Turist sayısındaki azalma yüzünden kapanan tarihi restoran tekrar açılıyor

Turist sayısındaki azalma yüzünden kapanan tarihi restoran tekrar açılıyor
13 AÄŸustos 00:25 2017


1901 yılında Pandeli ÇobanoÄŸlu tarafından kurulan ve geçtiÄŸimiz yıl kapatılan 116 yıllık tarihi Pandeli Lokantası yeniden açılıyor. Topaz restoranın sahibi Yücel Özalp ile iÅŸ adamı Menderes Utku tarihi mekan için imzayı iki ay önce atarken, Vakıflar Genel MüdürlüÄŸü'nden çıkacak son onayı bekliyor. Onayın ardından zamanının en ünlü isimlerini ağırlayan mekan tekrar açılacak.

 

Türkiye'nin en eski restoranları arasında olan ve Atatürk'ün de zamanında sıklıkla ziyaret ettiÄŸi Mısır Çarşısı'ndaki Pandeli Restoran tekrar açılıyor. 1901 yılında Pandeli ÇobanoÄŸlu tarafından kurulan ve üçüncü jenerasyonun iÅŸlettiÄŸi restoran geçtiÄŸimiz yıl turist sayısındaki azalma nedeniyle kepenklerini indirmiÅŸti.

Konuyla ilgili olarak Habertürk'ten Eren Güler'e açıklamalarda bulunan Yücel Özalp, ilk olarak iki yıl önce henüz açıkken Pandeli için görüÅŸmeler yaptıklarını ancak anlaÅŸma saÄŸlayamadıklarını söyledi. 2017 yılı içerisinde tekrar masaya oturduklarını anlatan Özalp, yaklaşık 6 ay süren görüÅŸmelerin ardından 2 ay önce anlaÅŸma saÄŸlandığını ve imzaların atıldığını ifade etti.

Restoranın tarihi bir mekan olduÄŸunu ve bu nedenle yeniden faaliyete geçmesinin Vakıflar Genel MüdürlüÄŸü'nün iznine tabi olduÄŸunu kaydeden Özalp, "Biz baÅŸvurumuzu yaptık bekliyoruz. Åžu anda onay sürecindeyiz. Onay çıkar çıkmaz içeri girip aslına uygun bir ÅŸekilde restorasyon yapıp iki ay sonrasında da faaliyete geçmeyi planlıyoruz" dedi.

'TARÄ°HE SAHÄ°P ÇIKMAK OLARAK GÖRÜYORUZ'

Pandeli'yi para kazanmaktan ziyade tarihe sahip çıkmak olarak gördüklerini anlatan Özalp, ÅŸunları söyledi:

"Burası zamanında Türkiye'in en önemli isimlerinin geldiÄŸi yerdi. Åžimdi eski imzalı mektupları ve fotoÄŸrafları topluyoruz. Menüyü de eskiye uygun ÅŸekilde yapacağız. O dönem çalışan ustaları ve menüleri bulduk. Restorasyonu da tarihe saygımızı gösterir ÅŸekilde çok dikkatli bir ÅŸekilde yapacağız ve 116 yıllık bu tarihi mekanı tekrar hayata geçireceÄŸiz. Yabancıları çekmek için tarihi ve özel bir dekorasyon yapacağız."

Özalp, bu konuda sektörden büyük bir destek gördüklerinin de altını çizdi.

DÖNEMÄ°N EN ÜNLÜ Ä°SÄ°MLERÄ°NÄ° AÄžIRLAMIÅžTI

Pandeli 116 yıllık tarih yolculuÄŸunda dönemin önde gelen çok satıda ismini ağırlamıştı. Mustafa Kemal Atatürk'ün yanında Celal Bayar, Kraliçe II.Elizabeth, Ä°spanya Kralı Juan Carlos, Robert De Niro ve Tony Curtis gibi isimler kapanmadan önce Pandeli'nin duvarlarını süslüyordu.

Pandeli Restoran, Yüzyıllık Markalar DerneÄŸi'nin de kurucu üyeleri arasında bulunuyor.


Emoji Ä°le DeÄŸerlendir

0 Mutfak Haber Emoji İnanılmaz

İnanılmaz

0 Mutfak Haber Emoji MuhteÅŸem

MuhteÅŸem

0 Mutfak Haber Emoji BeÄŸendim

BeÄŸendim

0 Mutfak Haber Emoji BeÄŸenmedim

BeÄŸenmedim

0 Mutfak Haber Emoji Üzüldüm

Üzüldüm


Yorumlar