Bu çiftlikte toprak, güneş ışığı ve tarım ilacı yok!

Bu çiftlikte toprak, güneş ışığı ve tarım ilacı yok!
19 Åžubat 14:26 2018

Yerel olarak üretilen gıdaları insanlara sunma ve açlıkla mücadele etme hedefiyle yola çıkan AeroFarms; toprak, güneÅŸ ışığı veya tarım ilacı kullanmadan yılda 900 ton yeÅŸil yapraklı sebze üretecek.

AeroFarms, ABD New Jersey’de kurduÄŸu 6.400 metrekarelik fabrikasında toprak, tarım ilacı veya güneÅŸ ışığı kullanmadan yeÅŸil yapraklı sebzeler ve otlar üretecek. Üstelik çiftlikteki su kullanımı da yok denecek kadar az. Geleneksel tarım yöntemlerindeki miktarın yalnızca %5’i kadar su kullanılıyor.

 

Nihai hedef açlık sorununu çözmek

Firma, yılda 900 tonun üzerinde yeÅŸil yapraklı sebzeyi (lahana, fesleÄŸen, tere vb.) yerel olarak üretip insanlara sunma hedefiyle yola çıktı. BaÅŸarılı olunursa nihai hedef tüm dünyayı ilgilendiren açlık sorununa çözüm bulabilmek.

Dünyanın en büyük ve muhtemelen en akıllı bu dikey çiftliÄŸinde AeroFarms’ın bitkileri mevsimsiz ve zamansız bir ortamda yetiÅŸiyor. Işık, havada bulunan nem miktarı ve hava sıcaklığı hassas bir ÅŸekilde kontrol ediliyor. Firma tüm bu sistemi “patentli bir yetiÅŸtirme algoritması” olarak tanımlıyor.

 

GüneÅŸ ışığı yerine LED lambalar var!

Çiftlikteki ışıklandırma, her bitkinin ihtiyacı olan dalgaboyunda ışık üreten LED lambalar ile saÄŸlanıyor. Yine bitkilerin ihtiyaç duyduÄŸu besin maddeleri doÄŸrudan köklerine uygulanıyor.

Reuters’a bir röportaj veren firmanın kurucularından ve Pazarlama Kurulu BaÅŸkanı Marc Oshima; AeroFarms’ın dış ortamda yapılan tarıma kıyasla çok daha iyi bir yöntemle bitki yetiÅŸtirebildiÄŸini söyledi.

Geleneksel tarıma kıyasla %75 daha çok üretim yapabildiklerini ifade eden Oshima, “Bitkilere saÄŸladığımız koÅŸulları optimize etmek için her ÅŸeyi dinliyor ve gözlüyoruz. Biyolojiyi, mühendisliÄŸi ve bilimi bir araya getiren yaklaşımımız ile bu alanda tek kelimeyle öncüyüz” diye konuÅŸtu.

  Etiketler


Emoji Ä°le DeÄŸerlendir

0 Mutfak Haber Emoji İnanılmaz

İnanılmaz

0 Mutfak Haber Emoji MuhteÅŸem

MuhteÅŸem

0 Mutfak Haber Emoji BeÄŸendim

BeÄŸendim

0 Mutfak Haber Emoji BeÄŸenmedim

BeÄŸenmedim

0 Mutfak Haber Emoji Üzüldüm

Üzüldüm


Yorumlar