Türkiye ve Yurt Dışı Ortalama Aşçı Maaşları !

Türkiye ve Yurt Dışı Ortalama Aşçı Maaşları !
03 Temmuz 17:32 2023

Midelerimize festival yaÅŸatabilen aÅŸçılar ne kadar maaÅŸ alır? Bu yazıda sizlere nasıl aÅŸçı olunur kısaca bahsettikten sonra 2023 aÅŸçı maaÅŸları rakamlarını vereceÄŸiz. Sadece Türkiye’deki aÅŸçıların maaÅŸları ile sınırlandırmadığımız yazımızın ilerleyen yerlerinde dünyanın dört bir yanındaki ülkelerde aÅŸçı maaşı ne kadarmış göz atabilirsiniz.

 

AÅŸçı Nedir, Hangi Özelliklere Sahip Olmalıdır?

AÅŸçılık, dünyanın her yerinde geçerliliÄŸi olan, fazlasıyla yetenek ve bilgi gerektiren bir meslek grubudur. Bir aÅŸçının elinin lezzeti, yetenek, bilgi ve deneyimle birleÅŸtiÄŸi zaman paha biçilemez tatlar ortaya çıkartır.

ÇeÅŸitli malzemelerle yemek piÅŸiren ve piÅŸirdiÄŸi yemeÄŸi sunuma hazırlayan kiÅŸiye aÅŸçı denir. Türkçedeki aÅŸ kelimesinden türemiÅŸtir.

Peki ya bir aÅŸçı hangi özelliklere sahip olmalıdır? AÅŸçı olmak için gereken özellikleri ÅŸu ÅŸekilde sıralayabiliriz;

  • Bir aÅŸçı her besini iyi tanımalı ve nerelerde kullanabileceÄŸini bilmeli.
  • Her tür piÅŸirme yöntemine hâkim olmalı.
  • Kültürel besinleri bilmeli.
  • ÇeÅŸitli menü ve yemekler hakkında bilgi sahibi olmalı.
  • Yaratıcılık bir aÅŸçıyı diÄŸerlerinden ayıran en büyük özelliktir. Bu nedenle bir aÅŸçı kendi tariflerini oluÅŸturabilecek kadar yaratıcı olmalıdır.
  • Sabırlı, pratik zekalı ve problem çözümüne odaklı olmalı.
  • SaÄŸlık ve hijyen kurallarının görev ve sorumlulukları arasında en baÅŸta yer aldığını asla unutmamalı.
  • Tat ve koku duyuları çok güçlü olmalı.
  • Temiz, düzenli, lider vasıflı ve aynı zamanda iyi bir takım oyuncusu olmalı.
  • Vegan, vejetaryen veya glutensiz beslenen müÅŸterileri için menüsünde ayrı seçenekler bulundurmalı.
  • Gastronomi ve tarihi hakkında geniÅŸ bir bilgiye sahip olmalı, besinleri çok iyi tanımalı ve zehirli bitkileri bilmeli.
  • Sadece kendi kültürüne deÄŸil aynı zamanda dünyadaki diÄŸer kültürlerin de mutfağına hâkim olmalı.

Hazırlanacak yemeklerin malzeme listesini oluÅŸturmak, personellerinin görev ve sorumluluklarını belirleyerek onları doÄŸru ÅŸekilde yönlendirmek ve yapılan yemeklerin lezzet kalitesini denetlemek bir aÅŸçının sorumlulukları arasında yer alır.

AÅŸçı Nasıl Olunur?

 

AÅŸçı nasıl olunur sorusunu sizler için kısaca özetleyeceÄŸiz. Öncelikle unutmayalım ki aslında isteyen herkes aÅŸçı olabilir. Bunun için biraz el lezzeti ve yetenek yeterlidir. Ancak aÅŸçı unvanını alabilmek için belli ÅŸartlar gereklidir. AÅŸçı olmak için aÅŸağıdakilerden en az birine sahip olmanız gerekir;

 

  • AÅŸçılık, gastronomi, gastronomi ve mutfak sanatları veya yiyecek ve içecek iÅŸletmeciliÄŸi lisans programlarından en az birini baÅŸarı ile bitirmek,
  • AÅŸçılık, gemi aÅŸçılığı, hazır yemek ve aÅŸçılık, yemek piÅŸirme teknikleri veya gastronomi ve mutfak sanatları ön lisans programlarından en az birini baÅŸarı ile bitirmek,
  • Meslek liselerinde aÅŸçılık veya mutfak bölümlerinden mezun olmak,
  • Herhangi bir liseden, ön lisans veya lisans programından mezun olup gastronomi ve mutfak sanatları ile ilgili bir kurs veya atölyeye katılıp sertifika almak.

 

AÅŸçı MaaÅŸları

 

Tecrübe, eÄŸitim ve yetenek aÅŸçı maaÅŸlarında rol oynayan en önemli etmenlerdir. Bir aÅŸçının çalıştığı coÄŸrafya, kurum ve kuruluÅŸ da maaÅŸ seviyesinde rol oynar. Kariyer bazlı bakıldığında bir aÅŸçı yeteneÄŸi ve tecrübeleri sayesinde çok yükselebilir. Çalışkan ve özverili olma, eleÅŸtirilere açık olma, tecrübelerinden ders çıkartabilme ve geliÅŸime açık olma gibi özellikler bir aÅŸçının ilerlemesine büyük katkılar saÄŸlayacaktır.

Bir aÅŸçının maaşı statüsüne göre de deÄŸiÅŸmektedir. AÅŸağıdaki tabloda bir aÅŸçının statüsüne göre maaÅŸlarını listeledik;

Statü En DüÅŸük MaaÅŸ En Yüksek MaaÅŸ
Memur AÅŸçı 12.500 TL 15.000 TL
Åžef AÅŸçı(chef de partie / junior chef ) 13.000 TL 25.000 TL
BaÅŸ Åžef AÅŸçı (Sous chef / Cusine) 19.000 TL 35.000 TL
    BaÅŸ Åžef AÅŸçı (Exc.sous chef / Exc. Chef ) 35.000 TL 70.000 TL

AÅŸçılığa yeni baÅŸlayan, sertifikasını yeni almış ve profesyonel bir alanda ilk kez çalışacak bir aÅŸçı/ aÅŸçı yardımcısı maaşı, deneyimli bir aÅŸçıya göre çok daha düÅŸük olacaktır. AÅŸçının kendini geliÅŸtirme hızı, tecrübe kazanması, aldığı kurslar ve sertifikalar maaşının yükselmesine yardımcı olacaktır. Ä°ÅŸe yeni baÅŸlayan bir aÅŸçı 12.500 TL civarında maaÅŸ alır.

5 yıldızlı otellerde aÅŸçı maaÅŸları otelin konumuna göre deÄŸiÅŸiklik gösterir. Aynı zamanda müÅŸteri kapasitesi ve menü çeÅŸitliliÄŸi de aÅŸçının maaÅŸ oranını etkiler. Türkiye geneline baktığımız zaman her otelin maaÅŸ politikası farklı olacaktır.

Genel çerçeveye göre 5 yıldızlı bir otelde çalışan aÅŸçının alacağı en düÅŸük maaÅŸ 13.000 TL olacaktır. En yüksek maaÅŸ limitini belirlemek çok zor olsa da 5 yıldızlı bir otelde çalışan aÅŸçıbaşı maaÅŸları ortalama en yüksek maaşı 50.000/ 70.000  TL civarında olacaktır.

Devlette AÅŸçı MaaÅŸları

 

Devlet kurumlarında çalışan aÅŸçılar genellikle çalıştıkları yıla göre maaÅŸ almaktadırlar. Her beÅŸ yılda bir kamuda çalışan bir aÅŸçının maaÅŸ aralığı deÄŸiÅŸmektedir. ÖrneÄŸin aÅŸçı maaÅŸları ile 1-5 yıl arası kamuda çalışan bir aÅŸçı ile 10-15 yıldır kamuda çalışan bir aÅŸçının maaşında fark vardır. Her 5 yılda bir maaÅŸlarında yükseliÅŸ olur. Kamuda çalışan bir aÅŸçının aldığı en düÅŸük maaÅŸ asgari ücrettir.

 

Gemi AÅŸçı MaaÅŸları

Gemilerde görev alan, aylarca karadan uzakta deniz üzerinde seyahat eden gemi personelleri dolar bazında maaÅŸ almaktadırlar. Bu personeli doyurmakla ve erzağın bir sonraki kara ziyaretine kadar yetmesini saÄŸlamakla yükümlü olan aÅŸçılar da dolar üzerinden maaÅŸ alırlar.

Gemi aÅŸçı maaÅŸları karada çalışan aÅŸçılarda olduÄŸu gibi deneyim ve tecrübeye göre deÄŸiÅŸmektedir. En düÅŸük gemi aÅŸçısı maaşı 1000 $, en yüksek 4.500 $ civarındadır.

Yurtdışı AÅŸçı MaaÅŸları

 

Türkiye’de aÅŸçılık maaÅŸları ne kadarmış öÄŸrendiÄŸimize göre yurtdışı aÅŸçı maaÅŸlarına da göz atabiliriz. Dünya çapında birkaç ülkenin aÅŸçı maaÅŸlarını sizler için araÅŸtırdık. Almanya, Amerika, Dubai, Bulgaristan ve Fransa’da aÅŸçı maaÅŸları ne kadarmış hep beraber inceleyelim.

 

Almanya AÅŸçı MaaÅŸları

Almanya her emekçinin hak ettiÄŸi maaşı aldığına emin olmak isteyen bir ülkedir. Almanya’da çalışan insanlar genellikle icra ettikleri meslek için harcadıkları zaman ve enerjinin tam karşılığını alırlar.

Almanya aÅŸçı maaÅŸları 2.000 € ile 3.000 € arası deÄŸiÅŸiklik göstermektedir. Bir aÅŸçının çalıştığı kurum, deneyim ve kıdeme göre bu maaÅŸ oranı artabilir.

 

Amerika AÅŸçı MaaÅŸları

Amerika’da yemek kültürü oldukça geniÅŸtir. Birçok milletten insanın yaÅŸadığı, birçok kültüre ev sahipliÄŸi yapan Amerika’da neredeyse her kültürden yemek restoranları bulunmaktadır. Amerika’da yemek yemek ve farklı tatları deneyimlemek önemli bir sosyal aktivitedir. Bu nedenle aÅŸçılara verilen önem de oldukça yüksektir.

Amerika aÅŸçı maaÅŸları yeni baÅŸlayanlar için 2.700 $ ile 3.500 $ arası deÄŸiÅŸmektedir. Bu rakam elbette aÅŸçının çalıştığı yer, deneyim, eÄŸitim, kıdem ve bilgisine göre yükselmektedir.

Dubai AÅŸçı MaaÅŸları

Dubai aÅŸçı maaÅŸları cinsiyete göre de belirlenmektedir. Aynı zamanda deneyim, yetenek, eÄŸitim seviyesi ve kıdeme göre de maaÅŸ artış göstermektedir.

Dubai aÅŸçı maaÅŸları aylık ortalama 5.050 AED le 16.500 AED arasında deÄŸiÅŸiklik gösterir.

Bulgaristan AÅŸçı MaaÅŸları

 

Bir aÅŸçının Bulgaristan’da kazandığı en düÅŸük rakam 970 Bulgar levası iken, en yüksek rakam ise 3.400 Bulgar levasıdır. Dünyanın her yerinde olduÄŸu gibi bu rakamlar bir aÅŸçının deneyimine, yeteneÄŸine, eÄŸitim seviyesine ve kıdem düzeyine göre belirlenir.

Bulgaristan aÅŸçı maaÅŸları aylık ortalama 2.200 Bulgar levasıdır.

 

Fransa’da AÅŸçı MaaÅŸları

 

Kıdem düzeyi en az, iÅŸe yeni baÅŸlayan bir aÅŸçı bir yılda en az 12.200 € kazanır. Deneyimli ve eÄŸitimli bir aÅŸçının ise bir yılda kazandığı en yüksek rakam ortalama 40.000 €’dur.

Fransa’da aÅŸçı maaÅŸları yıllık ortalama 25.000 €’dur.

 

  Etiketler


Emoji Ä°le DeÄŸerlendir

1 Mutfak Haber Emoji İnanılmaz

İnanılmaz

4 Mutfak Haber Emoji MuhteÅŸem

MuhteÅŸem

1 Mutfak Haber Emoji BeÄŸendim

BeÄŸendim

1 Mutfak Haber Emoji BeÄŸenmedim

BeÄŸenmedim

1 Mutfak Haber Emoji Üzüldüm

Üzüldüm


Yorumlar