Chef Serkan Dursun ile Ramazana Özel

Chef Serkan Dursun ile Ramazana Özel
29 Mayıs 19:36 2017

Chef Serkan Dursun ile Ramazana Özel

 

Ramazan ayı geldi hoş geldi, Hoş geldin ya Şehri Ramazan

İbadet ayımız ile birlikte iftar sofraları ve sahur sofralarımızda nelere dikkat etmeliyiz,

 

Sıcak yaz günlerine denk gelen bu mübarek Ramazan ayında oruç tutan gençler, yetiÅŸkinler, yaÅŸlılar ve her kesiminden insanlar için beslenme büyük önem arz etmekte. Bu ayda iftarda ve sahurda masalar diÄŸer aylara kıyasla çok daha çeÅŸitli, çok daha fazla, aslında hafif geçirilmesi gerekirken karbonhidrat ağırlıklı ve özellikle iftar için bilakis ağır besinler ile dolduruluyor.

 

Ä°ftarda yapılan baÅŸlıca yanlışlardan örnek vermek gerekirse bunların en başında su içeriÄŸi yüksek içecekler yerine kafein içeriÄŸi yüksek içeceklerin tercih edilmesi, tatlılarda büyük oranda hamur iÅŸine, ağır tatlılara kaçılması ve sofraya oturulan andan itibaren hızlı bir ÅŸekilde beslenilip sonrasında gece boyunca hissedilen doymuÅŸluk hissi rahatlıkla söylenebilir. Öncelikle masalarımızda uygun olan içecek mümkünse doÄŸal, evinizde yaptığınız su oranı yüksek, sindirimi kolaylaÅŸtıran soÄŸuk ÅŸerbetler ve kompostoları tercih etmeliyiz. Tatlılarınız meyve ağırlıklı tercihen yaÄŸ içeriÄŸi düÅŸük, kızartma iÅŸlemine maruz kalmamış, öncesinde tükettiÄŸiniz ara sıcaklara, ana yemeklere istinaden çok hafif olmalıdır. Yemek tercihleri yapılırken de mutlaka çorba, salata masamızda yer almalı; çorbalar kesinlikle hazır tercih edilmemeli, salata olarak da daha çok yeÅŸilliklerden hazırlanmış salata çeÅŸitleri seçilmelidir. Çünkü fazla domates kullanılarak hazırlanan salatalar domatesin yüksek asiti nedeniyle ÅŸiÅŸkinlik, doygunluk ve rahatsızlık verecektir. Ana yemek seçimi de protein karbonhidrat dengesi düÅŸünülerek yapılmalıdır. Bu ÅŸekil hem dengesiz beslenme engellenmiÅŸ olup, kontrolsüz kilo alımları olmayacaktır, hem de sindirim ve rahatlık açısından vücudumuz zorlanmayacaktır.

 

Sahur içinde beslenme ekstra önemlidir, gün içinde kan ÅŸekerinin düÅŸmesiyle, sahura kalkılmadıysa bu ihtiyaç hat safhada olur; önceleri göze küçük gelen fakat zaman geçtikçe vücutta baÅŸ gösteren saÄŸlık problemleri kaçınılmazdır. Bunlara önceden tedbir niteliÄŸi taşıması için sahura mutlaka kalkılması gerekiyor ve sahurda sadece su içilmesinden, ya da çok aşırı yenilmesinden ziyade dengeli ve orantılı "hafif" beslenilmesini tavsiye ediyorum. Lif içeriÄŸi yüksek besinler ve protein oranı yüksek besinler gün içinde yemek yeme ihtiyacını en aza indirecek ve tokluk hissi verecektir. Bunlara: Yumurta, yulaf kepeÄŸi, karnabahar, havuç, mısır ve meyvelerden çekirdekli olanlardan çoÄŸu; kiraz, erik ve kavun baÅŸlıca örnekler olabilir.

Yaşı ilerlemiÅŸ ve sindirim sıkıntısı olanlar, glisemik endeksi düÅŸük olan besinlere sofralarında mutlaka yer açmalıdır. Glisemik endeks yenilen herhangi bir besinin kan ÅŸekerini yükseltme yeteneÄŸidir. Nohut, bulgur, kinoa gibi glisemik endeksi düÅŸük olan besinlere gün içindeki menüde yer verildiÄŸi takdirde kan ÅŸekeri dengede kalacak ve ramazan ayı sindirim açısından sorunsuz, stabil bir ÅŸekilde güzel geçecektir. Sahurda beslenme ÅŸeklinde çok tuzlu ve baharatlı yiyecekler sizi gün içinde fazlasıyla susatacağı için bu tarz yiyeceklerden de önemle uzak durulmalıdır.

 

Ramazan ayında genel olarak ekmek seçimleride sizleri, midelerimizi yormayacak, fazla efor sarf ettirmeyecek lif içeriÄŸi yüksek çavdar ekmeÄŸi vb çeÅŸitlerinden tercih edilmeli, yemekler ve salatalarda mümkün olduÄŸunca zeytinyağı kullanılmalı, alışık deÄŸilseniz de sıvıyaÄŸ ile yarı yarıya karıştırarak kullanılmalıdır.

 

Herkese lezzetli, sağlıklı, huzurlu, İman dolu Hayırlı Ramazanlar.

 

Serkan DURSUN

Chefs Art Academy Yönetim Kurulu BaÅŸkanı

Metropolitan Hotels Executive Chef

 

 



Emoji Ä°le DeÄŸerlendir

0 Mutfak Haber Emoji İnanılmaz

İnanılmaz

0 Mutfak Haber Emoji MuhteÅŸem

MuhteÅŸem

0 Mutfak Haber Emoji BeÄŸendim

BeÄŸendim

1 Mutfak Haber Emoji BeÄŸenmedim

BeÄŸenmedim

0 Mutfak Haber Emoji Üzüldüm

Üzüldüm


Yorumlar