ULUSAL AŞÇILIK KAMPINDAN HABERLER...

ULUSAL AŞÇILIK KAMPINDAN HABERLER...
25 Nisan 21:10 2019

MANDIRA, BUÄžDAY TARLASI, GÖLET PÄ°KNİĞİ

Katılımcılar Doğayla Kucaklaştı

 

   Kampın üçüncü günü doÄŸal ortamda geçti. Kampın bugünkü programı kahvaltının ardından yoga sonrasında ise mandıra, buÄŸday tarlası ve göl gezisiydi.

   Saat 12’de Mengen AÅŸçılar Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin önünden kalkan servislerle mandıra alanına gidildi. Burada topluluÄŸa sunuÅŸ yapan Tarım ve Ormancılık bölge müdürü Kadir Turalı Mengen’in aÅŸçılık dünyasındaki yerini anlattı. Mengen’in aÅŸçılık nezdinde dünyaya açılan bir kapı olduÄŸunu belirten Turalı, buradaki yerel lezzetlerden ve doÄŸasından bahsetti. Daha sonra konuÅŸmayı devralan iÅŸletme müdürü inek türlerini, ineklerin nasıl sağılması gerektiÄŸini ve çiÄŸ sütün oluÅŸturabileceÄŸi hastalıkları anlattı. Süt için en önemli ÅŸeyin hijyen olduÄŸunu belirten iÅŸletme müdürü sonrasında alandaki ineÄŸi uygulamalı olarak saÄŸmak için gönüllü öÄŸrencileri davet etti. Osmaniye Korkutata Üniversitesi’nden katılan bir öÄŸrenci ineÄŸi saÄŸmak için gönüllü oldu ve dezenfekte iÅŸlemlerinin ardından ineÄŸi saÄŸdı. Bunun ardından Faruk GüllüoÄŸlu danışman ÅŸefi Hasan Fehmi Peker, hayvanın neresinden hangi yemekler yapılabileceÄŸini anlattı.

   Mandıranın ardından Konak ilçesinde buÄŸday tarlası gezisi yapıldı. Burada buÄŸday hakkında açıklamalarda bulunan Kadir Turalı, buÄŸdayın tarihinden, kültürümüz için öneminden, çeÅŸitlerinden ve nasıl ekilmesi gerektiÄŸinden bahsetti. BuÄŸday tarlası gezisi katılımcılara çorba ve çay servisinin ardından sona erdi.

   Bir sonraki durak ise Mengen’e 20km uzaklıkta yer alan gölet alanıydı. Servisler aracılığıyla alana ulaşıldı ve katılımcılar doÄŸanın ortasında yeÅŸillik alanda barbeküyle karşılandı. Alanda açıklama yapan ÅŸefler; burada bulunup aÅŸçılık dünyasına hizmet edebilmek ve gastronomiyi bir üst seviyeye taşıyabilmek için bir emek harcadıkları için mutlu olduklarını dile getirdiler. Destekçilerin da içecek, sos ve malzeme saÄŸladığı piknikte, Türkiye’nin dört bir yanından gelen ÅŸefler ve kampın görünmez kahramanları tarafından hummalı bir çalışmayla hazırlanan yiyecekler, afiyetle yendi. Piknikteki yiyecekler kampın gönüllü görünmez kahramanları ve ÅŸefler tarafından piÅŸirildi, servis edildi. Yemeklerin ardından çeÅŸitli oyunlar oynayarak eÄŸlenen katılımcılar etkinliÄŸin ardından alanı temizledi ve servislerle konakladıkları yerlere dağıldı.

V. Ulusal AÅŸçılık Kampı 28 Nisan’a kadar çeÅŸitli eÄŸitim ve etkinliklerle devam edecek.

----------------------------------------

MENGEN BELEDÄ°YE BAÅžKANI KAMPI ZÄ°YARET ETTÄ°

Turhan Bulut Katılımcılarla Buluştu

 

     Kampın dördüncü gününde Abant Ä°zzet Baysal Üniversitesi Mengen Meslek Yüksekokulu’nda gerçekleÅŸen eÄŸitime katılan Mengen Belediye BaÅŸkanı Turhan Bulut, öÄŸrencilerle kamp hakkında sohbet etti. 2014 yılından bu yana Mengen Belediye BaÅŸkanlığı’nı yürüten Bulut, birçok sosyal yardımlaÅŸma derneÄŸinde yönetim kurulu üyelikleri yaparken aynı zamanda turizm yöneticiliÄŸi yapıyor. Kampın ev sahipliÄŸini üstlenen Mengen Belediyesi Ulusal AÅŸçılık Kampı’nın en büyük destekçilerinden biri. Kampla ilgili soruları yanıtlayan Turhan:

 

‘’Mengen Belediyesinin böyle bir etkinliÄŸe ev sahipliÄŸi yapması hakkında ne düÅŸünüyorsunuz?

 

Mengen belediyesi sosyal sorumlulukları önemseyen bir belediye. Mengen belediyesi, sivil toplum örgütlerini çok önemseyen bir belediye. Biz bu etkinliÄŸe AÅžOMDER üyeleriyle birlikte karar verdik. AÅžOMDER’in baÅŸarı grafiÄŸinin yükselmesinden çok gurur duyuyoruz. AÅžOMDER her zaman doÄŸru iÅŸler yapar çünkü sadece mezun olan arkadaÅŸlara deÄŸil, attığı adımları devam ettirecek kiÅŸilere de yol gösteriyor. Her zaman sivil toplum örgütlerini desteklerim ve onlarla çalışmaktan çok memnun olurum.

 

Bu etkinliÄŸin Mengen’e ne gibi faydaları var?

 

Mengen, Nisan ayı gelirken sürekli sorar: ‘’AÅŸçılar kampı bu sene de olacak mı?’’ ‘’AÅŸçılar kampına halk da katılsa olur mu’’ Demek istediÄŸim halkın kampa olan ilgisi çok yüksek. Bu kamp akademik bir eÄŸitimin temelini oluÅŸturuyor. Ben AÅžOMDER’den mümkünse beÅŸ yıl üstüste katılan her kiÅŸiye aÅŸçılık sertifikası verirse ben de bu sertifikadan almak isterim. Çünkü ben de beÅŸ yıldır kampa geliyorum.

 

Mengen Belediyesi bu kampa nasıl destek veriyor?

 

Bu iÅŸin Ar-Ge, malzeme, ulaşım ve tedarik kısmında yardımcı oluyor. Madde madde deÄŸil de ne zaman ne ihtiyaç olursa ona yardımcı oluyoruz. Çünkü bu bizim için bir onur, bir gurur kaynağı.  Burayı sadece Mengen, Bolu deÄŸil dünya izliyor. DiÄŸer kampüsümüz 2021-2022 yılında bitince burası çok daha büyük bir üs haline gelecek. Projelerimizi, örneÄŸin hemen karşıya Mengen Çiftlik Projesi yapıyoruz. Bir sonraki yıl sizi orada misafir edeceÄŸiz. Üretilen süt ve süt ürünleriyle kooperatifler iÅŸ birliÄŸi yapacak ve Mengen peyniri üretilecek. Standardı buluÅŸturacağız. KeÅŸ yapacağız. Kültür evleri yakında hizmete giriyor. Bizim yöresel hamur iÅŸlerini yapıyoruz. Bu ev hanımlarına hem iÅŸ hem aÅŸ olacak. Türkiye’ye örnek olacak.

 

Sonraki yıllarda kampa destek olmaya devam edecek misiniz?

 

AÅŸçılık çok güzide bir meslek. Ben 17 yaşında karikatür sergisi açmış bir insanım. Dünyayı heyecanlı ve sempatik görmek istiyorum. Ä°nsan sevgisinin yaÅŸamasını istiyorum. Çocuk tacizi haberi gördüm az önce. Çok üzülüyorum. Hak, hukuk, adalet bizim dünya görüÅŸümüz olmalı.’’ diyerek sözlerini sonlandırdı.

 

28 Nisan’a kadar devam edecek olan kamp eÄŸitimlerin yanı sıra eÄŸlenceli aktivitelerle devam ediyor.

 

Kamp hakkında daha fazla bilgi edinmek için http://www.ascilikkampi.com/ adresini ziyaret edebilirsiniz.

---------------------

BÄ°R YANDA RESÄ°M ATÖLYESÄ°, ÖTE YANDA ÇALIÅžTAY

V. Ulusal AÅŸçılık Kampı’nda AÅŸçılar, Zeliha AkçaoÄŸlu ile Resim Atölyesi GerçekleÅŸtirdi. EÅŸ zamanlı olarak da çalıştay oturumları baÅŸladı.

   Bolu’nun Mengen ilçesinde bu yıl 5. kez düzenlenen Ulusal AÅŸçılık Kampı, baÅŸladığı günden bu yana renkli görüntülere ev sahipliÄŸi yapmaya devam ediyor. Resim atölyesi çalışması, Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü profesörlerinden, Profesör Zeliha AkçaoÄŸlu, Trakya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi ÖÄŸretim Görevlisi AyÅŸegül Kalkan, Selda Eren ve Feyzi Çelikten ile gerçekleÅŸtirildi.

   Tüm gün boyunca süren atölyede, AÅŸçılık ile Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümlerinden öÄŸrenciler (Ulusal AÅŸçılık Kampı’nın görünmez kahramanları), akrilik boya kullanarak hünerlerini gösterdiler. ÖÄŸrencilerin bir kısmı, Feyhaman Duran’ın Meyveli Natürmort eserini 50x50 kağıda çalıştı. DiÄŸer öÄŸrenciler ise minyatür çalıştı ve böylece atölye iki grup ÅŸeklinde ilerledi. Çalışmalar puzzle yöntemiyle ilerledi ve daha sonra birleÅŸtirildi.

   Yapılan çalışmayla birlikte yalnızca lezzet olarak deÄŸil, görsel olarak da duyulara hitap eden bir iÅŸ yapan öÄŸrencilerin sanata yatkınlıkları bir kez daha gözlenmiÅŸ oldu. Bunun yanı sıra öÄŸrenciler, atölye çalışması boyunca elde ettikleri deneyimi kendi çalışmalarına da yansıtabilecek potansiyeli de elde ettiler.

   Atölye çalışmasının gerçekleÅŸmesinde tecrübelerini aÅŸçılara aktaran Profesör Zeliha AkçaoÄŸlu:

“Burada ilk amacımız çalışma dahilindeki aÅŸçıların resim yeteneklerini geliÅŸtirmek deÄŸil. Bir takım çalışması gerçekleÅŸtirerek ortaya tek bir ürün koyuyoruz. Bunun yanında yemekle yapılan bir sanatın boyalarla da yapılması çok mutluluk verici. Resim de aÅŸçılık da estetik olguya dayanıyor. Dolayısıyla ortaya çıkarılan ürün resimden ve bilimde faydalanmalıdır. Bugün burada birlikte bir bütünün parçalarını bir araya getirirken, takım olarak sevgi ve saygının da gerekli olduÄŸu mesajını vermek istiyoruz.” dedi.

   Gün sonunda ortaya çıkan eserler ile V. Ulusal AÅŸçılık Kampı’nın “Ayrıştırmıyoruz, BirleÅŸtiriyoruz; Yarıştırmıyoruz, EÄŸitiyoruz” mottosu vurgulandı. Çalışma sonunda Profesör Zeliha AkçaoÄŸlu’na, ÖÄŸretim Görevlisi AyÅŸegül Kalkan’a, Selda Eren’e ve Feyzi Çelikten’e teÅŸekkür tabağı verildi.

   Günün programında gözlenen bir diÄŸer olay ise, V. Ulusal AÅŸçılık Kampı’nın çalıştayının baÅŸlaması oldu. Çalıştaya, 78 üniversiteden, 70 akademisyen katıldı. Ä°lk oturumda, uygulama derslerindeki maddi zorlukların aşılması ve ders içeriklerinin belirlenmesi konuları konuÅŸuldu. Lisans ve önlisans düzeyinde kazanımlar ve mevcut sorunlar belirlendi, uygulama derslerinin finanse edilmesi konusunda öneriler sunuldu. Çalışma gruplarının oluÅŸturulması ve konuların belirlenmesiyle ilk oturum sonlandı. 2. oturumda ise oluÅŸturulan gruplar, belirlenen konular üzerine beyin fırtınası yaptı. 1. ve 2. oturumu sonlandırılan çalıştayın, 3. ve 4. oturumu yarın olacak.



Emoji Ä°le DeÄŸerlendir

0 Mutfak Haber Emoji İnanılmaz

İnanılmaz

0 Mutfak Haber Emoji MuhteÅŸem

MuhteÅŸem

0 Mutfak Haber Emoji BeÄŸendim

BeÄŸendim

0 Mutfak Haber Emoji BeÄŸenmedim

BeÄŸenmedim

0 Mutfak Haber Emoji Üzüldüm

Üzüldüm


Yorumlar