Dünyanın en saçma binası otel oluyor

KahramanmaraÅŸ BüyükÅŸehir Belediye BaÅŸkanı Hayrettin Güngör, Google'da 'Dünyanın en saçma binası' olarak yapılan aramada ilk sıralarda çıkan 18 katlı İl Özel İdare Binası'nı yıkmakta kararlı olduklarını söyledi. Binanın yeni bir fonksiyona kavuÅŸturulmasının çok maliyetli olacağını anlatan Güngör, "Yıkılması bize ek maliyet getirmiyor" dedi. KahramanmaraÅŸlı iÅŸ insanı Mustafa Gök ise binaya 30 milyon lira vererek tadilatını yaparak otel olarak iÅŸletmeye açmak istediÄŸini söyledi.
KahramanmaraÅŸ'ın en iÅŸlek noktası olan Trabzon Bulvarı üzerindeki İl Özel İdare Binası, 1994 yılında yapıldı. Bina, aradan geçen zamanda hem sarı-lacivert olan rengi hem de mimari yapısıyla kısa sürede kentin simgesi oldu. Åžehrin birçok noktasından rahatlıkla görülebilen, insanların adres tarif ederken örnek gösterdikleri ve buluÅŸma noktası olan binanın ünü kısa sürede Türkiye'yi de aÅŸarak ve internet arma motoru Google'da 'Dünyanın en saçma binası' yazılarak görsellerde yapılan aramada ilk sıralarda çıktı. İş yerlerinin dışında On iki ÅŸubat Kaymakamlığı'nın da yer aldığı bina, KahramanmaraÅŸ BüyükÅŸehir Belediyesi'nin planladığı 'Åžehir meydanı projesi kapsamında yıkılacak.
Çevre ve Åžehircilik Bakanı Murat Kurum'un 22 Kasım 2019'da kente yaptığı ziyarette KahramanmaraÅŸ BüyükÅŸehir Belediye BaÅŸkanı Hayrettin Güngör, meydan projesini anlattı. Binanın yıkılacağını anlatan Güngör'ün projesine Bakan Kurum ise destek olacaklarını söyledi. Yapılan çalışmaların ardından Hayrettin Güngör'ün binayı yıkacaklarını açıklamasına kentte destek verenlerin yanı sıra bazı kiÅŸiler ise binanın ÅŸehrin simgesi olduÄŸunu bu nedenle yıkılmaması gerektiÄŸini ifade etti.
30 MİLYON LİRA TEKLİF EDEN VAR
KahramanmaraÅŸlı iÅŸ insanı Mustafa Gök, binaya 30 milyon lira vererek tadilatını yapmak istediÄŸini söyledi. Binanın yıkılmasını istemediÄŸini ifade eden Gök, "Yeter ki bina yıkılmasın, tadilata izin verilsin. Kafamızda çeÅŸitli düÅŸünceler var ÅŸehrimize bir marka kazandırma amaçlı bir otel konsepti düÅŸünüyoruz" dedi.
'YIKILMASI BİZE EK MALİYET ÇIKARMIYOR'
Åžehir Meydanı Projesi'nde gelinen son nokta hakkında açıklama yapan Hayrettin Güngör, konuya sadece İl Özel İdare binası penceresinden bakılmaması gerektiÄŸini ifade ederek ÅŸunları söyledi:
"Burada sadece özel idare binası deÄŸil, o adanın komple dönüÅŸüm yapılarak KahramanmaraÅŸ'ımıza daha yakışır bir meydan oluÅŸturulması çalışmaları fikir bazında ÅŸehirde çok uzun süre tartışılır hale gelmiÅŸ. Biz de bu konuyu enine boyuna tartıştık. Çevre ve Åžehircilik Bakanımız da buraya ziyaretinde onun da binanın yıkılması konusunda bir tavsiyesi oldu. Biz de çalıştık 'Ne olur, nasıl olur?' diye. GeldiÄŸimiz nokta da Çevre ve Åžehircilik Bakanlığı burayı ada olarak kentsel yenileme alanı ilan etti ve bunun dönüÅŸüm yetkisini de bize verdi. Åžimdi biz burada 3-4 tane proje hazırlattırıyoruz. Bunu kamuoyuyla da bakanlığımızla da paylayacağız. Burada bir dönüÅŸüm yapacağız. Åžimdi kaba taslak yaptığım hesaba göre özel idare binasının yeniden bir fonksiyona kavuÅŸturulmasının sıfırdan yapmaya yakın bir maliyeti var. Yıkılması bize ek maliyet getirmiyor. Çünkü orada çelik maliyetine yıkacak firmalar var, talipler de var. Dolayısıyla yeniden bir fonksiyona kavuÅŸturup yapacağınız masraf da amaçladığınız kadar bir fonksiyona sahip olmuyor. Çünkü silüeti bozan durumu da var. Dolayısıyla biz özel idare binasını yıkacağız, yerine daha uygun bir bina yapmış olacağız."
Åžehir Meydanı'nın KahramanmaraÅŸ'a yakışır ve insanların beÄŸeneceÄŸi bir meydan olması için çaba harcadıklarını belirten Güngör, "Proje süreci devam ediyor. Tahmin ediyorum 2 yılda tamamlanacak. Çünkü ÅŸehrin ortası olduÄŸu için çok hızlı bir ÅŸekilde bitireceÄŸiz" dedi.
Emoji İle Değerlendir

İnanılmaz

MuhteÅŸem

BeÄŸendim

BeÄŸenmedim
