2019 yeme-içme trendleri!

2019 yeme-içme trendleri!
01 Ocak 19:26 2019

SOFRA Genel Yayın Yönetmeni Esra DüzdaÄŸ yazdı...
 

Madem yılın son sayısı… Mutfak penceresinden bakarak 2018'i ÅŸöyle bir gözden geçirip 2019 yeme-içme trendleriyle ilgili biraz tahmin yürütelim…

SaÄŸlıklı beslenmenin önemini koruduÄŸu 2018'de, besleyici deÄŸeri yüksek ve aynı zamanda doyurucu gıdalara yönelimle birlikte, pek çok ürün yaygın olarak hayatımıza girdi... Kinoa, çiya, amarant, yulaf kepeÄŸi, hindistancevizi yağı, ÅŸekeri ve sütü, badem unu, dut unu, bakliyat filizlendirme olarak bilinen mikro filizler gibi…

Fermante yiyecek ve içecekler, özellikle "kombucha" tüm dünyada trend halindeydi. Kefir, sirke ve turÅŸuya da saygı duruÅŸunu ihmal etmedik tabii ki!

Glutensiz ve ÅŸekersiz ürünlere ilgi, her geçen gün arttı.

Avokado, kafe-restoran menülerinden, sosyal medyadaki influencer kahvaltı tabaklarından çıkıp, ev mutfaklarına da girdi.

Deneyimli ve popüler ÅŸeflerin, daha geniÅŸ kitlelere hitap edebilmek için açtığı sokak yemeÄŸi konseptli restoranlar, büyük ilgi gördü. Aktif karbonlu tarifler, kaburgalı burgerler, farklı kokoreç yorumları menülerde kendine geniÅŸ yer buldu.

Ä°çinde bulunduÄŸumuz çağın gerçekleri "atıksız mutfak" kavramını öne çıkardı. Sebze ve meyvelerin kabuÄŸundan çekirdeÄŸine tüm kısımları kullanılarak tarifler hazırlandı.

Gelelim 2019'a…

"Ä°yi beslenme" ve "sürdürülebilir beslenme" kavramlarını önümüzdeki günlerde çok daha fazla duyacağız. Tahıl, sebze ve meyveler, hayvansal gıdaların önüne geçecek.

Kaynağını bildiÄŸimiz ürünleri tüketmeye, gıdaların bedensel ve ruhsal etkilerine her zamankinden daha çok dikkat edeceÄŸiz.

Bağırsaklardaki dengeyi sürdürme konusunda hayati öneme sahip probiyotik gıdalar zirve yapacak! YoÄŸurt, kefir, sirke ve turÅŸu gibi zengin probiyotik kaynaklarını bol bol tüketeceÄŸiz. GeçtiÄŸimiz yıl her kesim tarafından ilgi gören ekÅŸi mayalı ekmekler, 2019'da da deÄŸerini koruyacak. Artizan ekmekçilerin sayısı artacak. Aralıklı oruç anlamına gelen "intermittent fasting" ve "ketojenik beslenme" gibi alternatif yöntemler çok konuÅŸulacak, pekçok kiÅŸi tarafından tercih edilecek…

Lezzetli ve ekonomik sokak yemekleri, geçtiÄŸimiz yıl olduÄŸu gibi 2019'un da gözdeleri arasında yer alırken, festivallerin de etkisiyle yerel lezzetlere olan ilgi artacak.

"Sıfır atık kavramı mutfaktan baÅŸlar" bilinci toplumun her kesimine yayılacak. Okullardan evlere, otellerden küçük kafelere kadar, atıksız mutfağı destekleyen uygulamalar yaygınlaÅŸacak. Ä°sraftan mümkün olduÄŸunca kaçınan bir mutfak anlayışı, daha doÄŸrusu "israfsız bir yaÅŸam biçimi" benimsenecek.

Tüm bunlar, gözlemlerimden yola çıkarak bulunduÄŸum öngörüler… Elbette en iyi beslenme ÅŸekli, trendden öte, kiÅŸinin kendi yapısına ve yaÅŸam tarzına uygun, sürdürülebilir olanı… Hızlı dijitalleÅŸme ve sosyal medyanın etkisini de eklersek, bakalım bu trendler nereye doÄŸru evrilecek? Siz de konu hakkındaki yorumlarınızı, tahminlerinizi paylaşırsanız çok sevinirim… 2019'un, ağız tadıyla geçireceÄŸimiz bir yıl olması dileÄŸiyle…



Emoji Ä°le DeÄŸerlendir

0 Mutfak Haber Emoji İnanılmaz

İnanılmaz

1 Mutfak Haber Emoji MuhteÅŸem

MuhteÅŸem

0 Mutfak Haber Emoji BeÄŸendim

BeÄŸendim

0 Mutfak Haber Emoji BeÄŸenmedim

BeÄŸenmedim

0 Mutfak Haber Emoji Üzüldüm

Üzüldüm


Yorumlar