Bu biberleri yemeyin, yedirmeyin

Bu biberleri yemeyin, yedirmeyin
24 Temmuz 11:44 2018

Yardımcı Doç. Dr. Bülent Şık gazetemizin Cumartesi eki için yazdığı yazıda, “Ülkemiz pazarlarında satılan her dört biberden üçünün klorpirifos kalıntısı içerdiÄŸini düÅŸünüyorum ve bu nedenle de anne ve babalara çocuklarına yeÅŸil biber, dolmalık biber ve salçalık biberi yedirmemelerini öneriyorum” dedi.

Yazılarımda ÅŸu gıda maddesini yiyin, bunu yemeyin demekten genellikle kaçınıyorum. Ama bu yazıda bunun aksini yapacağım. Ülkemiz pazarlarında satılan her dört biberden üçünün klorpirifos kalıntısı içerdiÄŸini düÅŸünüyorum ve bu nedenle de anne ve babalara çocuklarına yeÅŸil biber , dolmalık biber ve salçalık biberi yedirmemelerini öneriyorum. Bu ürünleri sadece çocukların deÄŸil yetiÅŸkinlerin de yememesi gerekiyor. Nedenlerine aÅŸağıda deÄŸineceÄŸim. Klorpirifos (Chlorpyrifos) bir pestisit. Pestisitler tarımsal üretimde kullanılan ve gıda ürünleri üzerinde kalıntı bırakan zehirli maddeler.

En zehirli maddelerden biri

Klorpirifos bebek ve çocuklarda nörodavranışsal geliÅŸim bozucu olarak nitelenen en tehlikeli 12 zehirli maddeden biri. Nörodavranışsal geliÅŸim bozucu kimyasal maddelerin beyin, omurilik, motor geliÅŸim ve biliÅŸsel yetenekler üzerinde olumsuz etkileri var. Otizm, dikkat eksikliÄŸi, hiperaktivite sendromu, disleksi, öÄŸrenim güçlükleri ve diÄŸer biliÅŸsel bozukluklar yol açtıkları saÄŸlık sorunlarından bazıları. 2014 yılında dünyanın en saygın tıp dergilerinden biri olan Lancet’de çıkan bir makalede bebek ve çocuk geliÅŸimine zarar veren klorpirifos’un derhal yasaklanması gerektiÄŸi belirtilmiÅŸti. Olumsuz etkileri yaÅŸ küçüldükçe daha çok artıyor ve en duyarlı olanlar ise bebekler. Özellikle anne karnında iken klorpirifos’a maruz kalındığında entelektüel yetilerimize kaynaklık eden beynin serebral korteks bölgesinin geliÅŸimi olumsuz etkilenebiliyor. Klorpirifos kullanılması hem Avrupa BirliÄŸi ülkelerinde hem de ülkemizde 2016 yılında yasaklandı. Klorpirifos içeren kimyevi maddelerin piyasadan da toplatılması kararı alındı. Dolayısıyla gıda ürünlerinde klorpirifos kalıntısı çıkmaması gerekiyor. Peki, gerçek durum ne? Avrupa BirliÄŸi ülkeleri ithal ettikleri gıda ürünlerini test ediyor. Testlerde mevzuata aykırı zehirli kimyasalmadde kalıntısı bulunan ürünler ihracatçı ülkeye iade ediliyor. Yapılan test sonuçları bir internet portalında yayımlanıyor. Ülkemizin ihraç ettiÄŸi gıda ürünlerinde tespit edilen pestisit kalıntılarıyla ilgili bilgilere o portaldan eriÅŸmek mümkün. Bu yıl 1 Ocak ile 15 Temmuz tarihleri arasında yapılan testlerde pestisit kalıntısı içerdiÄŸi için ülkemize iade edilen 47 parti ürün var. Ä°ade edilen ürünlerin dörtte birinin iade nedeni ise klorpirifos. Ä°ade edilen ürünlerin neredeyse tamamı biber . YeÅŸil biber , dolmalık biber ve salçalıkbiber en çok klorpirifos kalıntısı çıkan ürünler. Klorpirifos sorunu sadece bu yıla özgü de deÄŸil; 2016 ve 2017 yılında iade edilen ürünlerde de en yaygın bulunan pestisit kalıntısı klorpirifos; yani yasak olmasına raÄŸmen kullanımı devam etmiÅŸ.

Ne yapabiliriz?

Ülkemize iade edilen ürünlerdeki klorpirifos kalıntılarının miktarı anormal seviyelerde. Bu durum çocuk saÄŸlığı açısından çok ciddiye alınması gereken bir sorun. Tarım Bakanlığı’nın asli görevlerinden biri gıdalardaki pestisit kalıntılarını kontrol etmek ve kullanılması yasak olan zehirli maddeleri piyasadan toplamaktır. Aslında 2.5 yıl önce tarım bayilerinden tamamıyla toplatılması gereken klorpirifos zehrinin gıdalarda yaygın olarak hâlâ kalıntısının çıkıyor olması bu görevini hiç yapmadığını gösteriyor. Bu durumun baÅŸka bir izahı yoktur. Son 2.5 yıl içinde klorpirifos kalıntıları konusunda Tarım Bakanlığı’na Meclis’te defalarca soru önergesi verildi. Ama doÄŸru düzgün bir yanıt bile alınamadı. Sorun da çözülmedi. BaÅŸka bir inisiyatif geliÅŸtirmek gerektiÄŸini düÅŸünüyorum. Önerim bütün biber ürünlerine karşı ciddi bir tüketici boykotu yapmaktır. Ya çocuklarımızın saÄŸlığını korumak için bunu yapacağız ya da piyasadaki klorpirifos stokları tüketilsin diye uÄŸraÅŸan ÅŸirketlere, tüccarlara ve görevini savsaklayan kamu kurumlarına çocuklarımızın saÄŸlığı pahasına teslim olacağız.



Emoji Ä°le DeÄŸerlendir

1 Mutfak Haber Emoji İnanılmaz

İnanılmaz

0 Mutfak Haber Emoji MuhteÅŸem

MuhteÅŸem

0 Mutfak Haber Emoji BeÄŸendim

BeÄŸendim

0 Mutfak Haber Emoji BeÄŸenmedim

BeÄŸenmedim

0 Mutfak Haber Emoji Üzüldüm

Üzüldüm


Yorumlar