Ramazan a özel 13 sağlıklı beslenme tüyosu!

Ramazan’a özel 13 sağlıklı beslenme tüyosu!
06 Haziran 10:29 2018

Ramazan ayının güzelliklerinin saÄŸlıklı yaÅŸanabilmesi için saÄŸlıklı ve dengeli beslenmenin önemine dikkat çeken Ufuk Üniversitesi Dr. Rıdvan Ege EÄŸitim ve Uygulama Hastanesi Åžef Diyetisyeni Banu Süzen, Ramazan ayında kilo kontrolünü saÄŸlamanın ipuçlarını verdi.

Ramazan ayında tutulan orucun beden açısından saÄŸlıklı bir ÅŸekilde tamamlanmasının, yeterli ve dengeli beslenme ile mümkün olacağının altını çizen Uzman Diyetisyen Banu Süzen, “Uzun süreli açlık, gün içinde öÄŸün sayısının azalması ve sıvı tüketiminin bu dönemde azalması metabolizma hızının yavaÅŸlamasına neden olurken, kilo kontrolünün saÄŸlanamamasına da neden olabilmektedir. Özellikle zengin iftar sofraları uzun süren açlık sonrasında hızlı besin tüketimine neden olurken, atlanan en önemli öÄŸün olan sahur metabolizmanın daha fazla yavaÅŸlamasına neden olabilmektedir. Oruç ibadeti ile ruhumuzu ve bedenimizi manevi olarak arındırırken de saÄŸlıklı beslenmek mümkündür.” ifadelerini kullandı.

‘Sahur, Ramazan ayının en önemli öÄŸünü’

Normal bir günde ara öÄŸünlerle birlikte 4-6 öÄŸün ÅŸeklinde beslenmek gerektiÄŸini hatırlatan Süzen, ÅŸunları kaydetti:

“Ramazan ayında 2 ana öÄŸün ve 1 ara öÄŸün besleniriz. Bu dönemde açlık, metabolizma hızında yavaÅŸlama saÄŸlayarak adaptasyonu saÄŸlamakta ve beden kendini korumaktadır. SaÄŸlıklı besin tercihleri yapılarak ve sıvı alımı saÄŸlanarak oruç dönemi saÄŸlıklı olarak tamamlanabilir.

Sahur, kahvaltı gibi Ramazan ayının en önemli öÄŸünüdür. EÄŸer sahur atlanırsa normalden çok daha uzun bir açlık yaÅŸanmasına neden olmaktadır. Ä°ftara kadar geçen sürede organizmanın depolarının çok daha hızlı tükenmesine ve kan ÅŸekerinin çok daha hızlı azalmasına neden olur. Bu durum günün verimli geçmemesine, halsizliÄŸe yol açmaktadır.

Sahur öÄŸününün atlanmasının tam tersi olarak aşırı besin tüketimi de, açlık kadar zarar vermektedir. Oruç döneminde kilo alımının en büyük nedeni aşırı yaÄŸlı ve kalori içeriÄŸi yüksek besinlerin tüketilmesi ile olmaktadır.

 

Su ve mineral kaybına dikkat!

Yemek kültürümüzün zenginliÄŸi uzun bir açlık sonrası iftar sofrasında iÅŸtah kontrolümüzü kaybetmemize neden olarak hızlı besin tüketimine yol açar. Tokluk hissinin oluÅŸması yaklaşık 15-20 dakikada gerçekleÅŸmektedir. Hızlı bir tüketim tokluk hissinin gecikmesine, buna baÄŸlı olarak aşırı besin tüketimine neden olurken, kilo artışı ve sindirim sistemi sorunları da yaÅŸanabilir.

Ramazan döneminde bir diÄŸer önemli konu sıvı alımının tamamlanmamasıdır. Su yaÅŸamımızın vazgeçilmez parçasıdır. Aşırı sıvı kaybının iftardan sahura kadar geçen sürede tamamlanamaması, su ve mineral kaybının fazla olmasına ve buna baÄŸlı olarak halsizlik, bulantı, baÅŸ dönmesi gibi saÄŸlık sorunlarının yaÅŸanmasına neden olabilir.”

SaÄŸlıklı bir Ramazan için 13 öneri

Ramazan ayının güzelliklerinin saÄŸlıklı yaÅŸanabilmesi için saÄŸlıklı ve dengeli beslenmenin saÄŸlanması gerektiÄŸinin altını çizen Uzman Diyetisyen Banu Süzen, önerilerini ÅŸöyle sıraladı:

ÖÄŸünler için en saÄŸlıklı tercih sahur, iftar ve iftar sonrası 1 ara öÄŸün alınmasıdır.

-Sahur öÄŸünü atlanmamalı, çok ağır yemekler yerine kahvaltı gibi tüketilmeli,

Sahurda besin deÄŸeri yüksek hafif besinler olan süt, yoÄŸurt, zeytin, ceviz, badem, peynir yumurta, tam buÄŸday ekmeÄŸi, çorba, meyve, taze meyve suyu, az ÅŸekerli komposto ve hoÅŸaflar tercih edilmeli,

Uzun bir açlık gününden sonra iftar öÄŸünü yavaÅŸ ve 2 parçaya bölünerek yapılmalı,

Ä°ftariyelik olarak iÅŸlenmiÅŸ et ürünleri yerine ceviz, peynir, hurma, zeytin kullanılmalı,

 

Ev yapımı çorbalar ve az yaÄŸ kullanılarak hazırlanmış sebze yemekleri küçük porsiyonlarda alınarak iftar yemeÄŸine baÅŸlanmalı,

Ana yemek iftariyeliklerin tüketiminden 15-20 dakika sonra yavaÅŸ yavaÅŸ yenmeli ve aşırı yaÄŸlı, ağır yemekler yerine haÅŸlama, fırında veya ızgara yemekler tercih edilmeli,

Pilav, makarna ve rafine undan yapılmış ekmek yerine bulgur pilavı ve tam buğday unundan yapılmış pide ve ekmek tercih edilmeli,

Ana yemek sonrasında ağır ÅŸerbetli tatlılar yerine sütlü veya meyve tatlıları tüketilmeli,

Sindirim sisteminin uzun bir açlıkla sınanması, çoÄŸu zaman kabızlık problemlerine neden olabilmektedir. ÖÄŸünlerde taze sebze tüketimi ve oruç tutulmayan zamanlarda sıvı alımının tamamlanması bu rahatsızlığın önlenmesini saÄŸlayabilir.

Sıvı ihtiyacının tamamlanması için az ÅŸekerli komposto ve hoÅŸaflar, çorba, cacık, ayran, maden suyu ve taze meyve suyu tercih edilmeli,

Ä°ftardan 1-1,5 saat sonra ara öÄŸün tüketilmeli, besin tercihi olarak meyve, süt, yoÄŸurt, ceviz, badem, fındık gibi atıştırmalıklar tercih edilmeli,

Ä°ftar sonrasında hafif egzersiz yapılması metabolizmanın daha saÄŸlıklı çalışmasını saÄŸlamaktadır.

Kronik hastalığı olanlar oruç tutmalı mı?

Bazı bireylerin oruç tutmasının saÄŸlıkları için risk oluÅŸturduÄŸuna dikkat çekerek, hamile ve emzirenler, küçük çocuklar, uzun süre seyahat yapacak kiÅŸiler ile kronik hastalığı olanları uzun süre aç kalmamaları konusunda uyaran Süzen, kontrollerin ardından doktoru tarafından oruç tutmasında sakınca bulunmayan kronik hastalığa sahip bireylerin ise oruç tutmasını önerdi. Banu Süzen, “Bedenen ve ruhen arınmanın saÄŸlanması, saÄŸlıklı oruç tutulması için saÄŸlıklı ve dengeli beslenirken yeterli fiziksel aktivite ve sıvı tüketimi olmalıdır” dedi.



Emoji Ä°le DeÄŸerlendir

0 Mutfak Haber Emoji İnanılmaz

İnanılmaz

0 Mutfak Haber Emoji MuhteÅŸem

MuhteÅŸem

0 Mutfak Haber Emoji BeÄŸendim

BeÄŸendim

0 Mutfak Haber Emoji BeÄŸenmedim

BeÄŸenmedim

0 Mutfak Haber Emoji Üzüldüm

Üzüldüm


Yorumlar