Kastamonu nun Hedefi Unesco Yaratıcı Şehirler Listesi

Kastamonu\'nun Hedefi \'Unesco Yaratıcı Şehirler Listesi\'
05 Mart 12:57 2018

Kastamonu Belediye BaÅŸkanı Tahsin BabaÅŸ, gastronomi alanındaki hedefin Kastamonu’nun adını UNESCO yaratıcı ÅŸehirler listesine yazdırmak olduÄŸunu söyledi.
2018 Türk Dünyası Kültür BaÅŸkenti Kastamonu etkinlikleri kapsamında Kastamonu Gastronomi Atölyesi adı altında gerçekleÅŸtirilen programda ülkenin ünlü ÅŸefleri Hazer Amani ve Muhsin Ertürk ile Unlu Mamuller Danışmanı Mine Ataman, yöresel mutfak ile dünya mutfağını buluÅŸturarak lezzeti zirveye çıkarttı. Kastamonu Mutfağının zenginliÄŸini tanıtmak adına çalışma yürüten Kastamonu Belediye BaÅŸkanı Tahsin BabaÅŸ, 2018 Türk Dünyası Kültür BaÅŸkenti Kastamonu programı çerçevesinde Dereköy Yöresel Ürünler Firması’yla birlikte Kastamonu Gastronomi Atölyesi etkinliÄŸini tarihi KurÅŸunlu Han’da gerçekleÅŸtirilmesini saÄŸladı.
Åžeflerin enfes tariflerinin ardından düzenlenen panelde ise Vali YaÅŸar Karadeniz, Belediye BaÅŸkanı Tahsin BabaÅŸ, Gastronomi Yazarı Gazeteci Nedim Atilla, Kültür ve Turizm Bakanlığı AraÅŸtırma ve EÄŸitim Genel MüdürlüÄŸü Somut Olmayan Kültürel Miras Åžube Müdürü Dr. Åžengül Gitmez, Hazer Amani, Muhsin Ertürk ve Mine Ataman bulundu.
Yöresel mutfağın ünlü ÅŸeflerinin eÅŸsiz tarifleriyle buluÅŸtuÄŸu programa konuÅŸan Vali YaÅŸar Karadeniz, “Kastamonu Gastronomi konusunda iddialı bir il, iddialı bir kent. Hatta biz G’yi K’ yapacağız ’Kastronomi’ diyeceÄŸiz bu Kastamonu’ya yakışacaktır diye düÅŸünüyorum. Bugün burada güzel bir etkinlik yapılıyor. Kastamonu 2018 yılı Kültür BaÅŸkenti ilan edildi, tabii ki kültür baÅŸkenti olmak sadece resmi olarak devam eden bir süreç deÄŸil. Kastamonu’nun kültürel tüm unsurları ile tanıtmak ve ortaya çıkarmak bu etkinliklerin temel amacı bunu yaparken de yine Kastamonu’nun hem ülkemizden hem de Türk Dünyasından diÄŸer kültürlerle tanışması da bu sürecin önemli bir baÅŸka ayağı olacak” dedi.
“Hedef UNESCO yaratıcı ÅŸehirler arasında yer almak”
Kastamonu Belediye BaÅŸkanı Tahsin BabaÅŸ ise, hedeflerinin UNESCO yaratıcı ÅŸehirler arasında yer almanın olduÄŸunu ifade ederek, “Kastamonu’muzun gastronomide çok önemli bir yeri var. Ä°limizin yaklaşım bin civarında yöresel yemek ve ürünü var. Ä°limiz 2018 yılı Türk Dünyası Kültür BaÅŸkenti seçildi bu bizim için çok büyük bir onur ve gururdur. Ä°limizin gastronomi alanındaki çeÅŸitliliÄŸini bugüne kadar yeterli derecede tanıtabildiÄŸimiz söylenemez. Ancak bu yapılan çalışmalarla önümüzdeki günlerde gastronomi alanındaki zenginliÄŸimizi duyurma fırsatı bulacağımızı düÅŸünüyorum. 7-11 Mart tarihleri arasında Dünyanın en önemli fuarlarından olan Almanya Ä°TB Berlin Turizm Fuarı’nda Kültür ve Turizm Bakanlığımızın destekleriyle Türk Dünyası Kültür BaÅŸkenti Kastamonumuzun yöresel ürünleri tanıtılacaktır. Bir diÄŸer taraftan yöresel ürünlerimizin coÄŸrafi iÅŸaretlemelerini yapmak adına Sayın Valimizin baÅŸkanlığında gerçekleÅŸtirdiÄŸimiz toplantıda her kurumumuzun bir görevi oldu. Bu doÄŸrultuda Kastamonu Belediyesi olarak tirit ve Kastamonu Simidi için coÄŸrafi iÅŸaret baÅŸvurumuzu gerçekleÅŸtirdik. Ä°nÅŸallah bu ürünlerimizin de en kısa sürede coÄŸrafi iÅŸareti gerçekleÅŸtireceÄŸiz. Tabi diÄŸer kurumlarımız da üzerlerine düÅŸeni hızla yaparlar ise tüm ürünlerimiz tescillenmiÅŸ olacak. Bizim bu programları gerçekleÅŸtirmemiz ve bu adımları atmamızdaki temel amaç ilimizi UNESCO’nun yaratıcı ÅŸehirleri arasında yer almasını saÄŸlamak adına bir alt yapı oluÅŸturmaktır” diye konuÅŸtu.
“Turizm harcamalarının üçte biri gastronomi alanında”
Kültür ve Turizm Bakanlığı AraÅŸtırma ve EÄŸitim Genel MüdürlüÄŸü Somut Olmayan Kültürel Miras Åžube Müdürü Dr. Åžengül Gitmez de, “Kastamonu’yu 2018 Türk Dünyası Kültür BaÅŸkenti seçilmesinden ötürü kutluyorum. Biz uzun bir aradan sonra Ankara’da bir gastronomi turizm ÅŸurası gerçekleÅŸtirdik. Bu turizm ÅŸurasında ilk defa gastronomi komisyonu oluÅŸturduk. Ülkemize gelen turistlerin harcamalarının üçte biri gastronomi alanında olduÄŸunu tespit ettik. Ä°nsanlar seyahat ederken görmek ve yemek üzerine seyahat ediyor. Bizler yerel mutfakları destekleyeceÄŸiz. Bundan sonra gastronomiye ayrı bir önem verilecek. Kastamonu’dan beklediÄŸimiz UNESCO envanterine yazdırabileceÄŸimiz Siyez gibi tirit gibi yöresel ürünler üzerinde çalışma yapılmasıdır. Bu önümüzdeki süreçte taşınabilir. Bakanlığımız Türk Dünyası Kültür BaÅŸkenti olarak Kastamonu’da çok ciddi projeler hazırlandı. Bu projeleri geliÅŸtirirken gastronomide Haziran geniÅŸ çaplı bir Kastamonu mutfağını anlatan Gastronomi Turizm Çalıştayı’nı burada gerçekleÅŸtireceÄŸiz” ÅŸeklinde konuÅŸtu.
“Kastamonu’nun gastronomi turizmi hareketliliÄŸine ihtiyacı var”
Gastronomi Yazarı Gazeteci Nedim Atilla ise, ÅŸunları kaydetti: “Anadolu çok zengin bir coÄŸrafya Bu zengin coÄŸrafyanın içerisinde Kastamonu kıymeti pek bilinememiÅŸ bir yer olarak karşımızda duruyor. Kastamonu’nun bir gastronomi turizm hareketine ihtiyacı var. Buraya insanların yoÄŸun olarak gelmesini saÄŸlamak gerekiyor. Bu da yaratılacak imajlar ve imgelerle mümkün olur. Yaratıcı ÅŸehirler ağına Kastamonu’nun da mutlaka girmesi ve burada yer alması gerekmektedir. Kastamonu mutfağı bugün Hatay veya Gaziantep mutfağından aÅŸağı deÄŸil. Bugün Kastamonu pastırması benim nezdimde Dünyanın en lezzetli pastırması burada yapılıyor. Bunun kıymetini çok iyi bilmeliyiz. Yine 10 bin yıllık siyez buÄŸdayı ve ununun dünyada eÅŸi benzeri yok. Kastamonu’nun sayısız deÄŸerinin gastronomik harekete dönüÅŸmesi gerekli. Åžöyle ki Dünya’nın bugün en güzel pizzası bence Kastamonu’nun pastırmalı ekmeÄŸi Bunların deÄŸerlerini bilelim ve en iyi ÅŸekilde nasıl tanıtabiliriz noktasında bir olalım beraber olalım.”
“Kastamonu mutfağının elçisiyiz”
Ülkenin ünlü ÅŸefleri Hazer Amani ve Muhsin Ertürk ile Unlu Mamuller Danışmanı Mine Ataman, Kastamonu’nun çok özel bir coÄŸrafyada yer aldığını ifade ederek, Kastamonu’nun ender ürünlere sahip olduÄŸunu, özellikle Siyez BuÄŸdayı, TaÅŸköprü Sarımsağı, Pastırması ve elma ekÅŸisi gibi ürünlerle yaptıkları yemeklerin lezzetlerinin bambaÅŸka olduÄŸunun altını çizdiler. Her ürünün bir hikayesi olmasındaki önemi dile getiren mutfağın üstatları, Kastamonu’nun ürünlerinin tanıtımında kendilerinin bir elçi görevi göreceklerini de ilettiler.
Program konuÅŸmaların ardından gerçekleÅŸtirilen hediye töreni ve hatıra fotoÄŸrafı çekimiyle son buldu. Davetlilere de ikramlarda bulunuldu.

  Etiketler


Emoji Ä°le DeÄŸerlendir

0 Mutfak Haber Emoji İnanılmaz

İnanılmaz

0 Mutfak Haber Emoji MuhteÅŸem

MuhteÅŸem

0 Mutfak Haber Emoji BeÄŸendim

BeÄŸendim

0 Mutfak Haber Emoji BeÄŸenmedim

BeÄŸenmedim

0 Mutfak Haber Emoji Üzüldüm

Üzüldüm


Yorumlar