Ramazan ayı öncesinde Gaziantep te gastronomi hareketliliği

21 Nisan 20:52 2020

Tarihi Ä°pek Yolu güzergâhında bulunan ve 252 çeÅŸit yemek türü ile yerli ve yabancıların yoÄŸun ilgi gösterdiÄŸi Gaziantep’te korona virüs ile mücadele devam ederken, Ramazan ayı öncesinde ise yöresel gıda malzemelerinin yer aldığı tarihi pazarlarda hareketlilik baÅŸladı. 250 yıl sonra ilk kez kepenk kapatmak zorunda kalan esnaf online satışlarla korona virüs yaralarını sarıyor.

 

UNESCO'nun kreatif ÅŸehirler ağına Türkiye'den giren ilk ÅŸehir olma özelliÄŸi bulunan Gaziantep'te korona virüs tedbirleri kapsamında durma noktasına gelen pazar alışveriÅŸinde Ramazan ayı öncesinde hareketlilik baÅŸladı.

Tarihi çarşılar 250 yıl sonra kepenk kapattı
Yurt içinden ve yurt dışından gelen turistlerin baÅŸta gastronomi, tarihi ve kültürel yerlerdeki ziyaretleri ile tıklım tıklım olan pazar ve çarşılar, alınan korona virüs tedbirleri nedeniyle zor günler geçirdi. Sosyal mesafe, 65 yaÅŸ üstü ve 20 yaÅŸ altı insanların sokaÄŸa çıkma yasağı ve hafta sonlarında sokaÄŸa çıkma kısıtlamaları ile birlikte hareketliliÄŸin tamamen durduÄŸu 250 yıllık Almacı Pazarı'ndaki dükkanlar ilk kez sokaÄŸa çıkma kısıtlamaları ile kepenk kapattı. Gaziantep yöresine ait kuru dolmalık patlıcan, biber, kabak, nar ekÅŸisi, Antep fıstığı, bastık, sucuk, dilme, biber ve domates salçası gibi ürünlerin satıldığı pazarda hareketlilik Ramazan ayı öncesi yeniden baÅŸladı.

 

Her Ramazan ayı öncesinde dolup taÅŸan Almacı Pazarı'nda bu sene ise hareketlilik yeni yeni baÅŸlıyor. Daha önce tıklım tıklım olan pazarda bugünlerde az sayıda müÅŸteri bulunuyor. Pazara giden az sayıda insan Ramazan öncesinde ihtiyaçlarını temin ediyor.

 

23 Nisan'da baÅŸlayacak olan ve 4 gün sürecek yasaklar öncesinde ise pazardaki eski hareketliliÄŸin yeniden baÅŸlaması bekleniyor.

Online satışa yöneldi
Durma noktasına gelen hareketlilik nedeniyle tarihi pazardaki esnaf ise online satışa yöneldi. Ä°ÅŸ yerleri sahipleri daha önce bölgeye gelen gezen ve dükkanlarından alış veriÅŸ eden insanlar ile il dışındaki Gazianteplilere internet siteleri ve sosyal medya hesapları üzerinden online satış yapıyor. Tüm ürün taleplerini alan esnaf, müÅŸterilerinin istedikleri ürünü paketleyip Türkiye'nin dört bir yanına kargo ile göndererek, hem korona virüs salgınının neden olduÄŸu ekonomik yaralarını sarıyor, hem de Ramazan öncesi insanları Gaziantep'in lezzetlerinden mahrum bırakmıyor.

"Dışarıdan gelen siparişleri gideriyoruz"
Zor bir süreçte doÄŸal bir durgunluk yaÅŸadıklarını bu nedenle ürünleri müÅŸterilerin ayağına götürdüklerini söyleyen Almacı Pazarı esnaflarından Aydın Åženkaya, "Ramazan ayına 4 gün gibi kısa bir süre kaldı ama bizde herhangi bir yoÄŸunluk yok. O yüzden biz de genelde dışarıdan gelen sipariÅŸlerimizi gideriyoruz. Kargoyla Türkiye'nin dört bir yanından gelen talepleri karşılıyoruz. O yüzden vatandaÅŸlarımıza siz evde kalın biz size istediÄŸiniz ürünü gönderelim diyoruz" dedi.

"İnternet satışlarına yoğunluk verdik"
Zeki Çopur isimli esnaf ise, "Normalde bu zamanlarda Almacı Pazarı'nda çok fazla vatandaÅŸ yoÄŸunluÄŸu olurdu, insanlar omuz omuza yürürdü. Ama ÅŸuan yüzde 80'lik bir azalma yaşıyoruz. Biz de bu süreçte internet satışlarına yoÄŸunluk verdik. Ä°nternet üzerinden sipariÅŸ geliyor, biz de bunları hazırlayıp Türkiye'nin her yerine kargo ile gönderiyoruz. Bu dönemde özellikle salça, baharat, kurutmalıklar ve kuru yemiÅŸler ağırlıklı olarak talep ediliyor" ifadelerini kullandı.

"Çarşı sakin internet yoÄŸun"
Kenan Özsefil adlı esnaf da çarşıda bir sakinlik olduÄŸunu ama internet satışlarında yükselme yaÅŸandığını aktararak, "Korona virüs nedeniyle ister istemez yoÄŸunluÄŸumuz azaldı. O yüzden biz bu süreçte sosyal medyadan gelen talepleri karşılıyoruz. Gelen talepleri kargo ile her yere gönderiyoruz. Yani çarşı biraz sakinleÅŸti ama internet satışlarımız yoÄŸun ÅŸekilde devam ediyor" diye konuÅŸtu.

Said Vakkas Yağcı - Resul Yanbul



Emoji Ä°le DeÄŸerlendir

0 Mutfak Haber Emoji İnanılmaz

İnanılmaz

0 Mutfak Haber Emoji MuhteÅŸem

MuhteÅŸem

0 Mutfak Haber Emoji BeÄŸendim

BeÄŸendim

0 Mutfak Haber Emoji BeÄŸenmedim

BeÄŸenmedim

0 Mutfak Haber Emoji Üzüldüm

Üzüldüm


Yorumlar