Mutfakta Umut Var Mezunlarını Verdi

Mutfakta Umut Var Mezunlarını Verdi
10 Ekim 00:55 2020

Mutfakta Umut Var Mezunlarını Verdi

 

 

Mutfakta Umut Var (MUV) projesi kapsamında bu sene meslek edindirme kursunu tamamlayan 348 geçici koruma altındaki Suriyeli ve Türk vatandaşı bugün mezun oldu.

 

 

Türkiye genelinde dokuz ilde gerçekleÅŸtirilen proje, özellikle konuk ağırlama sektöründe iÅŸ bulma konusunda hali hazırda zorluk çeken kiÅŸilerin, düzenli gelir elde edebilmeleri için iÅŸ olanaklarının iyileÅŸtirilmesini amaçlıyor.

 

Katılımcıların yarısından fazlasını kadınların oluÅŸturduÄŸu meslek edindirme kursundan mezun olanlar, AÅŸçı Çıraklığı Sertifikalarını alarak uygulamalı eÄŸitim programına baÅŸlamaya hak kazandı. Sertifika töreni Ankara Atatürk Meslekî ve Teknik EÄŸitim Anadolu Lisesi'nde düzenlendi.

Adana, Ankara, Ä°stanbul, Ä°zmir, Kilis, Mardin ve Åžanlıurfa olmak üzere yedi ilde baÅŸlayan Mutfakta Umut Var projesi, Hatay ve Mersin'in de eklenmesiyle dokuz ilde devam ediyor. Uygulamalı eÄŸitim için restoran, kafe ve otellerden oluÅŸan toplam 55 iÅŸ yeri projede gönüllü yer alarak mutfaklarını öÄŸrencilere açtı. Birinci grup mezunlarından 47 kiÅŸi, ÅŸimdiden iÅŸ teklifi alarak mutfaklarda

profesyonel olarak çalışmaya hazırlanıyor.

 

Proje, Kore Cumhuriyeti ve Norveç'in katkılarıyla BirleÅŸmiÅŸ Milletler Dünya Gıda Programı (WFP) tarafından T.C. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, T.C. Millî EÄŸitim Bakanlığı, Türkiye Ä°ÅŸ Kurumu (Ä°ÅžKUR), Mardin'de faaliyet gösteren Åžükraan DerneÄŸi ortaklığında ve AK Parti Ä°zmir Milletvekili Ceyda Bölünmez Çankırı'nın hamiliÄŸinde yürütülüyor.

 

Mutfakta Umut Var projesinde ocak ayından bu yana 22 binden fazla baÅŸvuru aldıklarını belirten BirleÅŸmiÅŸ Milletler Dünya Gıda Programı Temsilcisi ve Ülke Direktörü Nils Grede, "Bu durum, projenin ne denli ihtiyaca yönelik bir içeriÄŸe sahip olduÄŸunu gösterdi. Bu yoÄŸun ilginin neticesinde Hatay ve Mersin'i de dahil ederek projenin kapsamını dokuz ile çıkarttık ve ileride projenin kapsamını daha da geniÅŸletmeyi amaçlıyoruz. Kovid-19 pandemisi baÅŸlar baÅŸlamaz hızlı bir planlamayla altyapımızı düzenleyerek eÄŸitimlerimizi online platforma taşıdık ve eÄŸitimlerin aksamadan ilerlemesini saÄŸladık. Koronavirüs sürecinin olumsuz etkilerine raÄŸmen bakanlıklarımızın yoÄŸun desteÄŸiyle projemizi planlarımız doÄŸrultusunda sürdürmeyi baÅŸardık " dedi.

 

Üçüncü dönem eÄŸitimleri için de baÅŸvuru süreci baÅŸlayan MUV'un önümüzdeki senelerde, edindiÄŸi meslekle gelir elde etmek isteyen yüzlerce yetiÅŸkine ulaÅŸması için daha da yaygınlaÅŸması amaçlanıyor. 2020 sonuna kadar toplam 600 öÄŸrencinin sertifika alması ve uygulama eÄŸitimini tamamlaması hedefleniyor. Uzun vadede ise projeye farklı mesleki eÄŸitimlerin eklenmesi de söz konusu olabilir.

 

Ankara'da düzenlenen sertifika töreninde konuÅŸan AK Parti Ä°zmir Milletvekili Ceyda Bölünmez Çankırı, Mutfakta Umut Var projesinde, mesleki ve teknik eÄŸitimler ile uygulamalı eÄŸitim programlarının bir arada olmasının bu alanda ilk ve önemli bir model ortaya koyduÄŸunu söyledi. Bölünmez Çankırı sözlerine ÅŸöyle devam etti; ''Adana, Ankara, Ä°stanbul, Ä°zmir, Kilis, Mardin ve Åžanlıurfa olmak üzere yedi ilde baÅŸlayan, Hatay ve Mersin'in de eklenmesiyle dokuz ilde devam eden Mutfakta Umut Var projemizde; gastronomi faaliyetini sosyal faydaya dönüÅŸtürme misyonuyla, turizm alanında ara eleman katkısı saÄŸlamak ve kalifiye eleman açığını kapatmak amacı güderek Milli EÄŸitim Bakanlığı tarafından onaylanmış "AÅŸçı Çıraklığı" sertifikası vermek üzere iki ayaklı bir uygulama modeli benimsemiÅŸ bulunuyoruz. Üç aylık mesleki eÄŸitim ve bu eÄŸitimi tamamlayan tüm katılımcılar için Ä°ÅžKUR'un koordinasyonluÄŸunda partner otel, restoran veya kafelerde gerçekleÅŸtirilen iÅŸbaşı eÄŸitimlerle tecrübe sahibi oluyorlar. Bu alandaki çalışmamızla bir ilki baÅŸararak yeni bir model ortaya koymuÅŸ olduk. Bu süre zarfında tüm dünyanın mücadele ettiÄŸi Covid-19 salgını nedeniyle yaÅŸayabileceÄŸimiz tüm problemleri ele alıp iÅŸ birliÄŸi yaptığımız kurum ve kuruluÅŸların öngörü ve desteÄŸiyle çözümlerimizi ürettik. Aldığımız önlem ve tedbirler kapsamında eÄŸitimlerimizi aksama yaÅŸamaksızın devam ettirdik. Dezavantajlı insanlarımızın hayatlarını gastronomi perspektifinden ele alarak gıdanın dönüÅŸtürücü gücü ile sürdürülebilir ekonomiler oluÅŸturmak hedefiyle çalışmalarımızı sürdürüyoruz.''

 

Türkiye Ä°ÅŸ Kurumu Genel Müdürü Bekir Aktürk ise konuÅŸmasında ÅŸunları ifade etti: "Ä°ÅžKUR olarak 2019 yılından itibaren, aÅŸçılık alanındaki mesleki eÄŸitimler sonrasında yararlanıcıların iÅŸletmelerde çalışarak deneyim sahibi olmaları amacıyla Uygulamalı EÄŸitim Programlarını hayata geçirdik. Projenin ikinci fazında ise; Adana, Ankara, Hatay, Ä°stanbul, Ä°zmir, Kilis, Mardin, Mersin ve Åžanlıurfa illerimizde 3'er aylık programlarla 3 grup halinde toplam 600 kiÅŸinin programlardan faydalanmasını hedeflemekteyiz."

 

T.C. Millî EÄŸitim Bakanlığı Mesleki Teknik EÄŸitim Genel Müdürü Prof. Dr. Kemal Varın NumanoÄŸlu, "Toplumların geleceÄŸinin eÄŸitimle ÅŸekilleneceÄŸi göz önünde bulundurulduÄŸunda Millî EÄŸitim Bakanlığı olarak bizler her geçen gün çok daha büyük atılımlar ve hamlelerde bulunmaktayız. Daha fazlasını yapmaya her zaman hazırız. Bu çerçevede, ekonomik ve sosyal kalkınmada kilit rol oynayan mesleki ve teknik eÄŸitimi, her geçen gün biraz daha ileriye götürmek için sahip olduÄŸumuz güç ve birikimi paydaÅŸlarımızla birleÅŸtirmemiz bizim için çok önemlidir. Mutfakta Umut Var Mesleki ve Ä°ÅŸbaşı EÄŸitim Projesi kapsamında Ankara, Ä°stanbul, Ä°zmir, Mardin, Adana, Åžanlıurfa, Kilis, Hatay, Mersin illerinde ÅŸu ana kadar 348 kiÅŸi genel müdürlüÄŸümüze baÄŸlı okullarımızda görev yapan Yiyecek Ä°çecek Hizmetleri alanı öÄŸretmenleri tarafından verilen üç aylık uygulamalı mesleki eÄŸitimi ile "AÅŸçı Çırağı" sertifikası almışlardır. Bu sertifikaya sahip tüm katılımcılar Ä°ÅžKUR'un koordinasyonunda üç aylık uygulamalı eÄŸitimi alarak yiyecek içecek sektöründe iÅŸ hayatına kazandırılmıştır. Ä°lerleyen süreçte il sayısını artırarak projenin 2021 yılında da devam etmesini ve meslek sahibi olmak isteyenleri meslek edindirerek çalışan bireyler haline getirmeyi umuyoruz" dedi.

 

T.C. Millî EÄŸitim Bakanlığı Hayat Boyu ÖÄŸrenme Genel Müdürü Yusuf Büyük, "Genel Müdürlük olarak sosyal ortaklarımız ile kursiyerlerimizin meslekî, sosyal ve kültürel becerilerinin geliÅŸtirilmesi ile istihdam edilebilir seviyeye getirilmesi amacıyla çeÅŸitli projeler yürütüyoruz. Bu çerçevede toplumumuzun temeli olan aile, ailenin temel taşı olan kadınlarımızın istihdamı ve becerilerinin geliÅŸtirilmesi Bakanlığımızın önceliklerindendir. Kore Hükümeti ve Norveç tarafından fonlanan Mutfakta Umut Var Projesi de bu projelerimizden biri. "Millî EÄŸitim Bakanlığı Hayat Boyu ÖÄŸrenme Genel MüdürlüÄŸü olarak, vatandaÅŸlarımız arasında oldukça raÄŸbet gören, "AÅŸçı Çıraklığı" kurs programımızla bu projeye katkı saÄŸlamaktan gurur duyuyoruz" ÅŸeklinde konuÅŸtu.

Eğitim devam ederken maddi destek de sağlanıyor

Mutfakta Umut Var projesi gastronomiyi profesyonel bir meslek olarak edinmek isteyenler için yüksek nitelikte eÄŸitim, ekonomik destek ve yol gösterici kariyer planlaması konusunda geniÅŸ bir içeriÄŸe sahip. Projenin, meslekî ve uygulamalı eÄŸitim programlarıyla gelir saÄŸlama ve iÅŸ fırsatları yaratma açısından da oldukça önemli olan konuk ağırlama sektöründe ihtiyaç duyulan nitelikli insan kaynağının yetiÅŸtirilmesinde de önemli bir rolü var.

Ä°htiyaç sahibi bireylerin sürdürülebilir iÅŸ sahibi olmalarını kolaylaÅŸtırmayı ve eÄŸitimin gerçekleÅŸtiÄŸi bölgelerde yerel ekonominin geliÅŸimine katkı saÄŸlamayı amaçlayan Mutfakta Umur Var projesine Kore Cumhuriyeti ve Norveç'in katkılarıyla iki yıllık fon saÄŸlanıyor.

Üç aylık meslekî ve teknik eÄŸitimin ardından üç aylık uygulamalı eÄŸitimin programının da yer aldığı proje kapsamında hem Türk vatandaÅŸları hem de geçici koruma altındaki katılımcılar eÄŸitime devam ederken altı ay süreyle finansal destek saÄŸlanıyor. EÄŸitim kapsamında iÅŸ bulma konusunda özgeçmiÅŸ hazırlama, mülakat koçluÄŸu, iÅŸ arama ve çalışma izinleri için rehber olacak eÄŸitimler de veriliyor.

 

Mutfakta Umut Var projesi yerel ekonomiye katkı sağlıyor

Mardin'de baÅŸta kadınlar olmak üzere dezavantajlı grupların yapmayı en iyi bildikleri iÅŸlerden sürdürülebilir gelir elde etmesi için geliÅŸtirdiÄŸi projelerle Türkiye'de sosyal gastronominin öncü isimlerinden olan ve Åžükraan DerneÄŸi adına konuÅŸan ÅŸef Ebru Baybara Demir "Mutfakta Umut Var projesiyle teknik, uygulama ve kariyer planlama adımlarının bir arada bulunduÄŸu üstün bir gastronomi eÄŸitiminin, katılımcıların hayatlarında yarattığı deÄŸiÅŸikliÄŸi yakından gördük. Bu proje, bölge insanlarımızın sürdürülebilir gelir elde etmesini saÄŸlıyor ve yerel ekonomiye katkısıyla topraktan tabaÄŸa her adımda fayda yaratıyor. Åžükraan DerneÄŸi olarak bu faydanın bir parçası olmak mutluluk verici" dedi.

 

Mutfakta Umut Var projesinin uygulandığı illerde ayrıca gastronomi ve turizm eÄŸitimi verilen meslek liselerinin mevcut mutfak koÅŸullarının iyileÅŸtirilmesi konusunda da çalışmalar yürütülüyor. Bu kapsamda bugüne kadar 9 ilde, 9 okulda 500 adete yakın mutfak ekipmanı yenilenerek öÄŸrencilerin kullanımına sunuldu. Bunun yanı sıra meslekî ve teknik eÄŸitim liselerinin öÄŸretmelerine yönelik, iki farklı eÄŸitimci eÄŸitimi düzenlenerek bilgilerinin pekiÅŸmesi saÄŸlandı. Türkiye genelinde ekipmanları yenilenen okullarda, eÄŸitimci eÄŸitimi alan öÄŸretmenlerimizin her gün mesleÄŸe hazırlanan on binlerce öÄŸrenciye eÄŸitim vermesiyle projenin etkisi daha da katlanıyor.



Emoji Ä°le DeÄŸerlendir

0 Mutfak Haber Emoji İnanılmaz

İnanılmaz

0 Mutfak Haber Emoji MuhteÅŸem

MuhteÅŸem

0 Mutfak Haber Emoji BeÄŸendim

BeÄŸendim

0 Mutfak Haber Emoji BeÄŸenmedim

BeÄŸenmedim

0 Mutfak Haber Emoji Üzüldüm

Üzüldüm


Yorumlar