Bu işe girdi hayatı değişti!..

Bu işe girdi hayatı değişti!..
12 Haziran 21:55 2017

Denizli’nin Kale Ä°lçesi’nde, ailesinin borç yükünden kurtulması için 4 yıl önce eÅŸi 53 yaşındaki Ali SarıtaÅŸ ile solucan ve solucan gübresi üretimine baÅŸlayan 50 yaşındaki Bakiye SarıtaÅŸ’ın yaÅŸamı deÄŸiÅŸti.

620 bin lira olan borcunu ödeyen, bunun yanı sıra 170 dönüm arazi ve 4 üretim tesisi sahibi olan SarıtaÅŸ, iÅŸe baÅŸladıklarında kendileriyle dalga geçildiÄŸini, ancak yılmadıklarını ve baÅŸarılı olduklarını söyledi.

Kale Ä°lçesi’nde oturan 3 çocuÄŸu olan, tarım ve hayvancılık yapan 3 çocuklu Bakiye-Ali SarıtaÅŸ çifti, 4 yıl önce ekonomik açıdan zor günler geçirmeye baÅŸladı. 620 bin TL borcu bulunan SarıtaÅŸ çiftinin Hollanda’da oturan bir arkadaÅŸları, SarıtaÅŸ çiftine solucan ve solucan gübresi üretimi yapmalarını önerdi. Bunun üzerine kolları sıvayan Bakiye SarıtaÅŸ, eÅŸine “Ben bu iÅŸi yaparım” dedi. Bunun üzerine çift, solucan gübresi üretimine geçti. 225 bin kırmızı California solucanıyla iÅŸe baÅŸlayan SarıtaÅŸ Çifti, geride bıraktıkları 4 yıl içerisinde 620 bin lira borcun tamamını ödedi. Üzerine de 170 dönüm arazi ve 4 üretim tesisinin sahibi oldu. Çift, ÅŸimdi aylık 2 milyon solucan, 15- 20 ton arasında da solucan gübresi üretimi yapıyor.

KOOPERATÄ°F KURDU
Yıllar içerisinde solucan üretim kapasitesini geniÅŸleten Bakiye SarıtaÅŸ, 2015 yılında Kale Eko Solucan Kooperatifi’ni kurdu. Tamamı kadın 13 üyeden oluÅŸan kooperatifin baÅŸkanlığını yapan Bakiye SarıtaÅŸ, solucan ve solucan gübresi üreticileri arasında birliktelik oluÅŸturmak, gübrelerinin daha kolay pazarlanabilmesi ve yurt içi ve dışına daha kolay ulaÅŸabilmek için kooperatifi kurduklarını söyledi. Bakiye SarıtaÅŸ, 2013 yılında solucan gübresi üretimine baÅŸladıklarında kendileriyle, “Solucandan da ne para kazanırsınız’, ‘Bizim bahçede var oradan solucan getirelim, size verelim’ diyerek, kendileriyle alay edildiÄŸini belirtip, “Aldırmadan iÅŸimize devam ettik ve baÅŸardık. BaÅŸarılı gidiyoruz. Ä°ÅŸimden çok memnunum” dedi.

“MÜKEMMEL GETÄ°RÄ°SÄ° OLAN BÄ°R Ä°Åž”
Ali SarıtaÅŸ ise, 4 tesiste, toplam 8.5 milyon solucanları bulunduÄŸunu belirterek, “1 milyon solucandan ortalama 1600-1800 kilogram arasında gübre üretiyoruz. BüyükbaÅŸ hayvan dışkısının yanı sıra marul, ıspanak, karpuz ve kavun gibi ürünlerle beslenen solucanların bir havuzundan, yedi ayda ortalama 250- 300 kilogram gübre elde ediyoruz. Åžu anda toplam 15- 18 ton arasında kapasitemiz var. Solucanlar tanesi 15 kuruÅŸ, gübresi ise kilogramı 2.5 liradan alıcı buluyor” dedi.

Solucan gübresinin tamamen organik olması ve toprağın verimliliÄŸini arttırması nedeniyle talep gördüÄŸüne dikkat çeken Ali SarıtaÅŸ, Türkiye’nin birçok ÅŸehrinden solucan gübresi için sipariÅŸ aldıklarını söyledi. SarıtaÅŸ, ÅŸöyle devam etti:

“Solucan gübresi ekili bütün arazilerde kullanılabiliyor. Çevre illerle birlikte, Ordu, Trabzon, Konya Kayseri, Åžanlıurfa gibi illere gübre gönderiyoruz. Organik solucan gübresi verimliliÄŸi arttırdığı için çok fazla talep var. Talepleri yetiÅŸtirmekte zorlanıyoruz. Åžimdi, gübre iÅŸleme, paketleme ve sıvı gübre üretim tesisi kurmak için hazırlık yapıyoruz. 2017 yılının sonunda fabrikamızı faaliyete geçirip Türkiye çapında bu gübreleri toplayıp, iÅŸleyip paketleyerek pazarlamayı düÅŸünüyoruz. Öncelikli hedefimiz ise yurt dışına ithalat. EÅŸimle, yıllardır birlikte çalıştık, çabalık olmadı. Hatalar yaptım, baÅŸarısız oldum. Artık patron eÅŸim. Mükemmel bir ÅŸekilde yönetiyor. Ben de destek oluyorum. Kendisine teÅŸekkür ediyorum.”



Emoji Ä°le DeÄŸerlendir

0 Mutfak Haber Emoji İnanılmaz

İnanılmaz

0 Mutfak Haber Emoji MuhteÅŸem

MuhteÅŸem

0 Mutfak Haber Emoji BeÄŸendim

BeÄŸendim

0 Mutfak Haber Emoji BeÄŸenmedim

BeÄŸenmedim

0 Mutfak Haber Emoji Üzüldüm

Üzüldüm


Yorumlar