Kızartmadan vazgeçemeyenler dikkat!

Kızartmadan vazgeçemeyenler dikkat!
31 Ekim 14:56 2017

Uzmanlar reflü hastalarnın kızartma, tavuk, süt ve dondurma gibi gıdalardan uzak durmaları gerektiÄŸini belirtti.

Uzmanlar uyarıyor. Kızartma tavuk, muzlu süt ve dondurma yemeyin. EÄŸer reflünüz varsa, bu 3 gıdayı ve daha fazlasını tüketmemeniz gerekiyor.

Belirli gıdalar ve aşırı yemek, mide asidi üretimini arttırarak reflü ÅŸikayetlerine neden olabilir. Bazı gıdalar ise mide ve yemek borusu arasında bulunan, mide asidinin yemek borusuna çıkmasını engelleyen özofagus kasının zorlanmadan iÅŸlevini yerine getirmesine yardımcı olur. Zayıflayan özofagus kası özellikle yaÄŸlı ve kızarmış gıdalar, domates içeren yiyecekler, çikolata, kafeinli içecekler ve alkol nedeniyle düzgün çalışmayabilir. Bu yiyecek ve içecekler reflü aÄŸrılarının artmasına yol açabilir.

Her insanın sindirim sistemi gıdalara farklı tepkiler verebilir. Reflü belirtileri genellikle asitli meyveler ve içecekler, kafein, çikolata, alkol nedeniyle artarken reflüsü olan bazı kiÅŸilerde bu gıdaların bazıları belirtilerin ÅŸiddetlenmesine yol açmayabilir.

Bitkisel Protein: Columbia Üniversitesi’nin yaptığı çalışmaya göre bitkisel kaynaklardan alınan protein mide ve yemek borusu arasındaki asit geçiÅŸini engelleyen özofagus kasını zorlamıyor ve bu kasın fonksiyonunun geliÅŸimine katkıda bulunuyor. Hayvansal gıdalardan alınan protein yerine protein bakımından zengin fasulye (özellikle siyah fasulye) ve mercimek tüketmek, reflü belirtilerinin azalmasına yardımcı oluyor. Siyah fasulye ayrıca sindirim ve genel saÄŸlık için önemli lif, folat ve antioksidanlar içeriyor.

Lifli Gıdalar: Lifli besinler, sindirim sırasında aşırı mide salgılanmasını engelliyor ve reflü riskini azaltıyor. Beslenmenize tam tahıllı gıdaları, lif bakımından zengin meyve ve sebzeleri ekleyerek reflü nedeniyle yaÅŸanan aÄŸrıları hafifletebilirsiniz. Muz, elma, ÅŸeftali, armut, kavun ve çilek bir reflü diyetinde tavsiye edilen meyveler arasında yer alıyor. Ancak lifli olmalarına karşın aynı zamanda asitli olan portal, mandalina ve greyfurt gibi meyveler, asit reflüye neden olabilir. Domates ve domatesli gıda ürünlerinin genel olarak reflü ÅŸikayetlerini arttırdığı biliniyor. Kepekli tahıllar, esmer pirinç, yulaf ezmesi ve bazı makarna türleri lif bakımından zengin diÄŸer yiyecekler arasında sayılıyor.

Sebzeler: Domates dışında kalan tüm sebzeler, reflü hastalarına öneriliyor. Tabii sebzelerle hazırlanan yemeklerin az yaÄŸlı olması tavsiye ediliyor. Ayrıca sebzelerin salata ÅŸeklinde tüketilmesi halinde salata sosu kullanılmaması öneriliyor. Özellikle lahana gibi omega 3 yaÄŸ asitleri, vitamin ve mineral bakımından zengin sebzeler reflünün tedavisine yardımcı olabilir.

“Portakal, portakal suyu, limon, limon suyu, greyfurt, kızılcık suyu, domates, kızartma gıdalar, yaÄŸlı et, yaÄŸlı kıyma, çiÄŸ soÄŸan, kızartma tavuk, ekÅŸi krema, muzlu süt, dondurma, likör, ÅŸarap, bira, kahve, çikolata, pastane ürünleri, mısır cipsi, patates cipsi, koruyucu içeren konserve gıdalar, gazlı içecekler, çay.”



Emoji Ä°le DeÄŸerlendir

0 Mutfak Haber Emoji İnanılmaz

İnanılmaz

0 Mutfak Haber Emoji MuhteÅŸem

MuhteÅŸem

0 Mutfak Haber Emoji BeÄŸendim

BeÄŸendim

0 Mutfak Haber Emoji BeÄŸenmedim

BeÄŸenmedim

0 Mutfak Haber Emoji Üzüldüm

Üzüldüm


Yorumlar