Artık turizm ve gastronomi bölümlerinde %100 İngilizce eğitim verilecek

Artık turizm ve gastronomi bölümlerinde %100 İngilizce eğitim verilecek
21 Aralık 19:19 2024

Kültür ve Turizm Bakanlığı, turizm eÄŸitiminde köklü deÄŸiÅŸiklikler getirecek bir iÅŸ birliÄŸine daha imza attı. YükseköÄŸretim Kurulu (YÖK) ile gerçekleÅŸtirilen protokol, geleceÄŸin turizm profesyonellerini yetiÅŸtirmek için önemli bir dönüÅŸümün kapılarını aralıyor.

Protokol kapsamında, Turizm Ä°ÅŸletmeciliÄŸi ile Gastronomi ve Mutfak Sanatları programlarının müfredatları yenileniyor. EÄŸitim yüzde 100 Ä°ngilizce olacak, ikinci yabancı dil olarak Rusça, Çince veya Arapça zorunlu hale gelecek. Ayrıca, öÄŸrenciler birinci sınıftan itibaren sektörde ücretli staj yaparak hem deneyim kazanacak hem de maddi gelir elde edecek. ÖÄŸrencilere, üniversiteler ve sektör temsilcileri tarafından mesleki danışmanlık desteÄŸi de saÄŸlanacak.

PÄ°LOT UYGULAMA 7 ÜNÄ°VERSÄ°TEDE BAÅžLAYACAK
Protokol, ilk etapta Akdeniz Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Gaziantep Üniversitesi, Ä°zmir Kâtip Çelebi Üniversitesi, Mardin Artuklu Üniversitesi, MuÄŸla Sıtkı Koçman Üniversitesi ve Afyon Kocatepe Üniversitesi’nde pilot olarak uygulanacak. Pilot programın ardından sürece yeni üniversiteler de dahil edilecek.

BAKAN ERSOY: “GELECEĞİN TURÄ°ZM KURMAYLARI YETÄ°ÅžECEK”
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, protokolün Türkiye’nin turizm alanındaki baÅŸarılarını sürdürülebilir kılacağını belirterek, “Bugün hayata geçirdiÄŸimiz bu iÅŸ birliÄŸiyle geleceÄŸin turizm kurmaylarını yetiÅŸtireceÄŸiz. Mezunlarımız, küresel turizm sektöründe genel müdür yardımcıları ve genel müdürler olarak ülkemizi temsil edecek. Türkiye, dünyaya turizm yöneticisi ihraç eden bir ülke konumuna gelecektir” dedi.

YENÄ°LÄ°KÇÄ° EĞİTÄ°M ANLAYIÅžIYLA KÜRESEL REKABET GÜCÜ
Protokol kapsamında getirilen yeniliklerin, Türkiye’nin küresel turizm sektöründeki konumunu daha da güçlendireceÄŸini vurgulayan Bakan Ersoy, “YetiÅŸmiÅŸ, çok dilli ve donanımlı gençlerimiz, ülkemizin ekonomik ve kültürel kalkınma hedeflerine büyük katkı sunacak” ifadelerini kullandı.

YÖK BAÅžKANI ÖZVAR: “KÜRESEL TURÄ°ZM SEKTÖRÜNDE BÄ°RER MARKA OLACAKLAR”
YükseköÄŸretim Kurulu BaÅŸkanı Prof. Dr. Erol Özvar, protokolün yükseköÄŸretim ile turizm sektörünü bir araya getirerek her iki alanda da mükemmeliyeti hedeflediÄŸini belirtti. Özvar, “ÖÄŸrencilerimiz, yüzde 100 Ä°ngilizce eÄŸitim alacak, ikinci bir yabancı dili öÄŸrenme fırsatı yakalayacak ve sektörde uygulamalı eÄŸitimlerle bilgi ve becerilerini geliÅŸtirecekler” dedi.

MÜFREDATTA DÄ°SÄ°PLÄ°NLER ARASI YAKLAÅžIM
Yenilenen müfredatlarla, Turizm Ä°ÅŸletmeciliÄŸi programlarına gastronomi dersleri, Gastronomi ve Mutfak Sanatları programlarına ise turizm iÅŸletmeciliÄŸi dersleri eklenerek öÄŸrencilerin hem teorik hem de uygulama becerileri güçlendirilecek. Ayrıca, öÄŸrencilerin staj süreçleri kredilendirilecek ve bu süreç boyunca üniversitelerden danışman desteÄŸi saÄŸlanacak.

TÜRKÄ°YE TURÄ°ZM EĞİTÄ°MÄ°NDE ÖNCÜ OLACAK
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın liderliÄŸinde hayata geçirilen bu iÅŸ birliÄŸi protokolü, yalnızca eÄŸitim kurumlarını deÄŸil, Türkiye’nin turizm sektörünü de ileriye taşıyacak bir adım olarak deÄŸerlendiriliyor. Çok dilli, yetkin ve donanımlı mezunlar, ülkemizin küresel rekabet gücünü artırırken, turizm eÄŸitiminde de Türkiye’yi bir marka haline getirecek.

  Etiketler


Emoji Ä°le DeÄŸerlendir

0 Mutfak Haber Emoji İnanılmaz

İnanılmaz

0 Mutfak Haber Emoji MuhteÅŸem

MuhteÅŸem

0 Mutfak Haber Emoji BeÄŸendim

BeÄŸendim

0 Mutfak Haber Emoji BeÄŸenmedim

BeÄŸenmedim

0 Mutfak Haber Emoji Üzüldüm

Üzüldüm


Yorumlar