Gıda alışverişi ve saklamada 12 ipucu

Gıda alışverişi ve saklamada 12 ipucu
09 Eylül 11:04 2018

Gıda alışverişi ve saklamada 12 ipucu

1. Ä°leriye dönük planlama yapın: AlışveriÅŸe çıkmadan önce kendinize ÅŸu üç soruyu sorun: Önümüzdeki günlerde hangi yemekleri piÅŸirmek istiyorum? Hangi malzemeler zaten var? Ne ve ne kadar almalıyım?

2. Önce evinizde alışveriÅŸe çıkın: AlışveriÅŸe çıkmadan önce, elinizde mevcut olan gıdaları almamak için buzdolabınızda ve dolaplarınızda alışveriÅŸe çıkın. Evde ne olup olmadığına hızlıca göz atmak, unutulan gıdaları saptamaya ve yemekleriniz için eksikleri belirlemeye yardımcı olur.

 

3. Temel gereksinimlerinizi tanımlayın: Uzun bir alışveriÅŸ seferinden eve elinizde poÅŸetlerle geldiÄŸinizi ve aldıklarınızı yerleÅŸtirmeye baÅŸladığınızı hayal edin. Aldığınız yumurtaları buzdolabına yerleÅŸtirirken, dolapta zaten içi yumurtalarla dolu bir karton olduÄŸunu fark ediyorsunuz. Bunu engellemenin bir yolu, bazı gıdalara temel gereksinimlerinizi ve tam miktarlarını keÅŸfetmektir. Bu yöntem, sadece aynı ürünleri almanızı engellemekle kalmayıp aynı zamanda azalan bir ÅŸey olup olmadığını da size hatırlatacaktır.

4. Yalnızca gerekli olanları alın: Makarna, pirinç veya konserve gıdalar, dayanıklılıkları sayesinde daha büyük ölçülerde alınabilir. Balık, kıyma veya taze ürünler gibi kolay bozulabilen ürünler söz konusu olduÄŸunda, kısa süre sonra piÅŸirileceÄŸi kesin olmayan ürünleri düÅŸünmeden almak yerine sadece gerçekten kullanacağınız zaman alın.

5. Nitelik mi, nicelik mi?: Ürün reyonlarındaki teklifler bazen ihtiyacınız olandan daha fazlasını almaya teÅŸvik edebilir. Atacağınız gıdalara para ödemektense doÄŸru miktarda gıda almayı hedefleyin.

 

6. Mevsiminde tüketin: Mevsim dışı yetiÅŸtirilen ve tüm dünyayı dolaÅŸan taze meyve ve sebzeler çok fazla enerji sarfiyatına neden olur. Zaman zaman hangi meyve ve sebzelerin mevsimi olduÄŸunu araÅŸtırmakta fayda vardır. Her mevsime özel meyve ve sebzeler için pazarlara yönelebilir ve çok daha ucuza mevsimlik gıdalar alabilirsiniz.

7. Aç olduÄŸunuzda alışveriÅŸ yapmayın: BoÅŸ mideyle alışveriÅŸe çıktığınızda birdenbire etrafınızdaki her ÅŸey çok daha cazip ve lezzetli görünür ve saÄŸduyulu kararlar vermeniz imkansız hale gelir. Ä°stemeden aslında ihtiyacınız olandan daha fazlasını alırsınız. Bu yüzden asla açken alışveriÅŸ yapmayın.

 

8. Depolama: Yanlış gıda depolama, gıdanın büyük bir hızla bozulmasına sebep olur. Buzdolabında nelerin saklanması gerektiÄŸi ve nelerin dışarıda bırakılabileceÄŸi konusunda kendinizi bilgilendirin.

9. GörünürlüÄŸü saÄŸlayın: Buzdolabınızı ve kilerinizi düzenli tutarak depoladığınız ürünleri görebilin. Taze gıdaları buzdolabında ön sıralara yerleÅŸtirmenin yanı sıra, gıdalarınızı sıkça gözden geçirebilmek için her ÅŸeyi görünürde tutmaya çalışın.

10. Tarihleri bilin: “Tavsiye edilen tüketim tarihi”, ürünün sahip olduÄŸu tüm kalite özelliklerini koruyacağının garantisidir. Bu tarih geçtiÄŸinde ürünün tüketilemeyeceÄŸi anlamına gelmez. “Son kullanma tarihi” ise taze ve bozulabilen ürünler için kullanılır. Ürünün bu tarihi geçmiÅŸ ise artık tüketilmemesi gerekir.

 

11. Fazladan sos hazırlayın: GereÄŸinden fazla alışveriÅŸ yaptıysanız, kademe kademe piÅŸirerek her ÅŸeyi kullanıp kullanamayacağınızı gözden geçirin. ÖrneÄŸin, daha fazla miktarda sos hazırlamak, size zamanınızı ve paranızı idareli kullanmanızı saÄŸlayacak ve gıda israfını önleyecektir. Sosunuzu dondurabilir ve bir sonraki gün için saklayabilirsiniz.

12. AlışveriÅŸ sıklığınızı düzenleyin: YoÄŸun yaÅŸam temposu içinde, alışveriÅŸinizi yalnızca haftada bir yapmak daha uygun gibi görünebilir. Ancak, bu aynı zamanda daha fazla gıda ve para israfı demektir. Taze malzemelerin lezzetinin ve besin deÄŸerinin tam anlamıyla keyfini çıkarmak için hafta boyunca daha sık ve daha küçük miktarda alışveriÅŸ yapmak çok daha akıllıcadır.



Emoji Ä°le DeÄŸerlendir

0 Mutfak Haber Emoji İnanılmaz

İnanılmaz

0 Mutfak Haber Emoji MuhteÅŸem

MuhteÅŸem

0 Mutfak Haber Emoji BeÄŸendim

BeÄŸendim

0 Mutfak Haber Emoji BeÄŸenmedim

BeÄŸenmedim

0 Mutfak Haber Emoji Üzüldüm

Üzüldüm


Yorumlar