Diyarbakır ın yemek kraliçesi

Diyarbakır\'ın yemek kraliçesi
20 Ekim 09:52 2018

34 yaşındaki Reyhan Aktar, Diyarbakır’ın yeme içme sektörünün kadın patronlarından, aynı zamanda Diyarbakır Ä°ÅŸ Kadınları DerneÄŸi (DÄ°KAD) BaÅŸkanı. Her gün 10 bin kiÅŸiye yemek hizmeti veren bir yemek fabrikası olan Reyhan Aktar, “Ä°nÅŸaat sektöründe ÅŸantiyede çalıştım. Sonra kendi iÅŸime yöneldim. Diyarbakır’ın en büyük yemek fabrikasını kurdum” diyor.

Diyarbakır Ä°ÅŸ Kadınları DerneÄŸi (DÄ°KAD) Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Reyhan Aktar, 1984 doÄŸumlu genç bir kadın. Aile iÅŸinde çalışırken, “Ben kendi iÅŸimi kuracağım” diyerek, aile iÅŸinden ayrılıp, çevresindekilerden borç alarak kurduÄŸu ÅŸirketini büyüttü. Günde 10 bin kiÅŸiye yemek servisi yapan bir yemek fabrikasının ortağı olan Reyhan Aktar, yakında Diyarbakır’da kendine ait yeni bir yemek fabrikası daha kuracak. 

Nasıl bir eÄŸitim aldınız? Nasıl bir ailede büyüdünüz?
Ä°lk-orta ve lise eÄŸitimimi Diyarbakır’da tamamladım. Lisans eÄŸitimimi Çukurova Üniversitesi Ä°ktisat Fakültesi’nde aldım. Altı kardeÅŸiz. Ben 3’üncü çocuÄŸum. Ä°ki ablam, bir kız kardeÅŸim ve iki de erkek kardeÅŸim var. Benden sonraki üç kardeÅŸim de doktor. Ben hep biraz asiydim. Babam öÄŸretmen olmamı istiyordu. Ama ben son gece üniversite tercihlerimi deÄŸiÅŸtirdim. Babam hepimizin iyi eÄŸitim almasını destekleyen bir baba oldu. Hatta özellikle kız çocuklarının eÄŸitimine büyük önem verir. Bu bakımdan ÅŸanslıydık. Annem ev hanımı, her zaman çocukları için her fedakarlığı yapan bir anne. Üniversiteyi Adana’da okudum, okul biter bitmez de Diyarbakır’a döndüm.

Çalışmaya nasıl baÅŸladınız?
Aileme bankada veya baÅŸka bir kurumda çalışmak istemediÄŸimi onlarla beraber ticaret yapmak istediÄŸimi söyledim. Bu babamın hoÅŸuna da gitti. Bizim toptan alım satım yapan bir demir dükkanımız vardı, babamla amcam ortaktılar. Ben orada çalıştım. Babayla amcanın olduÄŸu ortamda sizin kendinizi göstermeniz çok kolay olmuyor, onu anladım.

 

Aile şirketinden ayrılmaya karar verince bu nasıl karşılandı?
Hemen olmadı. O dönemde ailem inÅŸaat iÅŸine girdi. Ben de o iÅŸe yöneldim. Bu arada Mali MüÅŸavirlik kurslarına ve sınavlarına girdim. Bir büyüÄŸüm “parayı sen yönetirsen önemin artar” demiÅŸti. Her iÅŸe koÅŸuyordum. Åžantiyede her iÅŸçiden de sorumluydum, ÅŸantiyenin temizliÄŸini de yapıyordum. Åžantiyedeki tek kadındım ama kimse beni kadın gibi de görmüyordu. Kadın tuvaleti bile yoktu ÅŸantiyede. Yakındaki AVM’ye tuvalete gidiyordum. Orada çok çalıştım. Amcam ve babam bana inandı, ama inisiyatif vermiyorlardı. Sonra “böyle olmayacak, kendi iÅŸimi yapmalıyım” dedim. 10 yıl ailemle çalışmıştım. Tahmin edeceÄŸiniz gibi kendi iÅŸimi kurmamı ailem hoÅŸ karşılamadı, ama “yapma” da demediler. Sermaye vermemeyi tercih ettiler.

YAPAMAZ GERÄ° DÖNER

Bu da destek alamamak demek...
Aynen. Çünkü yapamayacağımı düÅŸündüler. Denemekten vazgeçeceÄŸimi sandılar. Ben bir arkadaşımla ortak olup yemek iÅŸine girmeye karar verdim. Çok az birikmiÅŸ param vardı. KardeÅŸlerimden, teyzemden borç aldım. “Bizim kız yapamaz, döner” diye düÅŸünseler de verdiler. Bu arada destek olanlar ailenin kadınlarıydı.

İlk ne yaptınız?
Tavacı Recep Usta’nın franchise’ını aldım. Bu Diyarbakır’da çok dikkat çekti. Hâlâ da devam ediyor. Ortağımla Diyarbakır’da yemek iÅŸinde eksiklik gördük. Yemek fabrikası kurduk. Kurumlara yemek servis etmeye baÅŸladık. Ä°ÅŸler iyi gitti. Ailem yapabildiÄŸimi gördü. Tüm borçlarımı kapadım. Åžimdi hedeflerim büyüdü.

 

Ne var hedefinizde?
Yeni bir yemek fabrikası açacağım. Ailem artık yapabildiÄŸimi gördüÄŸü için destek de oluyor. Araziyi ailem veriyor. Diyarbakır’ın en iyi yemek fabrikasını kurmak için tüm hazırlıklarımı yapıyorum. 700-800 bin liralık bir yatırım yapacağım Diyarbakır’a. Bina tamamen sıfırdan yapılacak.

Demir ticareti, ÅŸantiye, ÅŸimdi yeme-içme sektörü... Size en yakın gelen bu son sektör mü oldu?
Aslında ben yemek yapmayı hiç bilmem. MutfaÄŸa hiç girmem. Hep anne yemeÄŸi yemiÅŸtim. Meraklı da deÄŸilim mutfaÄŸa girmeye. Ama yeme içme sektörü iyi bir iÅŸ. Evin mutfağına girmeyen ben, yemek fabrikası kurdum.

Tüm bu iÅŸleri yaparken kadın olmaktan kaynaklanan bir sorun yaÅŸadınız mı?
Hiç kolay deÄŸil. Kadın patrona alışık deÄŸiliz. Ama bir kadının yaptığını görünce büyük saygı duyuyorlar. BaÅŸta yapamayacağıma olan inanç tersine döndü, “reyhan isterse yapar” demeye baÅŸladı çevremdeki herkes. 

ZOR BÄ°R YIL AMA UMUTLUYUZ

Babanızın ve amcanızın ÅŸirketinde çalışırken farklı deneyimleriniz olmuÅŸtur. Kendi iÅŸinizi yaparken o deneyimleriniz size ne kazandırdı?
Ailemin imkanları vardı ama ben hep kendi ayaklarım üzerinde durmayı istedim. Aile ÅŸirketinden ayrıldığımda özellikle ilk bir yıl çok stresliydi ama ÅŸimdi baÅŸarmış olmanın verdiÄŸi gururla o strese deÄŸdiÄŸini düÅŸünüyorum. Hatta bana baÅŸta sermaye verseler belki de bu kadar baÅŸarılı olamazdım. Babam ve amcam aslında kendi kanatlarımla ne yapabileceÄŸimi de görmemi saÄŸladılar.

Yeni yatırım yapacağım diyorsunuz. Bu dönemde riskli olduÄŸunu düÅŸündüÄŸünüz olmuyor mu?
Zor bir yıl ama biz umutluyuz ve yatırım yapıyoruz, yapmaya da devam edeceÄŸiz. Ülkemizin kadınlarına, gençlerine çok güveniyorum. Kadın çalışan oranımızı artırmaya çalışıyorum. Yeme içme sektöründe kadın çalıştırmak hiç kolay deÄŸil. Åžu anda yüzde 30 oranında kadın çalışanımız var. Ben kendim iyi bir rol model de olduÄŸumu düÅŸünüyorum.

GENÇ KIZLARA EL UZATIYORUZ

 

DÄ°KAD’ın baÅŸkanlığına nasıl seçildiniz bu genç yaÅŸta?
Ben DÄ°KAD’a 2010 yılında henüz 24 yaşındayken üye oldum. Ben girdiÄŸimde DÄ°KAD’ın kapatılması konuÅŸuluyordu. Ben buna karşı çıktım ve çalışmaya baÅŸladım. 2013 yılında baÅŸkan yardımcısı, 2015 yılında ise baÅŸkan oldum. 5-6 kiÅŸiydik, ÅŸimdi 70 kadın üyemiz var.

Genç kızlara yönelik bir ÅŸeyler yapmayı düÅŸünüyor musunuz?
Çok ÅŸey yaptık. ÖrneÄŸin büro elemanı yetiÅŸtirme programı düzenledik. 40 tane genç kızımız katıldı bu programa ve tamamına istihdam olanağı saÄŸladık. Devam eden bir tekstil atölyemiz var. 20 kiÅŸi katıldı bu atölyeye bunların da en az yüzde 50’sine istihdam garanti verdik. Åžimdi Diyarbakır’da bir Tekstil Organize Ä°htisas Bölgesi kuruyor. 8-10 bin kiÅŸinin burada istihdam edilmesi bekleniyor. Bu potansiyeli dolduracak olanlar da büyük oranda kadınlar olacak. Biz de DÄ°KAD olarak bu konuda oluÅŸturulan kurul ve komisyonların içerisindeyiz. Hatta bizim amacımız sadece tekstil-konfeksiyon elemanı yetiÅŸtirmek deÄŸil biz bu iÅŸin eÄŸitimini alıp örneÄŸin stilist olmak isteyenlere, kendi markasını kurmak isteyenlere de önayak olmak istiyoruz.. Kayapınar Belediyesi BaÅŸkan Vekili Ozan Balcı ile birlikte bu proje üzerinde çalışıyoruz. Bize 330 metrekarelik bir alan ayrıldı. Bu atölyede giriÅŸimcilik eÄŸitimleri verilecek, mutfak ve tekstil atölyesi olacak, konferans salonunda eÄŸitimler düzenlenecek. Böylece iÅŸ dünyasının ihtiyacı olan kalifiye iÅŸ gücüne ve kadın istihdamının arttırılmasına katkıda bulunacağız.

REYHAN AKTAR KÄ°MDÄ°R?

1984 doÄŸumlu olan Reyhan Aktar, Çukurova Üniversitesi Ä°ktisat fakültesi mezunu. Mali müÅŸavir de olan Aktar, halen Dicle Üniversitesi’nde Ä°ktisat bölümünde master yapıyor. Diyarbakır Ä°ÅŸ Kadınları DerneÄŸi BaÅŸkanı ve TÜRKONFED Yönetim Kurulu üyesi.



Emoji Ä°le DeÄŸerlendir

0 Mutfak Haber Emoji İnanılmaz

İnanılmaz

1 Mutfak Haber Emoji MuhteÅŸem

MuhteÅŸem

0 Mutfak Haber Emoji BeÄŸendim

BeÄŸendim

0 Mutfak Haber Emoji BeÄŸenmedim

BeÄŸenmedim

0 Mutfak Haber Emoji Üzüldüm

Üzüldüm


Yorumlar