Türkiye nin ilk dijital gastronomi festivali sona erdi

Türkiye'nin ilk dijital gastronomi festivali sona erdi
15 Ekim 18:27 2020

Türkiye'nin ilk dijital gastronomi festivali sona erdi

4. ULUSLARARASI ADANA LEZZET FESTÄ°VAL

Adana'nın sınırlarını aÅŸtı, dijital dünyada fırtına estirdi

 

 

"Ä°lham Veren Tüm Renkleriyle" temasıyla gerçekleÅŸen ve "Türkiye'nin Ä°lk Dijital Gastronomi Festivali" olma özelliÄŸi taşıyan 4. Uluslararası Adana Lezzet Festivali, 11 Ekim Pazar günü lezzet dolu bir programla görkemli bir final yaptı. Fiziksel bir buluÅŸma olmadan gerçekleÅŸen festival; geleneksel mutfak zenginliÄŸini yansıtan mutfak atölyeleri, gastro ÅŸovlar, tadım oturumları, söyleÅŸiler, kentin önde gelen lezzet markalarının hikayeleri ile rengarenk görüntülere sahne oldu. 4. Adana Lezzet Festivali, Adana'nın sınırlarını aÅŸarak 3 gün boyunca dijital dünyada fırtına estirdi.

 

 

4. Uluslararası Adana Lezzet Festivali, 11 Ekim Pazar günü lezzet dolu bir programla görkemli bir final yaptı. Tüm dünyada ve Türkiye'de etkili olan koronavirüs salgını sebebiyle Adana ValiliÄŸi ev sahipliÄŸinde dijital olarak gerçekleÅŸen festivalin teması bu yıl, "Ä°lham Veren Tüm Renkleriyle Adana"ydı. Fiziksel bir buluÅŸma olmadan geleneksel mutfak zenginliÄŸini yansıtan mutfak atölyeleri, gastro ÅŸovlar, tadım oturumları, söyleÅŸiler, kentin önde gelen lezzet markalarının hikayeleri ile 3 gün boyunca rengarenk görüntülere sahne olan 4. Adana Lezzet Festivali, Adana'nın sınırlarını aÅŸarak dijital dünyada geniÅŸ kitlelerle buluÅŸtu.

 

Adana bu kez dijital dünya sahnesindeydi!

 

Açılışı Merkez Park'ta yapılan ve yayınların Adana Müzesi'nde gerçekleÅŸtiÄŸi 4. Adana Lezzet Festivali, 9 Ekim'de mangal ateÅŸinin yakılmasının ardından ülkemizin et profesörü olarak bilinen Cüneyt Asan'ın ve yerel ÅŸeflerin uzun süre konuÅŸulacak gastro ÅŸovu ile açıldı. Sahrap Soysal, Ebru Baybara Demir, Hazer Amani, Orhan Demirok, Yunus Emre Akkor gibi ünlü ÅŸeflerin Adana mutfağını vurgulayan ÅŸovları büyük bir ilgiyle izlendi. Festival dünyaca ünlü pek çok özel konuÄŸu da festival severlerle buluÅŸturdu. Steven Raichlen, dünyanın diÄŸer ucundan "Etin Diyarı Adana"yı selamlarken Le Cordon Bleu Ä°stanbul Yönetici EÄŸitmen Åžefi Luca de Astis de Ä°stanbul'dan baÄŸlanarak canlı bir gastro ÅŸovla festivali renklendirdi.

 

 

Ä°kinci gün, Gazeteci Cüneyt Özdemir'in Adana Valisi Süleyman Elban söyleÅŸisi ile baÅŸladı

 

Festivalin ikinci gününde söyleÅŸi bölümü ise; gazeteci Cüneyt Özdemir'in Adana Valisi Süleyman Elban ve Adana BüyükÅŸehir Belediye BaÅŸkanı Zeydan Karalar ile gerçekleÅŸtirdiÄŸi sohbet ile baÅŸladı. Sonrasındaysa festival, Türkiye'nin ünlü ÅŸefleri Sahrap Soysal ve Ebru Baybara Demir'in Adanalı Kadın Kebap Ustası Melek Kıyan eÅŸliÄŸindeki "Kadın Åžefler Mangal Başında" gastro ÅŸovu ile devam etti.

 

Adana Kebabı'na kadın eli değdi

4. Uluslararası Adana Lezzet Festivali'nin sosyal medya kanallarından canlı yayınlanan "Kadın Åžefler Mangal Başında" gastro ÅŸovunda CoÄŸrafi Ä°ÅŸaret Tescil Belgesi ile taçlandırılan Adana Kebabı'nın tüm detayları konuÅŸuldu. Adana ÅŸehriyle bütünleÅŸmiÅŸ Adana Kebabı hazırlanırken kullanılan malzemelerden piÅŸirme tekniÄŸindeki püf noktalarına, piÅŸirilmesinden sunumuna kadar tüm incelikleri anlatıldı. Ünlü ÅŸefler Sahrap Soysal ve Ebru Baybara Demir ile Adanalı Kadın Kebap Ustası Melek Kıyan'ın gastro ÅŸovunda daha çok erkek ustalardan tatmaya alıştığımız Adana Kebabı'na kadın eli deÄŸdi.

 

Steven Raichlen, dünyanın diÄŸer ucundan "Etin Diyarı Adana"yı selamladı

Birbirinden özel konukların ağırlandığı, sokak sokak Adana lezzetlerinin keÅŸfedildiÄŸi, kentin asırlık çınarlarının hikayelerine tanıklık ettiÄŸimiz festival, dünyaca ünlü pek çok özel konuÄŸu da festival severlerle buluÅŸturdu. Et ve barbekü denildiÄŸinde ilk akla gelen isim olan dünyanın en ünlü et uzmanlarından Amerikalı ÅŸef, yazar ve televizyon yıldızı Steven Raichlen, dünyanın öbür ucundan, ABD Miami'den "Etin Diyarı Adana"yı selamladı. Izgara üzerine otuzdan fazla kitabın yazarı, Japonya'dan Amerika'ya birçok ülkede televizyon ÅŸovları yayınlanan Raichlen, pek çok kez Türkiye'yi ziyaret ettiÄŸinden bahsetti ve Türkiye'yi çok sevdiÄŸini söyledi.

 

Adana Kebabından ilham alan portakallı ördek çok ilgi gördü

 

Festivalin son günü açılışını, Åžef Osman KuÅŸdemir ve Åžef Barış Akgül ile Åžef Mehtap KenanoÄŸlu ve Åžef Veli MenevÅŸe, festivale özel hazırladıkları iki gastro ÅŸov ile yaptı. Genetik Mühendisi, Beslenme Uzmanı Dr. Melis Durası'nın "Topraktan Sofraya Beslenme Kültürü"nü yorumladığı program ise ilgiyle izlendi. Le Cordon Bleu Ä°stanbul Yönetici EÄŸitmen Åžef Luca de Astis, Ä°stanbul'dan canlı olarak baÄŸlandığı gastro ÅŸovunda Adana Kebabından ilham alarak yorumladığı portakallı ördek ile epey ilgi gördü. Komili degüstatörü ve Ayvalık Operasyon Müdürü Mehmet Cavlı, gastronomi dünyasının duayen isimleri, ÅŸef ve gazetecilerden oluÅŸan konuklarıyla birlikte sosyal mesafe kuralları çerçevesinde nefis bir zeytinyağı tadımı gerçekleÅŸtirdi.

 

 

Åžef Hazer Amani'den Adana'ya özelÅŸalgamlı Åžah Pilavı yorumu

Ünlü ÅŸef Hazer Amani'nin Adana'dan canlı olarak yayınlanan gastro ÅŸovu ise festivalin son gününe damgasını vurdu. Gastro ÅŸovda Amani'ye Adanalı Åžef Bedia Gücüm eÅŸlik etti. Hazer Amani ve Bedia Gücüm'ün Adana lezzetlerinden ÅŸalgam ile yeni bir boyuta taşıdığı Åžah Pilavı, Adana Mutfağına yepyeni bir tat ve yorum kazandırdı.

 

 

 

Gastronomi dünyasının duayen isimleri bir aradaydı

Festivalin son gününde,Mutfak Dostları DerneÄŸi Yönetim BaÅŸkanı ve Milliyet Gazetesi Yazarı Zeynep Kakınç'ın moderatörlüÄŸünü yaptığı "Gastronomi Åžehri Olmak" konulu panelde; Çukurova Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Lutfi Altunsu, Ä°pekyolu Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Burhan Akyılmaz, DoÄŸu Akdeniz Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Onur Yıldız ve Zafer Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Veli OÄŸuz gastronomi ÅŸehri olma yolculuÄŸunu konuÅŸtular. Akdeniz Reklamcılar DerneÄŸi Yönetim Kurulu BaÅŸkanı ve Tourism Today Genel Yayın Yönetmeni Haluk Özsevim yönetimindeki "Pandemi Sonrası Gastronomi Turizminde Motivasyon ve Sürdürülebilirlik" konulu bir diÄŸer oturumun konukları, Adana Ä°l Kültür ve Turizm Müdürü Sabri Tari, turizmci ve danışman Cem Kınay ile Hapimag Resort Operasyonları Türkiye Direktörü Kerem Demirkol oldu. Gazeteci, yazar, MDD Yönetim Kurulu BaÅŸkan Yardımcısı, Slow Food Ä°zmir Bardacık BirliÄŸi Lideri Nedim Atilla'nın moderatörlüÄŸündeki "Ä°yi, Temiz ve Adil Gıda..." panelinde ise Slow Food Adana BirliÄŸi Lideri Pırıl Bilici, Slow Food Tarsus BirliÄŸi Lideri Yasmina LokmanoÄŸlu ve ÇUKTOB BaÅŸkanı, TÜROFED ve TURYÄ°D Yönetim Kurulu Üyesi Tayyar ZaimoÄŸlu iyi, temiz ve adil gıdanın geleceÄŸini masaya yatırdı. Hürriyet Gazetesi Yazarı ve MDD Yönetim Kurulu Üyesi Ebru Erke moderatörlüÄŸündeki "GeleceÄŸe Bakış: Dijital Gastronomi" baÅŸlıklı son panelin konuÄŸu ise, MDD Yönetim Kurulu BaÅŸkan Yardımcısı, Türk Kahvesi Kültürü ve AraÅŸtırmaları DerneÄŸi BaÅŸkanı Osman Serim oldu.

 

Adana'nın lezzet hazineleri dijital dünyada

Festival boyunca, Perulu ÅŸef Bruno Santa Cruz ve Ä°talyan ÅŸef Matteo Bertuletti ÅŸef Türev UludaÄŸ eÅŸliÄŸinde "Lezzet Durakları"nı gezerken; bir yandan da Gastronomi Dergisi yazarı Aliye GümüÅŸ sunuculuÄŸunda gerçekleÅŸen "Adana Yerel Yemekleri Atölyesi"nde Adanalı kadınların geleneksel mutfak zenginliÄŸini yansıtan yemek yapımları izlendi. Festival akışı içerisinde; yöreye özgü ürünlerin hasat ve üretim süreçleri, sokak lezzetlerinin incelikleri, kentin asırlık çınarları ekranlara taşındı.

4. Uluslararası Lezzet Festivali, Çukurova Devlet Senfoni Orkestrası'nın trio konseriyle Adana lezzetlerine müzikle renk katarak kapanışını yaptı.

4. Uluslararası Lezzet Festivali'nin tüm programı festivalin YouTube kanalı üzerinden tekrar izlenebiliyor. (https://www.youtube.com/c/AdanaLezzetFestivali01)

 



Emoji Ä°le DeÄŸerlendir

0 Mutfak Haber Emoji İnanılmaz

İnanılmaz

0 Mutfak Haber Emoji MuhteÅŸem

MuhteÅŸem

0 Mutfak Haber Emoji BeÄŸendim

BeÄŸendim

0 Mutfak Haber Emoji BeÄŸenmedim

BeÄŸenmedim

0 Mutfak Haber Emoji Üzüldüm

Üzüldüm


Yorumlar