Yeme içme sektörü 300 bin garson arıyor

Yeme içme sektörü yasakların kalkmasıyla rahat bir nefes aldı. Ancak iÅŸletmeler çalıştıracak eleman bulmakta zorlanıyor. Salgın sebebiyle büyükÅŸehirlerden memleketlerine giden garson ve komilerin çoÄŸu geri dönmedi. Dolayısıyla sektörde nitelikli eleman açığı bulunuyor. Pandemi öncesi sektörde çalışan sayısı 2 milyon iken, bugün 1 milyon 600 binlerde seyrediyor.
Türkiye genelinde 40 ÅŸube ile hizmet veren Happy Moon’s markasının kurucusu Hüseyin Aymutlu, Türkiye'den Kaan Zenginli imzalı haberde, “Biz pandemiye 2 bin çalışan ile girdik. 1.600’ü geri döndü. Mevcutta 400 kiÅŸi arıyoruz.
ELEMAN BULAMADIÄžI İÇİN AÇILAMAYAN İŞLETMELER VAR
Sektörün genelinde de ortalama böyle. 150 bin civarında iÅŸletme var. En az 300 bin de kiÅŸiye ihtiyaç var. Eleman bulamadığı için açılamayan iÅŸletmeler mevcut. Öyle ki, biz bir kampanya baÅŸlattık. Çalışanlarımıza ‘Arkadaşını getir’ dedik.
En az üç ay çalışsın, prim verelim. 1.500 lira gibi bir rakam belirledik. Bu da sektörde nitelikli eleman ihtiyacını en açık ÅŸekilde ortaya koyuyor” dedi. Bugün ortalama bir kominin bahÅŸiÅŸlerle birlikte aylık 6-7 bin TL kazandığını söyleyen Aymutlu “Normal ÅŸartlarda asgari ücrete zam yapıldı. Üzerine biz de bir zam yaptık. MaaÅŸlar gayet tatmin edici seviyede” diye konuÅŸtu.
50 MİLYON TL YATIRIM
Faaliyetlerine 1999 yılında baÅŸlayan Happy Moon’s Grup, pandemi süresinde de yatırımlarına devam etti. Yenilenme ve yeni restoran yatırımları ile son bir yılda yaklaşık 50 milyon TL’lik yatırım yapan grup, İKON ve Bob’s markaları ile Bodrum’a giriÅŸ yaptı. Hüseyin Aymutlu, “Happy Moon’s, 22 yılda 40 ÅŸubeye ulaÅŸtı. Grup altındaki 3 markamızla Türkiye’nin 11 ilinde faaliyet gösteriyoruz.
İKON için, Happy Moon’s markamızın üst segmenti demek yanlış olmaz. Hedefimiz gelir seviyesi yüksek yerli-yabancı turist. Yeme içme sektöründeki bir marka doÄŸru yönetildiÄŸinde kârlı bir yatırım. Biz de ayakları yere basarak ve temkinli büyüdük. Ortaklık veya satın alma teklifleri alıyoruz. Birçok fon geldi. Ancak onlar yurt içinde kalmak istiyor, biz yurt dışında büyümek istiyoruz. Biraz daha büyüyüp teklifleri öyle deÄŸerlendirmek istiyoruz” ifadelerini kullandı.
4,5 MİLYON ZİYARETÇİ GELDİ
Kültür ve Turizm Bakanlığı verilerine göre, 2021 yılının ilk 5 ayında ülkemize gelen toplam ziyaretçi sayısı 4 milyon 416 bin 955 oldu. Bu rakam geçen yılın aynı döneminde 5 milyon 506 bin 631’i bulmuÅŸtu. 2020’nin ilk 3 ayına pandemi etkisi yansımamıştı.
TURİZMDE HERKES HAZIRLIKSIZ YAKALANDI
Acente sahibi, turizmci Salih Er, tesislerde yaÅŸanan personel eksikliÄŸi ile ilgili olarak “Bu yıl da çoÄŸu tesis kendisini kapatmaya göre ayarlamıştı. Ancak aşılamanın hızlı olması ve vakaların düÅŸmesiyle birlikte normalleÅŸmeye geçildi ve tesisler ÅŸu anda personel bulmakta zorluk çekiyor. Özellikle Ege Bölgesi’nde ÅŸikâyetler doÄŸrultusunda bunu hissediyoruz. Bunun da sezonun ortalarına doÄŸru aşılacağının farkındayız” dedi.
Kurban Bayramı tatilinin 9 gün olacağının açıklanmasının ardından otel rezervasyonlarında da ciddi artış görüldü. Kârlı çıkan kesim yine yerlerini erkenden ayırtanlar oldu. Salih Er “Erken rezervasyon yaptıran kiÅŸiler ÅŸu anda istedikleri bölgeye gidiyor.
Uygun fiyatlardan da yararlandılar. Sona kalanlar ise doluluk oranı yüksek olduÄŸu için maalesef istedikleri yere gidemiyorlar. Kapasiteler doldu, satışların çoÄŸu kapanmış durumda, mevcutta kalanlar da pahalı” diye konuÅŸtu.
Emoji İle Değerlendir

İnanılmaz

MuhteÅŸem

BeÄŸendim

BeÄŸenmedim
