Türk akademisyenin çikolata araştırması tüm dünyada yankı uyandırdı

Türk akademisyenin çikolata araştırması tüm dünyada yankı uyandırdı
30 Mayıs 02:28 2018

Yıldız Teknik Üniversitesi’nden, Ömer Said Toker öncülüÄŸünde bir araÅŸtırma ekibi, TayaÅŸ Gıda ile çikolata üzerinde ortak bir proje gerçekleÅŸtirdi. Elde edilen bulgulara göre beyaz ve siyah çikolatanın omega 3 gibi biyoaktif maddeleri taşıyacak bir matriks olarak kullanılması mümkün.

Çalışmadan elde edilen bulgular aynı ekip tarafından 2 farklı bilimsel araÅŸtırma makalesi olarak LWT – Food Science and Technology ve Food Chemistry dergilerinde yayınlandı.

AraÅŸtırmada özetle, çikolatanın DHA ve EPA gibi omega 3 yaÄŸ asitleri için uygun bir taşıyıcı olabileceÄŸi ve bu yaÄŸların çikolataya ilave edilme yönteminin ürün kalitesi üzerinde büyük bir etkisi olduÄŸu ifade ediliyor.

 

Araştırma detayları

Ekip farklı formlardaki (toz, mikrokapsüllü toz, yaÄŸ ve trigliserit) ve farklı kaynaklara ait (mikroalg ve balık) omega 3 yaÄŸ asitlerin ilavesinin etkisini belirlemek amacıyla yola çıktı.

AraÅŸtırmacılar, omega 3 yaÄŸ asitlerinin ilave edileceÄŸi uygun gıda ürünlerini bulmanın çok önemli olduÄŸu düÅŸüncesinde. Bunun nedeni, sözü edilen yaÄŸ asitlerinin sıcaklık, ışık ve oksijen gibi çevresel faktörlere karşı dayanıksız olması.

 

Ä°ÅŸlevsel çikolata formülü

Ekip çalışma hakkında “Farklı form ve kaynaklardan elde edilen EPA veya DHA kullanımı son üründeki renk doygunluÄŸunu; yedikten sonra ağızda kalan tadı ve beyaz çikolatanın tüketiciler tarafından beÄŸenilme derecesini etkiledi.” ifadelerini kullandı.

 

Ayrıca alg kaynaklı toz formdaki EPA ve DHA kullanarak istenen kaliteye sahip beyaz çikolata üretmenin mümkün olduÄŸu ifade edildi.

 

Omega 3 seviyeleri saÄŸlık beyanı için yeterli mi?

AraÅŸtırmayı gerçekleÅŸtiren ekibe göre, son ürünlerdeki omega 3 yaÄŸ asidi seviyeleri, hem beyaz hem de siyah çikolatada; ürünün omega 3 içerdiÄŸine dair saÄŸlık beyanında bulunmak için yeterli seviyede.

Ömer Said Toker ve ekibinin yaptığı bu önemli bilimsel araÅŸtırma, yabancı basında da yer buldu.



Emoji Ä°le DeÄŸerlendir

0 Mutfak Haber Emoji İnanılmaz

İnanılmaz

0 Mutfak Haber Emoji MuhteÅŸem

MuhteÅŸem

0 Mutfak Haber Emoji BeÄŸendim

BeÄŸendim

0 Mutfak Haber Emoji BeÄŸenmedim

BeÄŸenmedim

0 Mutfak Haber Emoji Üzüldüm

Üzüldüm


Yorumlar