Sarımsağı siyaha dönüştürüp kilogramını 150 liradan satıyor

Sarımsağı siyaha dönüştürüp kilogramını 150 liradan satıyor
29 Temmuz 13:23 2017

Kastamonu’da bir firma, çeÅŸitli iÅŸlemlerden geçirerek siyah renge dönüÅŸtürdüÄŸü TaÅŸköprü sarımsağını, kilogramı 150 liradan Türkiye geneline pazarlanıyor. Firma sahibi Cebeci “Siyah sarımsakta, yapılan iÅŸlem sayesinde koku ortadan kalkıyor. Ham sarımsakta bulunan insan saÄŸlığı için yararlı etken maddeler, siyah sarımsakta daha da artmaktadır” dedi.

Kastamonu’da faaliyet gösteren bir firma, TaÅŸköprü sarımsağını çeÅŸitli iÅŸlemlerden geçirerek siyah renge dönüÅŸtürdükten sonra 150 liradan satıyor.

Firma, sarımsağı ısı ve neme maruz bırakarak fermente olmasını ve renginin siyaha dönüÅŸmesini saÄŸlıyor. YumuÅŸayarak mayhoÅŸ bir tat alan siyah sarımsak, firma tarafından Türkiye geneline pazarlanıyor.

TaÅŸköprü sarımsağının kilogramı, kalitesine göre 4 ila 12 lira arasında satılırken, siyah sarımsağın kilogramı 150 liradan alıcı buluyor.

Firma sahibi Ahmet Cebeci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sarımsağın siyaha dönüÅŸtürülme aÅŸamasında herhangi bir kimyasal madde kullanılmadığını, doÄŸal üretildiÄŸini söyledi.

Çiftçiden alınan sarımsağın fermente edilerek belirli bir süreçten geçtiÄŸini, böylece siyahlaÅŸtığını aktaran Cebeci, bu sürecin 20 günü bulduÄŸunu belirtti.

Siyaha dönüÅŸen sarımsakta koku kalmadığına dikkati çeken Cebeci, “Sarımsağın kokusu nedeniyle tüketici bazen isteksiz davranabiliyor. Siyah sarımsakta, yapılan iÅŸlem sayesinde koku ortadan kalkıyor. Ham sarımsakta bulunan insan saÄŸlığı için yararlı etken maddeler, siyah sarımsakta daha da artmaktadır.” dedi.

Yapılan iÅŸlemin ardından sarımsağın farklı bir lezzete dönüÅŸtüÄŸünü dile getiren Cebeci, “Bu ürünün kullanılmasını tavsiye ederiz.” ifadesini kullandı.

Cebeci, siyah sarımsaÄŸa ilginin oldukça yoÄŸun olduÄŸunu ifade ederek, Türkiye’nin birçok noktasında ürünün satıldığını kaydetti.

Çevre mühendisi Süha OÄŸuz Atay da sık sık siyah sarımsak tükettiÄŸini belirterek, “Siyah sarımsağın tadın normal sarımsaktan çok farklı. Yerken de elimizde tutarken de kokusu yok. Kuru yemiÅŸ gibi. Genellikle salata ve yemekle tüketiyorum.” diye konuÅŸtu.

“TAZE SARIMSAÄžA ORANLA BESÄ°N Ä°ÇERİĞİ BAKIMINDAN OLDUKÇA ZENGÄ°NDÄ°R”

Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü ÖÄŸretim Görevlisi Dr. Selen Akan da siyah sarımsağı normal sarımsaktan ayıran en önemli özelliÄŸinin besin deÄŸeri ve insan saÄŸlığı açısından önemi olduÄŸunu vurguladı.

Siyah sarımsakla ilgili çeÅŸitli araÅŸtırmalar yapıldığını belirten Akan, “Günlük beslenmede son derece önemli olan protein, vitamin, karbonhidrat, yaÄŸ, lif ve mineral maddelerin yanı sıra enzimler, organik asitler ve fenolik bileÅŸikler açısından siyah sarımsak, taze sarımsaÄŸa oranla besin içeriÄŸi bakımından oldukça zengindir. Siyah sarımsakta özel kükürtlü bileÅŸikler bulunmaktadır. Bu bileÅŸikler sayesinde kolestrolü düÅŸürdüÄŸü, kalp saÄŸlığı üzerinde etkili olduÄŸu, bağışıklık sistemini güçlendirdiÄŸi, kandaki yaÄŸ oranını düÅŸürdüÄŸü, obeziteyi baskıladığı, bilimsel araÅŸtırmalarla ortaya konmuÅŸtur.” deÄŸerlendirmesinde bulundu.



Emoji Ä°le DeÄŸerlendir

0 Mutfak Haber Emoji İnanılmaz

İnanılmaz

0 Mutfak Haber Emoji MuhteÅŸem

MuhteÅŸem

0 Mutfak Haber Emoji BeÄŸendim

BeÄŸendim

0 Mutfak Haber Emoji BeÄŸenmedim

BeÄŸenmedim

0 Mutfak Haber Emoji Üzüldüm

Üzüldüm


Yorumlar