Dünyanın en küçük tahılının ununu üretti

Dünyanın en küçük tahılının ununu üretti
31 Ekim 14:35 2018

Çölyak hastalarına müjde.Etiyopya’da yetiÅŸen teff, glüten içermediÄŸi için çölyak hastalarının en önemli besin kaynağı olarak biliniyor.Geçen yıl 3 dönümde yaptığı deneme üretiminde 200 kilogram, bu yıl o tohumları 50 dönüme ekerek 8 ton teff üretmeyi baÅŸardı.Dünyanın en küçük tahıl ürününden un yapan Ä°lhami Dayar; "Çölyak hastaları saÄŸlıklı beslenseler devlet için ilaç maliyeti düÅŸecek." ifadelerinde bulundu.

ESKÄ°ÅžEHÄ°R’de 37 yıldır bakliyat sektöründe çalışan Ä°lhami Dayar, Türkiye’de ilk defa üretimini yaptığı dünyanın en küçük tahılı olma özelliÄŸini taşıyan teff isimli tahıldan un elde etti. 

Dünyanın en küçük tahıl ürünü olan teff, genellikle Etiyopya’nın Eritre bölgesinde yetiÅŸiyor. Faydası saymakla bitmeyen teff, glüten içermediÄŸi için çölyak hastalarının en önemli besin kaynağı olarak biliniyor. SaÄŸlık açısından çok yararlı olan bu ürün, Türkiye’de ilk defa geçtiÄŸimiz yıl EskiÅŸehirli Ä°lhami Dayar tarafından 3 dönüm bir arazide ekilmiÅŸ ve yaklaşık 200 kilogram civarında hasat edilmiÅŸti. Dayar, bu sene de üretmiÅŸ olduÄŸu 200 kilogram teffi tohum olarak kullandı ve toplamda 8 ton ürün hasat etti. Türkiye’deki çölyak hastalarının besin ihtiyaçlarını karşılamayı hedefleyen Dayar, ÅŸimdi de ürettiÄŸi tefften un yaparak dertlerine deva olmaya çalışıyor. Ayrıca teffin, Türkiye’de ilk defa üretilmesini saÄŸlayan Dayar, ilk defa ununu çeken isim de oldu.

Ä°lhami Dayar konuyla ilgili bir açıklama yaptı. Dayar, "Teff denilen ürünün dünyada en fazla ekildiÄŸi yer Etiyopya Eritre bölgesi. Ben de bu tohumu Etiyopya’dan getirdim. Ä°lk olarak geçtiÄŸimiz yıl 3 dönüm bir deneme üretimi yaptık. Olup olmayacağına baktık. 3 dönümden 200 kilogram ürün aldık. Bu 200 kilogram ürünü temizleyip 1 yıl sonra ekeceÄŸimiz tohumu elde etmiÅŸ olduk. 1 yıl sonra da bunu 50 dönüm olarak ektik. Åžu anda hasadımızı yaptık, elimizde yeterli miktarda teffimiz var. Beyaz tefften 2 ton, kırmızı tefften 6 ton var" dedi.

 

"TEFF ÇÖLYAK HASTALARINA YARAYAN VE GLÜTEN Ä°ÇERMEYEN DÜNYA ÜZERÄ°NDEKÄ° TEK TAHIL ÜRÜNÜ"

Teff ununu çekip Türkiye’nin neresinde olursa olsun çölyak hastalarına gönderdiklerini aktaran Dayar, "Teff glüten içermeyen dünyanın en küçük tahılı. Çölyak hastalığı diye bir hastalık var. Çölyak hastaları glüten kullanamıyorlar, tüketemiyorlar. Ölümcül bir rahatsızlık çölyak hatalığı. Çölyak hastalarına yarayan ve glüten içermeyen dünya üzerindeki tek tahıl ürünü teff. Bu da dünyada biraz önce dediÄŸim gibi Etiyopya’da yetiÅŸiyor. Åžu anda da Türkiye’de yeni yeni ekilmeye baÅŸlayan bir ürün. Åžu anda bizde bu ürün var. Çölyak hastalarına biz bunun ununu çekip Türkiye’nin neresinde olursa olsun gönderebiliyoruz. Åžimdi bundan un yapıyoruz. Bu undan ekmek yapabiliyorlar. Unu kullandıkları her yerde teffi kullanabiliyorlar. Teffin un fiyatı 50 lira. Bunu hem kırmızı hem de beyaz olarak isteyenlere, isteÄŸe göre karışık da verebiliyoruz. Ä°nsanlar unu kullandıkları her yerde kullanabiliyorlar. Çölyak hastaları geliyor. Ä°nternet ortamında bizi bulan insanlar var. EskiÅŸehir’de bizi tanıyıp bilen insanlar var. Onlara biz sürekli unu çekip veriyoruz" diye konuÅŸtu.

 

"ZERRE MÄ°KTAR DOKUNMUYOR, RAHATSIZLIK YAPMIYOR"

BuÄŸday intoleransı olan vatandaÅŸlarında rahatlıkla tüketebileceÄŸini ifade eden Dayar, "Tabi bu ilk defa üretilen bir ürün teff. Aslında Türkiye’de bilinen 70 bin çölyak hastası var. Bilinmeyen ile birlikte 700 bin civarında olduÄŸu söylenen bir rahatsızlık bu. Bir de buÄŸday intoleransı denilen bir rahatsızlık var. Glüten tüketmekten mütevellit, insanlara rahatsızlık veren bir hastalık var. Buna da buÄŸday intöleransı deniliyor. BuÄŸday intoleransı olan insanlara da tefften rahat bir ÅŸekilde verebiliyoruz. Zerre miktar dokunmuyor, rahatsızlık yapmıyor" ÅŸeklinde konuÅŸtu.

"ÇÖLYAK HASTALARI SAÄžLIKLI BESLENSELER DEVLET Ä°ÇÄ°N Ä°LAÇ MALÄ°YETÄ° DÜÅžECEK "

Son olarak çölyak hastaları için devletin öncü olması gerektiÄŸini vurgulayan Ä°lhami Dayar ÅŸunları söyledi;

"Teffi biz üretiyoruz ama biz küçük esnaf olarak bunu istediÄŸimiz kadar çaba sarf edelim Türkiye’deki bütün çölyak hastalarına yetiÅŸme imkânımız zaten olamaz. Aslında bu iÅŸi devletin yapması gerekiyor bence. Devlet bu iÅŸi yapsa çölyak hastalarına, bu teff unundan yapılan ekmeÄŸi bedelsiz verse bence devletin çok daha büyük kârı olur diye düÅŸünüyorum. Çünkü çölyak hastaları saÄŸlıklı beslenemedikleri için devlete ilaç maliyetleri çok yüksek. Ama saÄŸlıklı beslenseler, bu çölyak hastalarının devlet için ilaç maliyeti düÅŸecek ve bence bu iÅŸten kâra bile geçebilecek diye düÅŸünüyorum."



Emoji Ä°le DeÄŸerlendir

0 Mutfak Haber Emoji İnanılmaz

İnanılmaz

0 Mutfak Haber Emoji MuhteÅŸem

MuhteÅŸem

0 Mutfak Haber Emoji BeÄŸendim

BeÄŸendim

0 Mutfak Haber Emoji BeÄŸenmedim

BeÄŸenmedim

0 Mutfak Haber Emoji Üzüldüm

Üzüldüm


Yorumlar