PANDEMİ ÖNCESİ VE SONRASI TÜRKİYE’DE YEMEK YEME ALIŞKANLIĞI

PANDEMİ ÖNCESİ VE SONRASI TÜRKİYE’DE YEMEK YEME ALIŞKANLIĞI
17 Aralık 16:51 2020

PANDEMÄ° ÖNCESÄ° VE SONRASI TÜRKÄ°YE’DE YEMEK YEME ALIÅžKANLIÄžI

Mutfağın uzmanı Thermomix Türklerin yemek yeme ve mutfak alışkanlıklarına iliÅŸkin kapsamlı bir araÅŸtırma gerçekleÅŸtirdi. Özellikle pandemi öncesi ve sonrası yeme alışkanlıklarında ne gibi deÄŸiÅŸimler olduÄŸunu gözler önüne seren araÅŸtırma çarpıcı sonuçlarıyla dikkat çekti. Thermomix Türkiye’nin resmi Instagram sayfası üzerinden ortalama 3.000 kiÅŸinin katılımıyla gerçekleÅŸtirilen araÅŸtırma ile yeme sıklığı, yemek piÅŸirme ve küçük ev aletleri kullanımına dair önemli veriler elde edildi. 

Ankete göre, pandemi sonrası yemek sipariÅŸlerinde ciddi bir düÅŸüÅŸ görülüyor. Evde yemekleri çoÄŸunlukla kadınlar piÅŸirirken, yeni tarifler için en çok Youtube videoları takip ediliyor. Türkler dünya mutfaklarından en çok Ä°talyan mutfağını severek tüketiyor. Türkiye’de çoÄŸunlukla günde 2 öÄŸün yemek yenilirken, yemekten sonra mutlaka Türk kahvesi içme ve tatlı yeme ihtiyacı hissediliyor. 

Pandemi sebebiyle evde çok daha fazla vakit geçirmeye baÅŸladığımız ve dijitalleÅŸtiÄŸimiz ÅŸu günlerde toplantılarımızdan, müÅŸteri iliÅŸkilerine, sosyal iliÅŸkilerimizden, giyim tercihimize kadar birçok ÅŸey deÄŸiÅŸti. Küçük ev aletleri satışlarının artması, daha önce ekmek gibi denenmeyen tariflerin evde yapılmaya baÅŸlaması, market alışveriÅŸlerinin ÅŸekil deÄŸiÅŸtirmesi gibi alışkanlıkların deÄŸiÅŸmesini yakından tanımak isteyen mutfağın uzmanı Thermomix dijital platformdan gerçekleÅŸtirdiÄŸi yemek alışkanlıklarına yönelik araÅŸtırmasıyla ortaya daha analitik veriler koydu. 

Pandemi sonrası yemek sipariÅŸlerinde ciddi düÅŸüÅŸ

Her 10 katılımcıdan 6’sının evde daha çok vakit geçirmesinin yemek düzenine olumlu yönde etkilediÄŸi belirtilen araÅŸtırmada, katılımcıların %61’i her gün evde yemek piÅŸirdiÄŸini belirtirken %21’i gün aşırı, %18’i ise haftada 1-2 kez cevabını verdi. 

Ankettin dikkat çekici sonuçlarından biri ise Türklerin pandemi sonrasında dışarıdan yemek sipariÅŸ etme alışkanlıklarının deÄŸiÅŸtiÄŸi yönünde. Evlerinde piÅŸirmeyi tercih ettiklerini belirten katılımcıların %62’si dışarıdan hiç sipariÅŸ vermediÄŸini, %18’i haftada bir kez sipariÅŸ verdiÄŸini, %20’lik kalan kesim ise sipariÅŸ sıklığının haftada 3-4’ü bulduÄŸunu dile getiriyor.  

Her gün yemek piÅŸiyor, mutfaÄŸa çoÄŸunlukla kadınlar giriyor 

Evde yemekleri çoÄŸunlukla kadınlar yapıyor. Ankete göre mutfakların ÅŸefleri %80’i kadınlar, %14’ü ise erkekler oluyor. Hemen hemen her gün yeni yemek piÅŸirildiÄŸini dile getiren erkek katılımcılar en çok eÅŸlerinin yemeÄŸini yemekten hoÅŸlanıyor.

Yemekten sonra Türk kahvesi ve tatlı olmazsa olmaz

Ankete göre yemekten sonra mutlaka bir ÅŸeyler içme ve tatlı yeme ihtiyacı hissediliyor. Yemeklerden sonra katılımcıların %43’ü Türk kahvesini tercih ederken %37’si ise çay tüketiyor. Günde ortalama 2 öÄŸün beslenen Türkler, yemekten sonra mutlaka bir tatlı yeme ihtiyacı hissediyor. 

Türkler yeni tatlara ve Ä°talyan mutfağına bayılıyor 

Dünya mutfaklarından en çok Ä°talyan mutfağını sevdiklerini belirten katılımcıların %92 gibi büyük bir çoÄŸunluÄŸu yeni tatlar denemeye açık olduÄŸunu söylüyor. 

Yeni tarifler için dijital platformları takip ettiklerini belirten katılımcılar en çok Youtube videolarından ilham alıyor. Katılımcıların %38’i yemek tarifleri için Youtube’u, %25’i ise influencer’ları takip ediyor. Markaların sosyal medya hesaplarını ya da uygulamaları tercih edenlerin oranının ise %17 olduÄŸu görülüyor. 

Yemek kitapları yerini dijitale bıraktı

Basılı yemek kitapları dijital platformların gerisinde kalıyor. Her 10 kiÅŸiden 4’ü yemek kitabı satın aldığını belirtirken, 6’sının tercih etmediÄŸi görülüyor. 

Türkler elektrikli mutfak aletleri alışveriÅŸinde oldukça bonkör 

Katılımcıların %83’ünün evinde elektrik mutfak aleti olmasına raÄŸmen, %71’i pratik bulduÄŸunu ve %67’si yemek hazırlarken kullandığını belirtiyor. Elektrikli mutfak aletleri alışveriÅŸinde kesenin aÄŸzını açan katılımcılar en fazla ne kadarlık ödeme yaparsınız sorusunda ise %38’i 500-2000 TL cevabını verirken, %40’ı 2000 TL üzeri ödeme yapabileceÄŸini belirtiyor.



Emoji Ä°le DeÄŸerlendir

0 Mutfak Haber Emoji İnanılmaz

İnanılmaz

0 Mutfak Haber Emoji MuhteÅŸem

MuhteÅŸem

0 Mutfak Haber Emoji BeÄŸendim

BeÄŸendim

0 Mutfak Haber Emoji BeÄŸenmedim

BeÄŸenmedim

0 Mutfak Haber Emoji Üzüldüm

Üzüldüm


Yorumlar