Sultanahmet Köftecisi markası için TPE nin kararı beklenecek

‘Sultanahmet Köftecisi’ markası için TPE’nin kararı beklenecek
04 Ocak 19:50 2018

Mehmet Seracettin Tezçakın’ın dedesinin 1920 yılında hiçbir baharat kullanmadan et, tuz, soÄŸan ve ekmek karışımıyla üne kavuÅŸturduÄŸu “Sultanahmet Köftecisi’nin” sahibi Elit Gıda’nın, “Sultanahmet Köftecisi” markasıyla çok sayıda ÅŸubesi bulunan Sultanahmet Gıda ÅŸirketi aleyhine kazandığı tazminat davası ve markayı kullanmasının yasaklanması kararı, Bölge Adliye Mahkemesi (Ä°stinaf Mahkemesi) tarafından bozuldu.

Mahkemenin bozma kararında davalı ÅŸirketin “Sultanahmet Köftecisi” markasının TPE’nin 2012 tarihli kararıyla restoran ve hızlı gıda tüketim sektöründe tanınmış marka olduÄŸuna karar verildiÄŸi ve davacı Elit Gıda’nın bu kararın iptali için Ankara’da dava açtığı, TPE’nin bu kararının iptal edilmedikçe davalının bu ibareyi tek başına kullanma hakkı bulunduÄŸu belirtildi. TPE’nin iptal kararı beklenecek

TPE’NÄ°N KARARININ Ä°PTAL EDÄ°LMESÄ° GEREKÄ°YOR

Bölge Adliye Mahkemesi 16.Hukuk Dairesi’nin bozma ilamında davanın marka haklarına tecavüz ve tazminat istemine iliÅŸkin bir dava olduÄŸu anlatıldı. Bozma kararında taraflar arasında Ankara ve Ä°stanbul’da baÅŸka davaların da olduÄŸu ve bu davalar sonuçlanmadan yerel mahkemenin eksik incelemeyle hüküm kurduÄŸu ifade edildi.

Buna göre Türk Patent Enstitüsü (TPE) Yeniden Ä°nceleme ve DeÄŸerlendirme Kurulu 2 Temmuz 2012 tarihinde davalı Sultanahmet Gıda ÅŸirketi lehine “Sultanahmet Köftecisi” markasının restoran ve hızlı gıda tüketimi sektöründe tanınmış bir marka olduÄŸuna dair karar verdi.

Davacı Elit Gıda ÅŸirketi de, davalı Sultanahmet Gıda ÅŸirketine lehine verilen bu kararın iptali için Ankara 1. Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi’ne dört yıl önce dava açtı. TPE’nin 5 yıl önceki kararıyla marka koruması baÅŸlamış oldu. Ä°stinaf Mahkemesi, TPE’nin kararının iptal edilmedikçe davalı Sultanahmet Gıda ÅŸirketinin “Sultanahmet” ibaresini tek başına kullanma hakkı olduÄŸunu bozma kararında açıkladı.

Yine taraflar arasında Ä°stanbul Anadolu 1.Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi’nde de görülen bir baÅŸka dava olduÄŸu anlatılan bozma kararında bu mahkemenin kararının da halen Yargıtay’da olduÄŸu ifade edildi. Ä°stinaf Mahkemesi taraflar arasında Ä°stanbul ve Ankara’da görülen iki ayrı mahkemenin sonucunun beklenmeden verilen kararın doÄŸru olmadığını bozma kararında açıkladı. Buna göre “Sultanahmet” markasının iltibas oluÅŸturup oluÅŸturmadığının tespiti için bu iki mahkemenin kararı beklenecek.

HEM TAZMÄ°NAT ÖDEYECEK HEM DE Ä°SMÄ° KULLANAMAYACAKTI

Ä°stanbul 2.Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi, Mehmet Seracettin Tezçakın’ın dedesinin 1920 yılında hiçbir baharat kullanmadan et, tuz, soÄŸan ve ekmek karışımıyla üne kavuÅŸturduÄŸu Sultanahmet Köftesi’nin sahibi Elit Gıda, “Sultanahmet Köftecisi” markasıyla çok sayıda ÅŸubesi bulunan Sultanahmet Gıda ÅŸirketini tazminata mahkûm ettirmiÅŸti. Mahkeme, Tezçakın Ailesi’ne ait “Sultanahmet Köftecisi” markasına tecavüz oluÅŸturacak ÅŸekilde davalı ÅŸirketin tüm mal, ticaret, evrak, tabela, billboard, tanıtım ve reklam aracı üzerinde markasının kullanılmasını yasaklamıştı. Davalı ÅŸirketin “sultanahmetkofteci.com.tr” adresinin de iptaline karar veren mahkeme, Mehmet Seracettin Efendi’nin 4’üncü kuÅŸak torunlarına faiziyle 631 bin 993 lira tazminatın ödenmesine karar vermiÅŸti.



Emoji Ä°le DeÄŸerlendir

0 Mutfak Haber Emoji İnanılmaz

İnanılmaz

0 Mutfak Haber Emoji MuhteÅŸem

MuhteÅŸem

0 Mutfak Haber Emoji BeÄŸendim

BeÄŸendim

0 Mutfak Haber Emoji BeÄŸenmedim

BeÄŸenmedim

0 Mutfak Haber Emoji Üzüldüm

Üzüldüm


Yorumlar