Türk Kahvesi ne UNESCO standardı geliyor

Türk Kahvesi\'ne UNESCO standardı geliyor
26 Mayıs 00:33 2017

24 Mayıs 2017 ÇarÅŸamba günü Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı himayesinde, Gaziantep BüyükÅŸehir Belediyesinin katkılarıyla, Türk Kahvesi Kültürü ve AraÅŸtırmaları DerneÄŸi organizasyonuyla Mutfak Sanatları Akademisinin (MSA) Ä°stanbul Maslak’taki eÄŸitim merkezinde gerçekleÅŸtirilen arama toplantısıyla Türk kahvesi için ilk kez bir standart çalışması yapıldı.

Bu alanda otorite kabul edilen, ticari ya da kültürel faaliyet gösteren özel ve tüzel kiÅŸilerin temsilcileriyle gerçekleÅŸtirilen arama toplantısının sonunda “Türk Kahvesi Standartları” mutabakat metni ortaya çıkarıldı.

 

Açılış konuÅŸması için söz alan Türk Kahvesi Kültürü ve AraÅŸtırmaları DerneÄŸi (TKKAD) BaÅŸkan Yardımcısı Osman Serim, “Dünyanın farklı coÄŸrafyalarında var olmasına raÄŸmen, beÅŸ yüz yıllık köklü bir geleneÄŸi olan Türk kahvesinin evrensel olarak kabul gören bir standardı bulunmamaktadır. Gidermeye çalışacağımız bu eksiklik, uluslararası platformda diÄŸer kahve hazırlama yöntemleriyle doÄŸal olarak bir rekabet içinde bulunan Türk kahvesi geleneÄŸimizin yanlış tanıtılmasına yol açmaktadır.

Bu toplantıda ilk kez resmi kurumlar, STK’lar ve sektör temsilcileri bir araya gelerek konunun tüm paydaÅŸların fikirleriyle katkı yapacağı bir ortam yaratıldı. Amacımız tartışmak deÄŸil, farklı düÅŸünceler ışığında ortaya çıkaracağımız Türk kahvesi standartlarına iliÅŸkin mutabakat metni ile standartların belirlenmesi için çalışmalarını yürüten Kültür ve Turizm Bakanlığı’na görüÅŸlerimizle destek olmaktır. Bu çerçevedeki bir çalışma ülkemizde ilk defa gerçekleÅŸecek ve bu çalışmanın gelecekte diÄŸer önemli gastronomik ürünlerimizin standartlarının saptanması konusunda örnek teÅŸkil edeceÄŸini düÅŸünüyorum” dedi.

 

Toplantı öncesi söz alan Arzum Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Murat Kolbaşı, “Kahve bahane, sohbet ÅŸahane ancak üzücü bir gerçek de var. Türkiye’den bir marka çıkarmak çok önemli ancak bu konuda deÄŸerlerimize yeteri kadar sahip çıkamıyoruz. ÖrneÄŸin lokumumuz var, kahvemiz var ancak bu deÄŸerleri dünyaya tanıtma konusunda hızlı davranamıyoruz.

Kahvehane geleneÄŸi Osmanlı’nın vazgeçilmezi olmasına raÄŸmen bugün uluslararası kahve zincirlerinin menülerinde Türk kahvesi yer almıyor. Eski deÄŸerlerimizi yaÅŸatmalı ve sahip çıkmalıyız. Bu konuda desteklerini esirgemeyen ve tanıtım çalışmalarını sürdüren Kültür ve Turizm Bakanlığına ve Gaziantep BüyükÅŸehir Belediyesine çok teÅŸekkür ediyorum” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

 

Açılışta söz alan Gaziantep Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Fikret Tural ise “Gaziantep’in UNESCO Yaratıcı Åžehirler Ağı’nda Gastronomi Kenti olarak yer almasının ardından,Türk kahvesi geleneÄŸimiz de UNESCO tarafından tanındı ve koruma altına alındı. Bu baÅŸarı, adı kahveyle özdeÅŸleÅŸmiÅŸ, Tahmis Kahvesi gibi dünyanın en eski kahvehanelerinden birine ev sahipliÄŸi yapan Gaziantep olarak bizi ayrıca gururlandırıyor. Gaziantep BüyükÅŸehir Belediyesi olarak sadece Gaziantep yemeklerini deÄŸil, yemeÄŸin tamamlayıcısı olan Türk kahvesi geleneÄŸinin de dünyaya tanıtılması için çalışmalarımıza devam edeceÄŸiz” dedi.

Açılış konuÅŸmalarının ardından “Türk Kahvesine DönüÅŸtürülecek Olan YeÅŸil Kahvenin MenÅŸeleri ve YeÅŸil Kahve Ä°ÅŸleme Yöntemleri (Ä°thalat firmaları ve toptancı firmalar)”, “Kavurma ve ÖÄŸütme (Tüketime yönelik toptan ve perakende kahve üretimi yapan firmalar)”, “PiÅŸirme ve Servis (Akademisyenler ve sivil toplum kuruluÅŸları mensupları)” ve “Endüstriyel Boyut (Türk kahvesinin oluÅŸmasında her türlü endüstriyel katkıyı saÄŸlayan firma temsilcileri)” baÅŸlıkları altında söz alan katılımcılar, kendi deneyim ve düÅŸüncelerini paylaÅŸarak Türk kahvesi standartlarına iliÅŸkin görüÅŸlerini bildirdi. Toplantı sonunda dile getirilen görüÅŸ ve düÅŸünceler ışığında hazırlanacak olan Türk kahvesi standartları mutabakat metni ilgili kamu kuruluÅŸlarının dikkatine sunulacak.

Türk kahvesinin “Türk Kahvesi Kültürü ve GeleneÄŸi” adı altında UNESCO Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması SözleÅŸmesi ve Ä°nsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesi’nde yer alması, bu konudaki uluslararası farkındalığın büyük ölçüde artmasına katkı saÄŸlamıştı.

Bütün bu geliÅŸmelerin yanı sıra Türk sanayiinin son yıllarda geliÅŸtirdiÄŸi yüksek performanslı kahve makinaları, markalı ve uzun ömürlü kahveler, fincanlar, ÅŸekerlemeler ile diÄŸer aksesuarların Türk kahvesine ülkemiz adına ciddi bir katma deÄŸer yükleyerek önemli bir ihraç kalemi haline dönüÅŸtürmesi bekleniyor.



Emoji Ä°le DeÄŸerlendir

0 Mutfak Haber Emoji İnanılmaz

İnanılmaz

0 Mutfak Haber Emoji MuhteÅŸem

MuhteÅŸem

0 Mutfak Haber Emoji BeÄŸendim

BeÄŸendim

0 Mutfak Haber Emoji BeÄŸenmedim

BeÄŸenmedim

0 Mutfak Haber Emoji Üzüldüm

Üzüldüm


Yorumlar