Gıda zehirlenmelerine karşı basit önlemler

Gıda zehirlenmelerine karşı basit önlemler
31 AÄŸustos 00:53 2017

Uygun koÅŸullarda saklanmayan yiyecekler, gıda zehirlenmelerine yol açıyor. Yaz sıcaklıklarıyla birlikte zehirlenme vakalarında artış yaÅŸandığına dikkat çeken uzmanlar, Kurban Bayramı öncesinde yiyeceklerde zararlı bakterilerin ürememesi için hayati tavsiyelerde bulunuyor.

Ä°zmir Ekonomi Üniversitesi Gıda MühendisliÄŸi Bölüm BaÅŸkanı Prof. Dr. Nazan Turhan, Dünya SaÄŸlık Örgütünün zararlı bakteri, virüs, parazit ve kimyasal madde içeren güvenliÄŸi saÄŸlanmamış gıdaların ishalden kansere kadar 200’den fazla hastalığa neden olduÄŸunu açıkladığını hatırlatarak, “Gıda zehirlenmelerinin her yıl dünyada 420 bin insanın ölümünden sorumlu tutulduÄŸu belirtiliyor. Gıda zehirlenmelerine neden olan mikroorganizmalar, büyüyüp çoÄŸalması için belirli besin ögelerine, sıcaklığa, suya ve bazılarının da oksijene gereksinim duyuyor. Åžartlar uygun olduÄŸunda bir mikroorganizmadan 12 saat sonra bir milyar mikroorganizma üreyebilir. Åžartlar uygun olmadığında da birkaç saniye içinde ölebilir. Gıda kaynaklı zehirlenmeye neden olan mikroorganizmaların bir hastalığa neden olabilmesi için gıda içinde yeterli miktarda çoÄŸalması yeterlidir” dedi.

“2 saatten fazla yemeÄŸi dışarı bırakmayın”

Protein içeriÄŸi yüksek et, süt, bal gibi besinlerin çabuk bozulabildiÄŸini ve potansiyel tehlike oluÅŸturduÄŸunu vurgulayan Prof. Dr. Turhan, piÅŸirmenin besinleri korumanın bir yolu olduÄŸunu ifade etti. Prof. Dr. Turhan, “PiÅŸirme süresince gıdanın iç sıcaklığının 74 santigrat derece ve üzerine ulaÅŸması mikrobiyolojik olarak gıdanın güvenliÄŸini saÄŸlar. PiÅŸirme süresince ulaşılan sıcaklık birçok gıda zehirlenmesine neden olan patojenin yok edilmesinde veya pasif hale getirilmesinde etkindir. Ancak piÅŸirmenin ardından gıdalar uygun olmayan koÅŸullarda saklanırsa pasif halde bulunan mikroorganizmalar tekrar geliÅŸme gösterebilir. PiÅŸmiÅŸ gıdalar oda sıcaklığında 2 saatten fazla tutulmamalıdır. Buzdolabına konulmadan önce oda sıcaklığında kendi kendine soÄŸutulmaya bırakılmamalıdır. Kurban Bayramı’nda mutfaklarda çeÅŸit çeÅŸit yemekler yapılacak. Bayramın zehir olmaması için buzdolabına yemekleri zamanında koymanız gerekiyor” diye konuÅŸtu.

 

“YemeÄŸi tekrar ve tekrar ısıtmayın”

Sıcak yemeklerin soÄŸuk suya daldırılmış kaplarda sık sık suyu deÄŸiÅŸtirilerek ve ara sıra karıştırılarak soÄŸutulması gerektiÄŸini belirten Prof. Dr. Turhan, ÅŸunları söyledi:

“SoÄŸuk ortam hiçbir zaman mikroorganizmaları veya gıda zehirlemesine neden olan bakterileri öldürmez. SoÄŸuk ortamdan tekrar uygun sıcaklığa gelen gıdalarda mikroorganizmalar hızla üremeye devam eder. Oda sıcaklığı mikroorganizmaların çoÄŸalması için iyi bir ortamdır. Bir kereden fazla tekrar ısıtma iÅŸlemi yapılmamalı. EÄŸer yemek yeniden ısıtılacaksa yenilecek kadarı ısıtılmalıdır.”



Emoji Ä°le DeÄŸerlendir

0 Mutfak Haber Emoji İnanılmaz

İnanılmaz

0 Mutfak Haber Emoji MuhteÅŸem

MuhteÅŸem

0 Mutfak Haber Emoji BeÄŸendim

BeÄŸendim

0 Mutfak Haber Emoji BeÄŸenmedim

BeÄŸenmedim

0 Mutfak Haber Emoji Üzüldüm

Üzüldüm


Yorumlar