Çekirge ve kurbağa yemek caiz mi?

Çekirge ve kurbağa yemek caiz mi?
09 Mart 20:03 2021

Dinimizde helal gıdaya büyük önem verilmektedir. Kitabımızda yeme ve içme biçimi ve gıdalarla ilgili kurallar bulunuyor. Hadis ve sünnet uygulamaları da baÅŸvurulan kaynaklar arasında.

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın resmi değerlendirmelerinde de gıda hususunda bilgilendirici veriler mevcut.
Haram ya da helal olup olmadığı konusunda gıda ile ilgili sorular da aydınlatılıyor
Bunlardan en dikkati çekenlerini de gözden geçirmekte yarar olduÄŸu kanaatindeyiz.
Ä°ÅŸte bunlardan en çok merak edilenler ve yanıtları:

At eti yemek helal mi?

 

Kur'an ve Sünnette at eti yemenin hükmü hakkında açık bir delil bulunmamaktadır. Hanefî mezhebinde Ebû Hanife'den rivayet edilip tercih edilen görüÅŸ ile Malikîlerden gelen bir görüÅŸe göre, at etinin yenilmesi tenzihen (helale yakın) mekruhtur. Ä°mam Ebû Yusuf ile Ä°mam Muhammed'e, Åžâfiî ve Hanbelî mezhepleriyle Malikîlerden gelen diÄŸer bir rivayete göre ise at etinin yenilmesi mubahtır (Serahsî, el-Mebsût, XI, 233; Nevevî, el-Mecmu', IX, 4; Ä°bn RüÅŸd, Bidâye I, 470).
Bununla birlikte at eti yemenin mekruh, hatta haram olduÄŸunu söyleyen âlimler de olmuÅŸtur (Karâfî, ez-Zehîra, IV, 101). Åžüphesiz mekruh ya da haram olduÄŸu görüÅŸünde, o dönemlerde atın gerek askeri gerekse sivil hizmetlerde yoÄŸun bir ÅŸekilde kullanılan bir hayvan olması etkili olmuÅŸtur. Günümüzde atın etkinlik alanı eski dönemlere göre çok daralmış olsa da at etinin yenilmesi konusundaki mesafeli tutum özellikle Anadolu coÄŸrafyasında devam etmektedir.

Yengeç ve kurbaÄŸa nın hükmü nedir?

Kur'an-ı Kerim'de, denizden elde edilen yiyeceklerin helal olduÄŸu bildirilmiÅŸtir (Mâide, 5/96; Fâtır, 35/12). Hz. Peygamber de (s.a.s.), “Denizin suyu temiz, ölüsü helaldir.” (Ebû Dâvud, Tahâret 41) buyurmuÅŸtur.
Hanefi mezhebi, zikredilen naslarda helal olduÄŸu belirtilen “deniz hayvanları” ifadesiyle balık türünün kastedildiÄŸi, dolayısıyla balık sınıfına girmeyen midye, kalamar, yengeç, ıstakoz, karides gibi deniz hayvanlarının helal olmadığı görüÅŸünü benimsemiÅŸtir (Kâsânî, Bedâi', V, 35).
Åžafii mezhebinde konuyla ilgili ÅŸöyle bir ayrım yapılmıştır: Deniz canlıları sadece suda yaÅŸayabiliyor ve sudan çıktığında boÄŸazlanmış hayvan gibi kısa sürede ölüyorsa, ÅŸekline ve ölüm durumuna bakılmaksızın yenmesi helaldir. Ancak aslen suda yaÅŸayan fakat karada da yaÅŸayabilme özelliÄŸine sahip olan hayvanlara gelince bunlardan eti yenen kara hayvanlarına benzeyenlerin yenmesi, boÄŸazlanması ÅŸartıyla helal, eti yenmeyenlere benzeyenlerin yenmesi ise haramdır. Buna göre kurbaÄŸa, yengeç, kaplumbaÄŸa ve su yılanının yenmesi helal deÄŸildir (Remlî Nihayetu'l-Muhtac, VIII, 113,150-152.).

Çekirge sünnete uygun mu?

 

Çekirge de sünnette yenebileceÄŸine dair özel hüküm bulunması sebebiyle, yenmesi helâl hayvanlar grubunda yer almıştır (Buhari, Zebâih, 13).

Yahudi ve Hıristiyan'ın kestiği yenir mi?

Ehl-i kitabın (Yahudi ve Hıristiyan'ın), usulüne uygun olarak kestiÄŸi hayvanın eti ve piÅŸirdiÄŸi yemek yenilir. Bu konuda Kur'an-ı Kerim'de ÅŸöyle buyrulur: “Bugün size temiz ve hoÅŸ ÅŸeyler helâl kılındı. Kendilerine kitap verilenlerin yiyecekleri size helâl, sizin yiyecekleriniz de onlara helâldir.” (Mâide, 5/5)

Hayvanı kesen ateist ise?

 

Hayvanı kesecek kimsenin, akıl ve temyiz gücüne sahip, Müslüman veya Ehl-i Kitap olması gerekir. Putperest, ateÅŸperest, ateist ve mürtedlerin kestikleri hayvanların eti yenmez.

"Kadın da erkek de kesebilir"

Hayvanı kesen kimsenin kadın veya erkek olması fark etmediÄŸi gibi, temiz, cünüp, veya hayızlı olması arasında da bir fark yoktur; hepsinin kestiÄŸi yenir (Zeylaî, Tebyîn, V, 287).

Tavukta "sulu yolum" hassasiyeti

Bağırsakları çıkarılmadan kaynar suya atılmış olan tavuk ve emsali hayvanların içindeki pislikler ete sirayet ederse, temiz olmaktan çıkar.
Günümüzdeki kesim fabrikalarında uygulandığı gibi banttan geçen kesilmiÅŸ hayvanlara temiz sıcak su püskürtülerek sulu yolum yapılması durumunda söz konusu sakınca ortadan kalktığı için yenmesinde bir mahzur bulunmamaktadır.



Emoji Ä°le DeÄŸerlendir

0 Mutfak Haber Emoji İnanılmaz

İnanılmaz

0 Mutfak Haber Emoji MuhteÅŸem

MuhteÅŸem

1 Mutfak Haber Emoji BeÄŸendim

BeÄŸendim

0 Mutfak Haber Emoji BeÄŸenmedim

BeÄŸenmedim

0 Mutfak Haber Emoji Üzüldüm

Üzüldüm


Yorumlar