Kocaeli nin yemek kültürü kitaplaştı…

Kocaeli’nin yemek kültürü kitaplaştı…
26 Mart 20:33 2018

Kocaeli BüyükÅŸehir Belediyesi Kültür ve Sosyal Ä°ÅŸler Daire BaÅŸkanlığı tarafından “Bilge Åžehir Kocaeli Yemekleri’’ adıyla oluÅŸturulan kitap 148 adet yemeÄŸi tarifleriyle birlikte sunuyor. “Bilge Åžehir Kocaeli Yemekleri’’ kitabı Antikapı’da düzenlenen programla tanıtıldı. Tanıtım programına Kocaeli BüyükÅŸehir Belediye BaÅŸkanı Ä°brahim KaraosmanoÄŸlu, Vali Yardımcısı Beyazıt Tanç, Genel Sekreter Ä°lhan Bayram, Gölcük Kaymakamı Mustafa AltıntaÅŸ, Kocaeli Yerel Kültür Dernekleri Paltformu BaÅŸkanı Dr. Metin Åžentürk ve çok sayıda misafir katıldı.

Programda konuÅŸan BaÅŸkan KaraosmanoÄŸlu “Bilge Åžehir Kocaeli Yemekleri kitabını hazırlayan herkese teÅŸekkür ediyorum. Bir ÅŸehrin zenginliÄŸi parayla olmaz. Kocaeli Türkiye’nin en zengin ili. YaÅŸadığımız bu kentin 5 bin yıllık bir geçmiÅŸi var. Tarihi var. CoÄŸrafyası dünyanın en güzel coÄŸrafyası. Kentimizi daha çok tanımalıyız” dedi.

“Yemeklerimiz zenginliÄŸimiz”

BaÅŸkan KaraosmanoÄŸlu “YaÅŸadığımız kentin zenginliklerini bilmek ve yaÅŸamak gerek. Folkloru var, müziÄŸi var. MüziÄŸi ile ilgili de çalışma var. Yöresel müzik çalışmalarımız tamamlandığında bunu da paylaÅŸacağız. YaÅŸamak için yemek gerekiyor. Yöresel yemeklerimiz sadece Anadolu’dan buraya göç eden kardeÅŸlerimizin yemekleri deÄŸil Adana’nın kebabı gibi Antep’in baklavası gibi Kocaeli’nin de çok güzel yemekleri var. Bu kitabımızda bu yemekleri tanıtıyoruz. Yemekleri mutlaka yerinde tatmak gerekiyor. Köylerimizde çok güzel fırınlar yaptık. Buralarda piÅŸen mancarlı pideleri tatmanızı özellikle tavsiye ediyorum. Yöresel yemeklerimizi bir kitap haline getirdik. Unutulmasın, kayıtlı olsun diye. Bazıları yörelerde gizli kalmışlar. Onların her birini bu kitapla ortaya çıkardık” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

 

PiÅŸmaniyenin öyküsü

“Bilge Åžehir Kocaeli Yemekleri” kitabında Kocaeli yöresine özgü 148 adet yiyecek ve içeceÄŸin tarifi, fotoÄŸrafları ve bazılarının ilginç hikâyeleri bulunuyor. Bunlardan birisi, piÅŸmaniyenin hikâyesi:
“Çok uzun yıllar önce Ä°zmit’te nam salan bir tatlıcının yaptığı tatlılar çok meÅŸhurdur. Bu tatlıcı ustasının, güzeller güzeli çok ÅŸiÅŸman bir sevgilisi vardır. Kızı o kadar çok seviyordur ki çıkardığı yeni tatlısının ismini, ‘ÅžiÅŸmaniyem’ koyar. Tatlıcı sonunda muradına erer ve evlenir. Ancak evlilik,
sevgilisinin kıskançlıkları ve huysuzlukları yüzünden cehennem azabına dönüÅŸür ve ayrılırlar. EvlendiÄŸine piÅŸman olan ustamızın tatlısı da bu olay duyulduktan sonra, ‘PiÅŸmaniye’ olarak anılmaya baÅŸlar.”

Kitaptan lezzetler

Tanıtımda yapılan ikramlar ise ÅŸöyleydi:
ZeytinyaÄŸlı Ebegümeci, Arpacık SoÄŸanlı Kestane, Kandıra Köy Peyniri, Dartı/Kandıra Köy EkmeÄŸi, Güveçlerde Kandıra YoÄŸurdu. Çalca Çorbası. Gazayaklı Salata. Cevizli Kandıra Lokumu, Kabaklı Kıvırma, ÇiÄŸceli Mancarlı Pide, Peynirli KuzugöbeÄŸi Mantarı. Hindili KeÅŸkek. Sütlü Nuriye, Üre Tatlısı, Oturfatma Tatlısı, Kabak Tatlısı.



Emoji Ä°le DeÄŸerlendir

0 Mutfak Haber Emoji İnanılmaz

İnanılmaz

5 Mutfak Haber Emoji MuhteÅŸem

MuhteÅŸem

0 Mutfak Haber Emoji BeÄŸendim

BeÄŸendim

0 Mutfak Haber Emoji BeÄŸenmedim

BeÄŸenmedim

0 Mutfak Haber Emoji Üzüldüm

Üzüldüm


Yorumlar