TÃœRKÄ°YE NÄ°N Ä°NCÄ°LÄ° RESTORANLARINI YAKINDAN KEÅžFEDÄ°N!

TÜRKİYE’NİN ‘İNCİLİ’ RESTORANLARINI YAKINDAN KEŞFEDİN!
21 Aralık 17:45 2018

Türkiye’nin ilk ve tek özgün gastronomi derecelendirme sistemiyle hazırlanan ‘Ä°ncili Gastronomi Rehberi’nin ikincisi raflardaki yerini aldı. Yıl boyunca merakla beklenen ve kısa sürede gastronomi dünyasının prestiji olarak kabul edilen rehberin ikinci sayısında pek çok yenilik ön plana çıkıyor. Peki, bu yıl inci kazanan restoranlar hangileri oldu? Ä°ncili Gastonomi Rehberi’ne bu yıl, geçen yıldan farklı olarak hangi yenilikler eklendi? Hangi uzman isimler projeye katkı saÄŸladı? Ä°ÅŸte detaylar…

 

 

Ä°ncili Gastronomi Rehberi nasıl hayata geçti?

Ä°ncili Gastronomi Rehberi, sektörün deÄŸerlendirilmesi, derecelendirilmesi, teÅŸvik edilmesi ve yemek severlere adil bir ÅŸekilde yol gösterilmesi amacıyla hazırlandı. Artık dünya çapında restoranlarımız, ÅŸeflerimiz, tadı damaklarda yer eden lezzet duraklarımız olmasına karşın geçtiÄŸimiz yıla kadar sektörü etik kurallar çerçevesinde deÄŸerlendirecek, iÅŸini iyi yapanları teÅŸvik edecek, yeme-içme severlere yol gösterecek bir rehber yoktu. 

Bu açık Hürriyet Gazetesi ve Karaca iÅŸ birliÄŸiyle kapandı. Türkiye’nin en güçlü yeme- içme yazarları, kanaat önderleri ve gizli müfettiÅŸlerinin katkılarıyla Ä°stanbul, Bodrum, Alaçatı ve ÇeÅŸme’deki restoranları deÄŸerlendiren ilk Ä°ncili Gastronomi Rehberi 2017 Kasım’ında yayımlandı.

 

Ä°ncili Gastronomi Rehberi’nde bu yıl hangi yenilikler var?

Ä°lk yıl için Ä°stanbul, Bodrum, Alaçatı, ÇeÅŸme restoranlarının deÄŸerlendirildiÄŸi rehberin kapsamı geniÅŸletilerek Ä°zmir ve Ankara’daki restoranları da deÄŸerlendirmeye dahil edildi. 422 restoran ve 257 lezzet noktasının yer aldığı Ä°ncili Gastronomi Rehberi’nnde içerik kadar tasarım ve derecelendirme sisteminde de yenilikler oldu. Geçen sene en yüksek derece 4 Ä°nci iken bu sene bu derecelendirme 5 Ä°nci ile baÅŸladı.

Ayrıca restoranlar, “Åžef restoranı, bistro, brasserie”, “geleneksel mutfak”, “et lokantaları ve kebapçılar”, “balık lokantaları”, “Uzak DoÄŸu restoranları”, “meyhaneler”, “sokak yemekleri restoranları” ÅŸeklinde kategorilerine ayrılarak, aranan yerlerin daha kolay bulunacağı bir düzenleme yapıldı. Bu sene ayrıca, Ä°GR’nin web sitesinin ara yüzü de yenilendi. Yıl boyunca insanların takip edebileceÄŸi yaÅŸayan bir platform haline geldi.

 

Rehber hazırlanırken hangi ilkeler gözetildi?

• Gastronomi Rehberi projesinde görev alacak gizli müfettiÅŸ seçimleri yapılırken restoranlarla özel ya da maddi iliÅŸki olmamasına dikkat edildi.
• Yeme-içme tutkunları arasından seçilen müfettiÅŸlerden 'görevlerini', çevrelerinden ve puan verdikleri yerlerden kesinlikle gizli tutmaları istendi.
• Åžefler, restoran sahipleri ve iÅŸletmeciler etik olmayacağı düÅŸüncesiyle müfettiÅŸ olarak seçilmedi.
• Gönüllülük esasına göre katkıda bulunan 200’ün üzerinde gizli müfettiÅŸ son bir yıl içinde gittikleri restoranları deÄŸerlendirdi.
• Listede olan her iÅŸletme en az üç müfettiÅŸ ve proje ekibinden bir kiÅŸi tarafından ziyaret edildi.
• Kurgulanan sisteme göre restoranlar malzeme, lezzet, servis, kimlik, sunum ve dekorasyon özellikleriyle puanlandırıldı.
• Sistemin kapanmasının ardından çıkan sonuçlar proje ekibi ve danışma kurulunun kanaatlerinin de dikkate alınmasıyla nihai halini aldı.

 

Restoranlara verilen inciler ne anlama geliyor?

Ä°stanbul, Ankara, Ä°zmir, ÇeÅŸme, Alaçatı ve Bodrum’daki restoranları kapsayan rehberde 5 Ä°ncili 3; 4 Ä°ncili 30; 3 incili 86, 2 incili 168 ve 1 incili 135 olmak üzere toplam 422 restoran ve 257 lezzet noktası bulunuyor.

• 5 Ä°nci: OlaÄŸanüstü deneyim
• 4 Ä°nci: Mükemmel
• 3 Ä°nci: Çok iyi
• 2 Ä°nci: Ä°yi
• 1 Ä°nci: Gitmeye deÄŸer

 

Ä°ncili Gastronomi Rehberi’nin arkasındaki dev kadro

Proje Direktörü Müge Akgün ve proje ekibinden Zeyno Gürses Dölay, Cemre Narin, Gamze Ä°neceli, OÄŸul Türkkan, Emine Tunadan’ın yer aldığı rehberde Ahmet Örs, Mehmet Yalçın, Teoman Hünal ve Nedim Atilla Danışma Kurulu olarak görev yaptı. Ayrıca ErtuÄŸrul Özkök, Mehmet YaÅŸin, Dilara Koçak, Hande Arslanalp, Vedat BaÅŸaran, Sedat Ergin, Engin Akın, Deniz Alphan, Reha Tanör, Nevin Halıcı gibi deÄŸerli isimler de Onur Kurulu üyeleri olarak projeye katkı saÄŸladı.

 

 

Ä°nci kazanan restoranlar ödül töreniyle duyuruldu

Bir yılı aÅŸkın bir süredir titizlik ve ÅŸeffaflıkla yapılan deÄŸerlendirmeler sonucu Ä°nci kazanan restoranlar Swissotel’de yapılan ödül töreniyle sahiplerini buldu.
422 restoran ve 257 lezzet noktasının yer aldığı rehberin ödül gecesinde 5, 4 ve 3 Ä°nci alan mekanlara ödülleri takdim edildi. Hürriyet yazarı Müge Akgün Ä°ncili Gastronomi Rehberi’yle ilgili “Her geçen yıl yeni kentler, yeni restoranlar ve lezzet noktalarının katılmasıyla büyüyecek olan rehberimizin yeme-içme dünyasındaki eÄŸilimleri yansıtacağını, sektöre katkısının olacağını düÅŸünüyoruz” diye konuÅŸtu.

Karaca Grup Ä°cra Kurulu üyesi Galip BaÄŸcı’da yaptığı konuÅŸmada bu denli deÄŸerli bir çalışmada Hürriyet ile iÅŸ birliÄŸi yapmaktan duydukları mutluluÄŸu dile getirerek, “Geçen sene baÅŸlayan iÅŸ birliÄŸimiz bu yıl devam etti ve gelecek yıl da birlikte olmaktan mutluluk duyacağız. Rehberin simgesinin ise Karaca’nın incisi olması bizim için ayrı bir gurur” dedi.

 

Ä°ncili restoranlar...

5 Ä°nci Sahibi Restoranlar

*MAÇA KIZI
*MÄ°KLA
*NEOLOKAL

4 Ä°nci Sahibi Restoranlar

*AHESTE PERA *ANTICA LOCANDA
*ASMALI *CAVÄ°T BEYTÄ°
*CANTINERY *CASA LAVANDA
*CÄ°BALÄ°KAPI BALIKÇISI *ÇÄ°YA LOKANTASI
*DRAGON *ENT
*ESCALE *GRAM
*HÜNKAR *ISOKYO
*KARAKÖY LOKANTASI* KIYI
*LACÄ°VERT *MÜRVER
*NICOLE *ORFOZ
*PAPERMOON *SANAYÄ° 313
*SERAF *SPAGO Ä°STANBUL
*SUNSET *ÅžANS
*TOÄ° *TRÄ°LYE
*YEK ALAÇATI *YENÄ° LOKANTA



Emoji Ä°le DeÄŸerlendir

0 Mutfak Haber Emoji İnanılmaz

İnanılmaz

0 Mutfak Haber Emoji MuhteÅŸem

MuhteÅŸem

0 Mutfak Haber Emoji BeÄŸendim

BeÄŸendim

0 Mutfak Haber Emoji BeÄŸenmedim

BeÄŸenmedim

0 Mutfak Haber Emoji Üzüldüm

Üzüldüm


Yorumlar