Canan Karatay a tepki!

Canan Karatay\'a tepki!
06 Temmuz 00:33 2017

Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Ziraat Fakültesi'nden Prof. Dr. Taner Akar, buÄŸdayın genetiÄŸiyle oynandığı yönündeki açıklamaları nedeniyle de Prof. Dr. Canan Karatay'a tepki gösterdi

Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Ziraat Fakültesi'nden Prof. Dr. Taner Akar ve ekibinin buÄŸday çeÅŸitleri üzerinde yaptığı deneme üretimlerinde, Anadolu'da 12 bin yıllık geçmiÅŸi saptanan siyez buÄŸday çeÅŸidinin daÄŸlık alanlardaki kurak arazilerde üretimi yaygınlaÅŸtırılıyor. Prof.Dr. Akar, buÄŸdayın genetiÄŸiyle oynandığı yönündeki açıklamaları nedeniyle de Prof. Dr. Canan Karatay'a tepki gösterdi

AÜ Ziraat Fakültesi öÄŸretim üyesi Prof. Dr. Taner Akar ve ekibi, üniversite kampüs alanında TÜBÄ°TAK'ın da desteÄŸiyle Türkiye'deki buÄŸday çeÅŸitlerine yönelik, özellikle buÄŸdayın atası olarak bilinen siyez buÄŸday türünün üretimi ve geniÅŸletilmesine yönelik 5 yıldır sürdürülen çalışmada baÅŸarılı sonuçlara ulaÅŸtı. Prof. Dr. Akar, siyez buÄŸdayıyla ilgili ortaya atılan birçok iddianın da yanlış olduÄŸunu belirtti.

Anadolu'da siyez buÄŸdayın tarihinin 12 bin yıl geriye gittiÄŸine iÅŸaret eden Prof. Dr. Akar, "Bu buÄŸdayın ilk çıktığı yer Diyarbakır'daki Çayönü kazısı. Ä°lk buluntular oraya gidiyor. Bununla birlikte Türkiye buÄŸdayın gen merkezi. Siyez de buÄŸdayın atası kabul ediliyor. Dolayısıyla Türkiye'de çiftçinin binlerce yıldır yetiÅŸtirdiÄŸi bir tür" dedi.

1950'lere gelindiÄŸinde Türkiye'de siyez buÄŸdayın 1.3 milyon dekar arazide yetiÅŸtirildiÄŸine dair kayıtlar olduÄŸunu belirten Prof. Dr. Akar, azala azala geldiÄŸini, ÅŸu anda 22 bin dekar alana düÅŸtüÄŸünü söyledi. Neredeyse 90 kat azalış yaÅŸandığını belirten Prof. Dr. Akar, "Åžu anda ağırlıklı olarak Kastamonu, Kayseri ve Sinop'ta üretiliyor. Ä°hsangazi'de yerel belediye tarafından da siyez festivali düzenleniyor. Yani binlerce yıldır memleketimizde yetiÅŸtiriliyor ve ağırlıklı olarak bulgur yapımında kullanılıyor. Ama köy tipi ekmeklerde de rahatlıkla kullanıyor. Hatta gariban insanlar ihtiyaç fazlası ürünü de hayvanlarına yediriyor" dedi.

Endüstriyel olarak da ÅŸirketlerin sahip çıkmaya ve marketlerde de yavaÅŸ yavaÅŸ görülmeye baÅŸladığını anlatan Prof. Dr. Akar, "Sonuç itibariyle 22 bin dekardan tekrar bir çıkış baÅŸlıyor. Çünkü toplumda da doÄŸal ürünlere yönelik ciddi talep var. Ä°nternete bakın 800 gram siyez ekmeÄŸi 18-20 liraya satılıyor. 800 gram normal buÄŸdaydan üretilen ekmek ise 3-4 lira. Toprak verimliliÄŸinin az olduÄŸu, tuzluluÄŸun, kuraklığın yaÅŸandığı, yağışın az olduÄŸu bütün olumsuz koÅŸullarda üretime uygun bir buÄŸday çeÅŸidi. Az verim alınıyor ama ürün daha yüksek ücrete satılıyor. Çünkü ürün kalitesi iyi" dedi.



Emoji Ä°le DeÄŸerlendir

0 Mutfak Haber Emoji İnanılmaz

İnanılmaz

0 Mutfak Haber Emoji MuhteÅŸem

MuhteÅŸem

0 Mutfak Haber Emoji BeÄŸendim

BeÄŸendim

0 Mutfak Haber Emoji BeÄŸenmedim

BeÄŸenmedim

0 Mutfak Haber Emoji Üzüldüm

Üzüldüm


Yorumlar