Manavgat Aşçılar Derneği işbirliği ile Akdeniz Üniversitesi Myo Yüksekokul Çikolata Eğitimi

Manavgat Aşçılar Derneği işbirliği ile Akdeniz Üniversitesi Myo Yüksekokul Çikolata Eğitimi
09 Mart 13:38 2017

Manavgat AÅŸçılar DerneÄŸi iÅŸbirliÄŸi ile Akdeniz Üniversitesi Myo Yüksekokul Çikolata EÄŸitimi

M.Ö. Orta Amerika’daki Olmek ve Maya uygarlıklarının topraklarından Ä°spanya’ya ve oradan da önce Avrupa sonra da tüm dünyaya yayılan kakao, eÅŸsiz lezzetiyle pastacılık sektöründe yerini aldı. Türk mutfağında da kısa sürede önemli bir yer edinen kakaonun kullanımı ve uygulaması, Manavgat AÅŸçılar DerneÄŸi’nin katkılarıyla, Ä°reks Gıda’nın usta ÅŸefi Kamil Çalar tarafından Manavgat MYO AÅŸçılık Bölümü öÄŸrencilerine uygulamalı olarak anlatıldı.

 

Akdeniz Üniversitesi Manavgat Meslek Yüksek Okulu AÅŸçılık Bölümü öÄŸrencilerine, dünya mutfaklarının eÅŸsiz lezzeti çikolatanın, sektörde kullanımı uygulamalı olarak anlatıldı. Manavgat AÅŸçılar DerneÄŸi’nin katkılarıyla, Ä°reks Gıda usta ÅŸefi Kamil Çalar tarafından öÄŸrencilere önce çikolata ile ilgili teorik bilgiler anlatıldı. Ardından okul mutfağında uygulamalı olarak öÄŸrencilere çikolatanın yapımı ve kullanımı eÄŸitimi verildi.

 

Çikolatanın tarihinin günümüzden 3 bin yıl önce baÅŸladığını belirten Kamil Çalar, “Mayaların kökeni olan Olmeklerle baÅŸlıyor. Hammaddesi olan Kakao; Mayalarda ve Azteklerde zenginlerin, savaÅŸçıların ve kralların içeceÄŸi; aynı zamanda para olarak da kullanılacak kadar deÄŸer verilen, altınla gümüÅŸle bir tutulan bir üründür. Meksika'yı keÅŸfi sırasında Cortez, Aztek Kızılderililerinin kakao tohumlarıyla, 'sıcak içecek' anlamına gelen "chocolatl" adlı bir içecek hazırlayıp içtiklerini gözlemledi. Ä°spanyolların kıtayı fethinden sonra kahve, çay gibi diÄŸer zevk veren içeceklerin izlediÄŸi yolu izleyerek Avrupa kıtasını fetheder. XIX. yüzyılda keÅŸfedilen yeni bir teknik sayesinde bugün bildiÄŸimiz anlamıyla katı çikolata yapımına baÅŸlanır. Aristokratların içeceÄŸi, bu sayede halkla buluÅŸur. O zamana kadar sıvı, genelde de sıcak içilen bu madde katı ve soÄŸuk versiyonuyla yaygınlaşır, kitlelerin gönlünü kazanır. XX. yüzyılda ise dev bir sanayi haline gelir” diye konuÅŸtu.

 

Ä°yi kalitede bir çikolatanın ortalama olarak yüzde 50 kakao kitle oranına sahip olması gerektiÄŸini belirten Çalar, bu oranın fildiÅŸi çikolatada yüzde 35’lere kadar düÅŸtüÄŸünü söyledi.

 

Manavgat AÅŸçılar DerneÄŸi (MAD) olarak Manavgat MYO’da çikolata eÄŸitimi ile birlikte 4. eÄŸitimlerini düzenlediklerini belirten MAD BaÅŸkanı Ä°smail KarataÅŸ, “DiÄŸer dallarda eÄŸitimimizi tamamlamıştık. Bundan sonra da eÄŸitimlere devam edeceÄŸiz. Bu birlik beraberlik içerisinde öÄŸrencilerimizle buluÅŸmamız bizim için büyük bir gurur kaynağı. Ä°nÅŸallah daha çikolata heykelleri eÄŸitimimizi de gerçekleÅŸtireceÄŸiz. Meslekte, öÄŸrencilerin çok yakından ilgilenmesi bizi çok gururlandırıyor, iyi bir eÄŸitimle beraber çok iyi yerlere geleceklerine inanıyorum. EÄŸitim ve panellerimiz devam edecek inÅŸallah hepimiz için hayırlı olur” diye konuÅŸtu.

 

Manavgat Meslek Yüksek Okulu AÅŸçılık Bölümü ÖÄŸretim Görevlisi Özcan Utar ise sektörde bulunan deÄŸerli ve tecrübeli ustalardan öÄŸrencilerin faydalanmasının, öÄŸrencilerin geleceÄŸi için çok faydalı olduÄŸunun altını çizerek, “Sektördeki deÄŸerli ustalarımızla öÄŸrencilerimizi bir araya getirip bu tür etkinliklerle öÄŸrencilerimizin geliÅŸiminde büyük katkılar saÄŸlandığını düÅŸünmekteyiz. Özellikle kiÅŸisel hünerlerini sergileyen hocalarımızın öÄŸrencilerimize uygulama eÅŸliÄŸinde mesleki birikimlerini aktarmaları çocuklarımız açısından çok daha etkili olmakta. Bunun için de sektördeki ustalarımızdan, Manavgat AÅŸçılar DerneÄŸi BaÅŸkanımız Ä°smail Usta ile çeÅŸitli organizasyonlar yapmaktayız” diye konuÅŸtu. Utar, okul ve öÄŸrenciler adına, MAD BaÅŸkanı Ä°smail KarataÅŸ nezdinde dernek yönetim kurulu ve üyelerine katkıları dolayısıyla teÅŸekkür etti.



Emoji Ä°le DeÄŸerlendir

0 Mutfak Haber Emoji İnanılmaz

İnanılmaz

1 Mutfak Haber Emoji MuhteÅŸem

MuhteÅŸem

0 Mutfak Haber Emoji BeÄŸendim

BeÄŸendim

0 Mutfak Haber Emoji BeÄŸenmedim

BeÄŸenmedim

0 Mutfak Haber Emoji Üzüldüm

Üzüldüm


Yorumlar