramanmaraÅŸ’ın Gastronomi Elçisi olan Fikret Özdemir deÄŸerlendirme yaparken çok zorlandıklarını belirterek, ev hanımlarının çok baÅŸarılı olduklarını ve birinci, ikinci ve üçüncü olarak bir deÄŸerlendirmede bulunsalar da, aslında tüm yemeklerin birinci olduÄŸunu söyledi.

Yemek Yarışmasının ödül töreninde bir konuÅŸma yapan KahramanmaraÅŸ BüyükÅŸehir Belediye BaÅŸkanı Fatih Mehmet Erkoç ise KahramanmaraÅŸ mutfağının tam anlamıyla bir gastronomi kenti olduÄŸunu belirttiÄŸi konuÅŸmasında; “KahramanmaraÅŸ’ta unlu mamullerden et ve sebze karşımı tüm yemeklere kadar pek çok tür mevcuttur. Åžehrimizin ovasında dereotunun her çeÅŸidi ve türlü sebzeler yetiÅŸmektedir. Bunlar KahramanmaraÅŸ gastronomisini güçlendirmektedir. Bizler de tüm bu deÄŸerlerimizi Türkiye’ye tanıtmak amacıyla geçen yıldan bu yana AÅŸçılar DerneÄŸi BaÅŸkanımız Fikret Özdemir’le birlikte yemek yarışmaları ve gurme turları düzenliyoruz. Gastronomi medeniyetin bir parçasıdır. Bizlere ne kadar güçlü bir medeniyetin mirasçısı olduÄŸumuzu yine gastronomimiz göstermektedir. Gastronomi yönünden KahramanmaraÅŸ için çok büyük bir algı oluÅŸturacağız,”dedi.

VI. Yemek Yarışmasında jüriler 100’den fazla yemek arasında deÄŸerlendirmede bulundu. Yarışmada dereceye giren 1’incilerine tam altın, ikincilere yarım altın ve üçüncülere çeyrek altın ödülleri verildi. Aynı zamanda yarışmacılara çeÅŸitli hediyeler ve katılım belgeleri takdim edildi.

Jüri üyeleri tarafından yapılan deÄŸerlendirme sonunda dereceye giren yarışmacılar ÅŸöyle:

 Çorba

1. Sema Yenisolak- Paça

2. Hanim Helvacı - Tarhana

3. Zeliha Ä°spir - TirÅŸik

Pilav

1. Güllü  Kahveci - Kestaneli Pilav

2. Melike Tepebaşı - Tas Pilavı

3. AyÅŸegül KocabaÅŸ- Acem Pilavı

Etli Yemek

1. Ferdane TaÅŸ - Bamya

2. Saadet Uzun - Patlıcan Kebabı

3. Nuran Kalaylar - Mimbar

Tatlı

1. Zeynep Sezal -  Kıvrım Tatlısı

2. Safa Kısakürek - Kırma Tatlısı

3. Hatice Kaya - Bastık Kavurması

 

 

 



Emoji Ä°le DeÄŸerlendir

0 Mutfak Haber Emoji İnanılmaz

İnanılmaz

0 Mutfak Haber Emoji MuhteÅŸem

MuhteÅŸem

0 Mutfak Haber Emoji BeÄŸendim

BeÄŸendim

0 Mutfak Haber Emoji BeÄŸenmedim

BeÄŸenmedim

0 Mutfak Haber Emoji Üzüldüm

Üzüldüm


Yorumlar