İzmir efsanesi boyoz nasıl yapılır? İşte İzmir boyozu tarifi ve malzemeleri…

İzmir efsanesi boyoz nasıl yapılır? İşte İzmir boyozu tarifi ve malzemeleri…
29 Ocak 20:21 2018

Ä°zmir'in vazgeçilmezi haline gelen boyoz incecik yufkaların bir araya gelmesi ile meydana gelen hamur iÅŸidir. Yaklaşık 600 yıllık tarihi olan boyoz tarifini ve malzemelerini haberimizde bulabilirsiniz. Ülkemize yerleÅŸen Sefaradlar tarafından Anadolu ve özellikle Ä°zmir mutfağına katılmış boyoz nasıl yapılır? Ä°ÅŸte cevabı....

Boyoz, Ä°spanyolca yazılışıyla bollos, ‘küçük somun’ anlamına gelen bollo sözcüÄŸünün çoÄŸuludur. Ä°spanyolca iki L harfi Y sesiyle okunur. Birçok mutfakta çörek, börek benzeri unlu mamüllerin sefarad kültürüne özgü bir uygulamasıdır. Ä°ÅŸte Ä°zmir’in vazgeçilmezi boyoz tarifi…

BOYOZ MALZEMELERÄ°

-1 kilo un
-2 tatlı kaşığı tuz
-1 tatlı kaşığı şeker
-1 su bardağı sıvı yağ

PÜF NOKTASI

Hamuru dinlendirme sürelerine uymanız ve bolca yaÄŸladığınız hamurları mümkünse mermer bir tezgah üzerinde olabildiÄŸince ince açmanız gerekmektedir.

BOYOZ TARÄ°FÄ°

Unu eleyip elenmiÅŸ una tuz ve ÅŸekeri ilave edip karıştırın. Ilık suyla biraz sert bir hamur yoÄŸurun.15-20 dk yoÄŸurduktan sonra temiz bir poÅŸette 15 dakika bekletin. Daha sonra hamurumuzu silindir haline getirin. Silindirden 20 adet artık gözünüze ne büyüklüÄŸünde gelirse minik toplar koparıp yuvarlayın. Bu minik topları da 15 dakika bekletin.

Sonrasında minik topları tatlı tabağı kadar açıp altını üstünü sıvı yaÄŸla yaÄŸladıktan sonra bir tabakta 5 tanesi üst üste gelecek ÅŸekilde 15 dakika daha bekletin. Hamuru açmaya baÅŸlayın. AçabildiÄŸimiz kadar ince açın. Ä°yice açtığınız yufkayı güzelce tekrar yaÄŸlayıp bohça gibi, zarf gibi yapıp sarın. Rulo halindeyken hamurumuz bir 15 dk daha bekletin. Sonrasında 3-4 parmak yüksekliÄŸinde parçalar koparıp ortalarını iki parmağınızla bastırın. YaÄŸlı tepsiye dizdiÄŸiniz boyozları fırına verip üstü altı kızarana kadar piÅŸirin.

Ä°LK BOYOZU AVRAM USTA YAMIÅž

Boyozun ilk çıkışını atık hamur malzemesinin deÄŸerlendirilmesine baÄŸlayan kaynaklar bulunmaktadır. Ä°zmir dışında hiçbir ÅŸehirde ticari olarak piyasaya sunulmadığından Ä°zmir'in böreÄŸi olmuÅŸtur. Rivayete göre, Ä°zmir’de ilk boyozu Boyozcu Avram Usta yapmış, o öldükten sonra Ä°zmir’de boyozlar “Avram Usta'nın boyozu” adı altında satılmıştır.



Emoji Ä°le DeÄŸerlendir

1 Mutfak Haber Emoji İnanılmaz

İnanılmaz

0 Mutfak Haber Emoji MuhteÅŸem

MuhteÅŸem

0 Mutfak Haber Emoji BeÄŸendim

BeÄŸendim

0 Mutfak Haber Emoji BeÄŸenmedim

BeÄŸenmedim

0 Mutfak Haber Emoji Üzüldüm

Üzüldüm


Yorumlar