Üstün Lezzet Ödülü, Yiyecek ve İçecekler Şefler & İçecek Tadım Uzmanları tarafından test ediliyor.

Uluslararası Üstün Lezzet Ödülü Enstitü-İTQİ
02 Mayıs 21:07 2019

The International Taste & Quality Institute – iTQi

Uluslararası Üstün Lezzet Ödülü Enstitü-Ä°TQÄ°


iTQi ÅŸefler ve sömeliyelerden oluÅŸan bağımsız bir kuruluÅŸ olarak, dünyanın dört bir yanından gelen tüketici yiyecek ve içeceklerini test etme ve üstün lezzetli olanları tanıtma üzerine faaliyet göstermektedir.
Jüri, AÅŸçılar ve Gastronomi DerneÄŸi ve World Master Chefs Society Türkiye BaÅŸkanı Sheraton Grand Istanbul AtaÅŸehir Executive Chef’i  Fikret Özdemir, 90 yıldızlı ÅŸef ve 60 içecek tadım uzmanını(sommelier) buluÅŸturan International Taste and Quality Institute’de -iTQi “kör tadım” jürisinde her yıl olduÄŸu gibi bu yılda Türkiye’yi ve Portekizi temsil edecektir. 2005 yılından bu yana Belçika’nın baÅŸkenti Brüksel’de her yıl düzenlenen etkinlikte ITQI, jüri üyeleri, yiyecek ve içeceklerin lezzetini deÄŸerlendirmedeki profesyonel deneyimleri, onları dünyanın en nitelikli, en ünlü jürisi yapıyor. Chef Fikret Özdemir’in 2019’un jürileri arasında yer alacağı iTQi Superior Taste Award 2019’de deÄŸerlendirme sonucu derece alanlara Üstün Lezzet Ödülü verilecektir.

131'den fazla ülkeden, yüzlerce küçük ve büyük ölçekli firma Superior Taste Award 'dan  faydalanmakatadır.

 

BEÅž KITADAN BINLERCE ÜRÜN
Her yıl, Nisan ayında içecek tadım uzmanları ve Mayıs ayında ise ÅŸeflerden oluÅŸan jüri, üç gün boyunca 120’den fazla ülkeden binlerce ürünü inceliyor ve tadıyor.Bu Uluslararası organizasyonda Türkiye’yi ve Portekizi 11-14.04.2019 tarihlerinde temsil edecek Chef Fikret Özdemir’e baÅŸarılar dileriz.

  

“KÖR TADıM” YÖNTEMIYLE DUYUSAL ANALIZ
Testler sırasında, her ürün bireysel olarak gözler kapalı olarak test ediliyor.daha sonra titiz bir ÅŸekilde duyusal analiz prosedürüne göre ele alınıyor.
Testi yapan uzmanlara kendi restoranlarının standartlarına göre deÄŸil de, eÄŸer evlerinde olsalar bu ürünleri nasıl deÄŸerlendirecekleri soruluyor. DeÄŸerlendirilen her ürün, duyusal analiz raporu için koku alma, görünüÅŸ, tadım, tadım sonrası, ürün dokusu gibi kriterlere göre, jüri üyeleri tarafından iyice inceleniyor. Daha sonra yorumlar yazılıyor ve eÄŸer gerekliyse ürünün geliÅŸimi için öneriler yapılıyor.
Tadım oturumundan sonra, ITQI farklı derecelendirmelerden oluÅŸan detaylı bir grafik hazırlıyor. Jüri üyelerinin katılımcı ÅŸirketlerin ürünleri için yaptığı yorum ve önerileri özetleniyor. Bu bilgiler, üreticilerin Jürinin görüÅŸlerini anlaması ve ürün geliÅŸimin de potansiyel olabilecek alanlarda farkındalık yaratması bakımından önemli oluyor. Uluslararası Prestiji çok yüksek olan “ITQI Uluslararası Üstün Lezzet Ödülü” Jürileri arasında Executive Chef Fikret Özdemir , Türk ve Portekiz Vatandaşı olarak Uluslararası tecrübelerini Dünya Åžefleriyle paylaÅŸacaktır.

 

DÜNYACA ÜNLÜ KURULUÅž
Misyonunu; yiyecek ve içecekleri test etmek, üstün lezzetleri ödüllendirmek ve tanıtmak olarak belirleyen The International Taste and Quality Institute (iTQi), ÅŸef ve içecek tadım uzmanlarından oluÅŸan dünyaca ünlü bir kuruluÅŸ olarak biliniyor. Tadım alanında kanaat liderlerinden oluÅŸan jüri üyeleri, Avrupa’nın en prestijli mutfak ve içecek dernekleri arasından seçiliyor.
Jürinin yaptığı duyusal deÄŸerlendirmede yüzde 70’in üzerinde olan ürünlere, dünyaca saygın “iTQi Üstün Lezzet Ödülü’ veriliyor. Bu, lezzetin üstünlüÄŸünü ödüllendiren bir onay olarak belirtiliyor.
Bu ödül, üreticilere bir yandan ürünleri hakkında dışarıdan uzman bir görüÅŸ almalarını, diÄŸer taraftan da yeni müÅŸteriler kazanmak ve ikna etmek için etkili bir iletiÅŸim aracına sahip olmalarını saÄŸlıyor.
Daha fazla kaliteye sahip olan ürünler ise, “Üstün Kalite Ödülü” ile taçlandırılıyor ve böylece yiyecek ve içecek endüstrisinin saygınlığını kazanıyor.

 

 

iTQi Titiz DeÄŸerlendirme Süreci

 

Marketlerde satılan tüm markalanmış ve iÅŸlenmiÅŸ ürünler, yılda bir kez verilen Superior Taste Award için katılabilirler.

 Ürünlerin deÄŸerlendirme için hazırlanması

 

Örnekler, üretici tarafından gönderildikten sonra, iTQi öncelikle bunların test için uygun durumda olduÄŸundan ve ürün iÅŸaretlemelerinin doÄŸru ve kapsamlı bir ÅŸekilde yapıldığından emin olmaktadır. Ürünler daha sonra, üreticinin istediÄŸi ÅŸekilde saklanmakta ve deÄŸerlendirmeyi beklemektedir.

 iTQi, ürünlerin son kullanıcıya ulaÅŸtığı hali ile aynı ve güvenilir olduÄŸundan emin olmak için akredite olan laboratuvarlarda, ürünleri fiziksel ve kimyasal teste tabi tutma hakkını saklı tutmaktadır. 

 DeÄŸerlendirme

 

Ürünler, üzerinde herhangi bir ambalaj ve iÅŸaret olmadan kör tadım bazında deÄŸerlendirilmektedir.

 En güvenilir takibi saÄŸlayabilmek için her ürüne bir kod verilmektedir. Ürünler, deÄŸerlendirme sırasında üreticinin vermiÅŸ olduÄŸu talimatlara göre hazırlanmakta ya da piÅŸirilmekte ve evde olduÄŸu gibi servis edilmektedir.

iTQi'ın tadım oturumları ile amacı her ürünün hedonik lezzetini ayrı ayrı ölçmektir. Her jüri üyesi, tattıkları ürün için Duyusal Analiz Raporunda puanlama yapmaktadır. Bu puanlama ürün lezzeti, aroma, yapı, koku, doku, tadım sonrası ağızda bıraktığı tat gibi kriterler dikkate alınarak yapılmaktadır.

 

Büyük paneller

 

Ürünler, farklı ülkelerden gelen jüri üyeleri tarafından büyük panellerde test edilmektedir.

 

Yarışma değil

Ürünler kendi özelliklerine göre deÄŸerlendirilmekte ve birbirine karşı yarışmamaktadır.

 

Sonuçlar

ÇeÅŸitli puanlamalar bilgisayar tarafından iÅŸlenerek final puanını belirlemektedir.

 iTQi, özel bir rapor ile her ürün için farklı duyusal kriterleri içeren duyusal deÄŸerlendirme grafiÄŸini yayınlamaktadır. Åžef ve sömeliyelerin yorum ve önerileri isteÄŸe göre sunulabilmektedir.

Yetki

iTQi tadım prosedürleri Belçika Ekonomi Bakanlığı tarafından denetlenmektedir.



Emoji Ä°le DeÄŸerlendir

1 Mutfak Haber Emoji İnanılmaz

İnanılmaz

0 Mutfak Haber Emoji MuhteÅŸem

MuhteÅŸem

1 Mutfak Haber Emoji BeÄŸendim

BeÄŸendim

1 Mutfak Haber Emoji BeÄŸenmedim

BeÄŸenmedim

0 Mutfak Haber Emoji Üzüldüm

Üzüldüm


Yorumlar