Sağlığınız için lifli beslenin

Sağlığınız için lifli beslenin
15 Temmuz 13:54 2017

Lif yönünden zengin gıdalarla beslenmek kilo alımını azaltır ve kabızlığı önler. Åžeker hastalığı, kolesterol yüksekliÄŸi, kalp-damar hastalıkları ve kansere karşı da koruma saÄŸlar…

Hangi besinlerde bulunur?

Lifler, bitkisel yiyeceklerin (sebze, meyve, tahıllar ve fasulyegiller) sindirilemeyen ve emilmeyen bölümleridir. Lifin miktarıyla çeÅŸitliliÄŸi çok önemlidir. Yeterli derecede lif içeren bitkisel besinlerin, karbonhidrat oranı yüksek olsa bile kalorisi azdır ve yeterli derecede besin deÄŸeri içerir. YeÅŸil sebzeler ise kalorisi çok düÅŸük, lif oranı fazla, ne kadar yenirse yensin ÅŸiÅŸmanlatmayan besinlerdir. Bu tür besinlerde vitamin, mineral, fitokimyasallar ve temel yaÄŸ asitleri de fazladır. Bol lifli, doÄŸal, rafine edilmemiÅŸ yiyecekler hem kilo verdirir hem de kan yaÄŸları ve tansiyonu düÅŸürür.

 

 

 Ä°ÅŸlenmiÅŸ gıdalarda yok

Sebze ve meyveler soyulmadan, çiÄŸ olarak yenilirse lif ve besin deÄŸeri artar. Lif bitkisel ürünlerde vardır, hayvansal ürünlerde yoktur. Lif kalori içermeyen, sindirimi güç, emilmeyen bölümlerdir. Sindirim sisteminde hacim yaratır ve bağırsak hareketlerini artırır. Fabrikalarda imal edilen liften yoksun besinler obeziteye yol açar.

 

 

 Ne kadar tüketilmeli?

Günlük yiyeceklerdeki lif oranı artırılmalıdır. ÇaÄŸlar öncesinde insanlar günde 100 gram kadar lif tüketirlerken, günümüzde diyetteki ortalama lif oranı 15 gram kadardır. Lif eksikliÄŸi vücutta sistemik inflamasyona yol açar. SaÄŸlıklı bir diyette 30-50 gram lif olmalıdır. Besin yönünden zengin, kalorisi az, lifi bol yiyecekler ömrü uzatır. Sıvı kaloriler lifsizdir, iÅŸtahı azaltmazlar. Lifin miktarı ve çeÅŸitliliÄŸi kansere karşı koruyucudur. Bağırsak bakterileri bu lifleri sayısız anti-kanser özelliÄŸe sahip önemli kısa zincirli yaÄŸ asitlerine ve enzimlere dönüÅŸtürür.

 

 

 Vücudu toksinlerden arındırıyor

Çözünür lifler, dışkıya hacim kazandırır, çözünemeyen lifler ise müshil etkisi yapar. Lifli beslenme depolanmış yaÄŸ yakımına neden olarak zayıflamaya yol açar. Gıdaların iÅŸlenmesi ve piÅŸirilmesi içlerindeki lif miktarını azaltır. Sebzeler piÅŸirildiÄŸinde çözünmeyen lifler erir, buÄŸday iÅŸlendiÄŸinde ise lifleri ortadan kalkar. Tam taneli tahıllar öÄŸütülmüÅŸ tahıllara göre çok fazla lif içerir. Lifler ayrıca kolesterolü baÄŸlar



Emoji İle Değerlendir

0 Mutfak Haber Emoji İnanılmaz

İnanılmaz

0 Mutfak Haber Emoji MuhteÅŸem

MuhteÅŸem

0 Mutfak Haber Emoji BeÄŸendim

BeÄŸendim

0 Mutfak Haber Emoji BeÄŸenmedim

BeÄŸenmedim

0 Mutfak Haber Emoji Üzüldüm

Üzüldüm


Yorumlar