Makro ve Uyum Market için kritik karar verildi

Makro ve Uyum Market için kritik karar verildi
18 Kasım 12:00 2017

Türkiye genelinde 253 maÄŸazası ve 6 bin 500 çalışanı bulunan Makro Market ile ilgili mahkeme çok önemli bir karar verdi. Mahkeme, ÅŸirket için tedbir kararı vermiÅŸti. Bu kararla ÅŸirket hacizlere karşı korumaya alınmış oldu. Ancak, alacaklılar bu karara itiraz etti; tedbirin kaldırılmasını istedi. Åžirket avukatı ise ‘Tedbir kararı kalkarsa firma ortadan kalkar’ dedi. Mahkeme tarafları dinledi ve kararını verdi. Mahkeme, iki hafta önce verdiÄŸi tedbir kararını kaldırdı. Böylece ÅŸirket, hacizlere karşı korumasız konuma düÅŸtü.

Kısa süre önce kararını açıklayan mahkeme, ÅŸirket için verdiÄŸi tedbir kararını kaldırdı. Mahkemenin, tedbir kararını kaldırması ile birlikte 6 bin 500 kiÅŸinin çalıştığı Makro Market, hacizlere karşı korumasız konuma düÅŸtü. 800 milyon lirayı aÅŸkın borcu bulunan ÅŸirkete yönelik hacizlerin, zor durumda olan ÅŸirketi daha da güç duruma düÅŸürmesinden endiÅŸe ediliyor.

Türkiye genelinde, Makro ve Uyum ismi ile 253 maÄŸazası bulunan ve 1.7 milyar lira cirosu olan Ankara merkezli Makro Market AÅž., geçen ay mahkemeye baÅŸvurmuÅŸtu. Åžirketin, mahkemeye yaptığı  konkordato baÅŸvurusu sonrası, tedbir kararı verilmiÅŸti. Ancak, aralarında bankaların da olduÄŸu çok sayıda alacaklı, bu karar sonrası davaya müdahil oldu.

ALACAKLILAR: TEDBÄ°RÄ° KALDIRIN

Davaya bakan Ankara 11. Ä°cra Hukuk Mahkemesi, gelen itirazları karara baÄŸlamak üzere bugün duruÅŸma günü verdi. Alacaklı ÅŸirketlerin bir bölüm adına açıklama yapan avukatlar, mahkemenin verdiÄŸi tedbir kararının kaldırılmasını istedi.

AVUKATI: FÄ°RMA ORTADAN KALKAR

Davacı ÅŸirketin avukatı ise yaptığı savunmada özetle “800 ÅŸirket ile yüz yüze görüÅŸmeler yaptık. Gerekli ön uzlaÅŸma ve anlaÅŸmalar da saÄŸlandı. Tedbir kararlarının kalkması halinde, konkordato talep eden firma ortadan kalkacak. Onbinlerce iÅŸçi maÄŸdur olacak. Alacaklıların çoÄŸu da maÄŸdur olacak. Bu sebeple itirazların reddine karar verilmesini istiyoruz. Bu aÅŸamaya kadar alacaklıların yüzde 10’u anlaÅŸtık. Tedbirlerin devam etmesi halinde bu oran yüzde 60-80’e ulaÅŸacaktır” denildi.

Mahkeme tarafları dinledikten sonra kararını verdi. Mahkeme kararında, daha önce verdiÄŸi tedbir kararını kaldırdı. Kararda “Dava dosyasrnda verilen trim tedbirlerin kaldırılmasına, 27 Ekim 2017 tarihli tensip ve ek tensip kararlan ve 31 Ekim 2017 tarihli tedbirlerin kaldırılmasına” denildi.

Ä°FLAS ERTELEME YASAKLANINCA…

Makro Market dosyasında bir kısım alacaklı vekili olan Av. Aslı Erdem karara iliÅŸkin yaptığı deÄŸerlendirmede ÅŸunları kaydetti :”

Mahkemece verilen tedbirin kaldırılması kararı hukuka uygun bir karar. Zira kanunda konkordatoda taleple birlikte alacaklilar aleyhine tedbir kararı verilebilecegine dair hüküm yok. Ancak muhlet kararı ile verilebilir.

Bundan sonraki süreçte tedbir karari, ancak eÄŸer ÅŸartlar uygun olduÄŸuna dair raporlarla tespitler soz konusu olursa muhlet karari ile birlikte verilebilir.

Maalesef ÅŸu an uygulamada, nakit sıkıntısı içinde olan ve alacaklıların baskısından kurtulması durumunda mali durumu düzelecek olan ÅŸirketler için koruma öngören bir mekanizma yok. Ä°flasın ertelenmesi mekanizmasını durdurulmuÅŸ olması bir çok ÅŸirketin iflasına sebebiyet veriyor.”



Emoji Ä°le DeÄŸerlendir

0 Mutfak Haber Emoji İnanılmaz

İnanılmaz

0 Mutfak Haber Emoji MuhteÅŸem

MuhteÅŸem

0 Mutfak Haber Emoji BeÄŸendim

BeÄŸendim

0 Mutfak Haber Emoji BeÄŸenmedim

BeÄŸenmedim

0 Mutfak Haber Emoji Üzüldüm

Üzüldüm


Yorumlar