Bayramda nasıl beslenmeliyiz?

Bayramda nasıl beslenmeliyiz?
09 AÄŸustos 12:22 2018

Et tüketiminin arttığı Kurban Bayramı’nda etin piÅŸirilme ÅŸeklinden, saklanma koÅŸullarına ve tüketimine kadar birçok konuda önemli noktaya dikkat çeken MedAmerikan Tıp Merkezi Beslenme ve Diyet Bölümünden Dyt. Burcu S. Demir: “Sığır, koyun, keçi gibi hayvanlar kesildikten sonra uygun koÅŸullarda taşınmaz ve muhafaza edilmezse, mikroorganizmaların çoÄŸalarak ürettikleri toksinler hastalığa neden olabilir. Et hangi yöntemle piÅŸerse piÅŸsin hafif veya orta sıcaklıkta uzun bir süre piÅŸirilmelidir.Bayram boyunca et tüketiminin artması nedeniyle bol yeÅŸillik ve salata tüketilmelidir. Etleri sebzelerle birlikte piÅŸirmek doyma hissini artıracağı gibi aşırı et tüketimini de önleyecektir” dedi.

Kurban bayramında artan et tüketimine karşı alınması gereken önlemlere dikkat çeken Dyt. Burcu S. Demir: “Hayvan kesildiÄŸinde eti sertleÅŸir. Çok yüksek sıcaklık et proteinlerini katılaÅŸtırarak etin suyunun kaybına, lezzetinin azalmasına ve bazı vitamin kayıplarına neden olur. Özellikle kuru ısıda piÅŸirmede buna dikkat edilmelidir. Etler hangi yöntemle piÅŸerse piÅŸsin hafif veya orta sıcaklıkta uzun bir süre piÅŸirilmelidir. Oda sıcaklığı, dışarıdan bulaÅŸabilecek mikropların üremesi için uygun bir ortamdır. Bu nedenle piÅŸirilen etler oda sıcaklığında yarım saatten fazla bekletilmemelidir. Etin piÅŸmesi baÄŸlantı dokularına göre deÄŸiÅŸir, kuru ve nemli ısıda ya da yaÄŸda kızartma ÅŸeklinde olabilir. Nemli ısıda piÅŸirmede kullanılan su az veya çok olabilir. Fırın ve tencere kebapları, rostolar bu ÅŸekilde piÅŸebilir. Kuru ısıda piÅŸirme; ızgara ve biftekler için uygundur.

Biftekler kalın demir ve çelik tavalarda veya fırında piÅŸebilir. Küçük parça etler, ÅŸiÅŸlere dizilerek ızgara edilir, burada dikkat edilecek nokta etin ateÅŸe en az 15 cm uzakta olmasıdır. AteÅŸe çok yakın ızgara edilen etlerde kanser yapıcı maddeler oluÅŸabilir. YaÄŸda kızartılarak piÅŸirmeyi ise saÄŸlık açısından önermiyoruz” diye konuÅŸtu.

Parçalanmış etler 4°C’de soÄŸutucularda bekletilmeli

Etin saklanması konusunun da büyük önem taşıdığına vurgu yapan Dyt. Demir: “Parçalanmış etler 4°C’de soÄŸutucularda bekletilmelidir. Kıyma ÅŸeklindeki etler hazırlandığı gün tüketilmeli, kullanılana kadar soÄŸutucuda bekletilmelidir. KuÅŸbaşı, biftek gibi etler soÄŸutucuda en çok bir gün bekletilmelidir. Parçalanmış ya da kıyma haline getirilmiÅŸ etler o gün kullanılmayacaksa soÄŸutucunun buzluÄŸunda dondurulmalıdır” dedi.

Hayvan kesildikten sonra uygun koÅŸullarda taşınmamasının ya da bekletilmemesinin mikroorganizmaları çoÄŸaltacağını ve ürettikleri toksinlerin hastalığa neden olabileceÄŸini aktaran Dyt. Burcu S. Demir: “Bazı bakteri toksinleri piÅŸirmeyle yok edilebilir ama “stafilokous aureus” toksini sıcaÄŸa dayanıklı olduÄŸundan özellikle kıyma ve kıymayla hazırlanmış yemekler uygun koÅŸullarda bekletilmeyip hazırlandığı zaman besin zehirlenmesine neden olabilir. Bunun dışında “Escherichia coli” ve “salmonella” kesim sırasında etlere bulaÅŸabilir. Bunlar ishal ve mide iltihabına sebep olur. Düzgün piÅŸirme ile bu organizmalar yok edilebilir. Bu yüzden piÅŸirme kurallarına uymak önem taşır.” diyerek sözlerine ÅŸöyle devam etti: “Etin kızartma yapılması veya yaÄŸ eklenerek piÅŸirilmesi mide ÅŸikâyetlerini arttırabildiÄŸi gibi kalp damar saÄŸlığı için de risk oluÅŸturabilir. Kırmızı etin doymuÅŸ yaÄŸ oranı yüksek olduÄŸu için kolesterol yüksekliÄŸi ve kardiyovasküler hastalığı olan kiÅŸiler eti yaÄŸ ilave etmeden piÅŸirmeli ve porsiyon ölçülerine dikkat etmelidir.”

Bayram boyunca et tüketiminin yanında posayı artırmanın hem bağırsak saÄŸlığı hem de kalp-damar saÄŸlığı için koruyucu olacağının altını çizen Dyt. Demir: “Etin yanında bol yeÅŸillik ve salata tüketilmelidir. Etleri sebzelerle birlikte piÅŸirmek ise doyma hissini artırır ve aşırı et tüketimini önler. Bol su tüketimi kesinlikle ihmal edilmemelidir. Etin posa içermemesi bağırsakların düzenli çalışmasını engeller, hem bunu önlemek için hem de besinlerin metabolize olması için bol su içmeye özen gösterilmelidir. Yemekten 1-2 saat sonra meyve veya tatlı tüketilebilir. Tatlının ÅŸerbetli, hamurlu veya kızartılmış olmamasına dikkat edilmelidir. Özellikle mevsim meyvelerinden yapılan sütlü tatlılar ya da dondurma, iyi alternatiflerdir.



Emoji Ä°le DeÄŸerlendir

0 Mutfak Haber Emoji İnanılmaz

İnanılmaz

0 Mutfak Haber Emoji MuhteÅŸem

MuhteÅŸem

0 Mutfak Haber Emoji BeÄŸendim

BeÄŸendim

0 Mutfak Haber Emoji BeÄŸenmedim

BeÄŸenmedim

0 Mutfak Haber Emoji Üzüldüm

Üzüldüm


Yorumlar