CİBALİKAPI BALIKÇISI İMZA LEZZETLERİNDEN: TOPİK

CİBALİKAPI BALIKÇISI İMZA LEZZETLERİNDEN: TOPİK
29 Mayıs 09:56 2019

Lezzet tutkunlarına farklı lezzetler sunmak için 18 yıldır büyük bir tutkuyla çalışan Cibalikapı Balıkçısı, sizleri farklı lezzetlerle buluÅŸturmaya devam ediyor. Tadı damağınızda kalacak özel lezzetlerimizden Topik, yaz aylarında da vazgeçilmeziniz olacak. 

 

Behzat Åžahin :"Yıllar önce topiÄŸi menümüze dahil etmeye karar verdiÄŸimizde, artık neredeyse unutulmuÅŸtu. KurtuluÅŸ'taki Topikçi Musa'dan ve bulabildiÄŸimiz tüm kaynaklardan elde ettiÄŸimiz reçeteleri birer birer denedik. Bugün yaptığımız topiÄŸin çıkış noktası, Yedikuleli yazar Takuhi Tovmasyan'ın anı-yemek kitabı "Sofranız Åžen Olsun"dur."

 

Topik, Ä°stanbul Ermenilerinin perhiz yemeklerinden biridir. Yedi hafta süren Büyük Perhiz süresince et ve süt ürünleri yenmez, zeytinyaÄŸlı yemekler hazırlanır.

 

Topik, Ä°stanbul Ermenilerinin perhiz yemeklerinden biridir. Yedi hafta süren Büyük Perhiz süresince et ve süt ürünleri yenmez, zeytinyaÄŸlı yemekler hazırlanır.

  • Yıllar önce topiÄŸi menümüze dahil etmeye karar verdiÄŸimizde, artık neredeyse unutulmuÅŸtu. KurtuluÅŸ’taki Topikçi Musa’dan ve bulabildiÄŸimiz tüm kaynaklardan elde ettiÄŸimiz reçeteleri birer birer denedik. Bugün yaptığımız topiÄŸin çıkış noktası, Yedikuleli yazar Takuhi Tovmasyan’ın anı-yemek kitabı “Sofranız Åžen Olsun”dur.

Topik Tarifi

TOPÄ°K

Malzemeler

400 gram nohut

1 orta boy patates

3 iri boy kuru soÄŸan

1 su bardağı tahin

1 tatlı kaşığı tarçın

1 tatlı kaşığı yenibahar

1 tatlı kaşığı kimyon

1 tatlı kaşığı toz şeker

1 tatlı kaşığı tuz

Yarım fincan dolmalık fıstık

Yarım fincan kuÅŸüzümü

Yarım fincan sızma zeytinyağı

Yapılışı

AkÅŸamdan ıslattığınız nohutları ve patatesi iyice yumuÅŸayana kadar ayrı ayrı haÅŸlayın.  DiÄŸer yandan topiÄŸin iç malzemesi olan soÄŸanları piyazlık doÄŸrayıp tuzun yarısını ve ÅŸekeri de ekleyin. Kısık ateÅŸte zeytinyağında karamelize olana kadar karıştırarak piÅŸirin. Ocaktan almaya 10 dakika kala dolmalık fıstık ve kuÅŸüzümünü de ekleyerek karıştırmaya devam edin. Ocaktan alıp soÄŸumaya bırakın. SoÄŸuduktan sonra tahinin yarısını, tarçının yarısını, yenibahar ve kimyonu da ekleyip iyice karıştırın. TopiÄŸin içi hazır.

TopiÄŸin dışı için haÅŸlanmış nohutların kabuÄŸunu ayıklayıp süzgeçten geçirerek hamur kıvamına getirin. HaÅŸlanmış patatesi rendeleyerek kalan tahin, tarçın ve tuzla birlikte nohuta ekleyip karıştırarak hamur haline getirin.

Hazırladığınız dış hamurundan ceviz büyüklüÄŸünde parçalar kopararak avucunuzda açın. Ä°çine aldığı kadar soÄŸanlı karışımdan koyup kapatarak top haline getirin. Servis ederken üzerine tarçın döküp zeytinyağı gezdirin.

 

  • 4 gün içinde tüketilmesini tavsiye ederiz.
  • Topikleri önceden hazırlayıp streçle sararak derin dondurucuda saklayabilirsiniz.


Emoji Ä°le DeÄŸerlendir

1 Mutfak Haber Emoji İnanılmaz

İnanılmaz

0 Mutfak Haber Emoji MuhteÅŸem

MuhteÅŸem

0 Mutfak Haber Emoji BeÄŸendim

BeÄŸendim

0 Mutfak Haber Emoji BeÄŸenmedim

BeÄŸenmedim

0 Mutfak Haber Emoji Üzüldüm

Üzüldüm


Yorumlar