ATALIK BUĞDAYIMIZ SİYEZ OKAN GASTRONOMİ İÇİN ÖNEMLİ BİR YÖRESEL DEĞER

ATALIK BUĞDAYIMIZ SİYEZ OKAN GASTRONOMİ İÇİN ÖNEMLİ BİR YÖRESEL DEĞER
11 Mayıs 23:31 2018

ATALIK BUÄžDAYIMIZ SÄ°YEZ OKAN GASTRONOMÄ° Ä°ÇÄ°N ÖNEMLÄ° BÄ°R YÖRESEL DEÄžER

Okan Gastronomi Bölüm BaÅŸkanı ÖÄŸr. Üyesi Dr. Ä°lkay Gök “Siyez, 10.000 yıl önce KaracadaÄŸ da ekimi yapılan ilk buÄŸday, yani sadece bizim deÄŸil dünyanın atalık buÄŸdayı”dır dedi.

 Okan Gastronomi ve Siyezevi ile birlikte düzenlenen panelde detaylarıyla genetiÄŸi oynanmamış siyez buÄŸdayımız anlatıldı.

            Ä°lkay Gök “Yöresel ürünlerin unutulmaması, geliÅŸen teknolojiye yenik düÅŸmemesi ve kırsalda üretilmesinin önemini vurgulayarak, yemeklerimize sahip çıkılarak korunması için çalışmalar yapan Okan Gastronomi bölümü atalık buÄŸdayımız siyez i de bu amaçla müfredatına ekledi” diyerek yöresel ürünlerin Okan Gastronomi bölümü için ne kadar deÄŸerli olduÄŸunu anlattı. Günümüzde yeni yiyeceklere eÄŸilimin artması, elimizdeki yiyeceklerden ekstra özelliklere sahip yeni ürün ihtiyaçları, yüksek protein ve karoten gibi özelliklere sahip atalık buÄŸdayın da yeniden ve çok talepkar ÅŸekilde gündeme gelmesini ve popülerleÅŸmesini saÄŸladı.  Talep çoÄŸaldı fakat eksik bilgilerden dolayı kullanım yanlışları, hedefine ulaÅŸmayan hatalı reçeteler de oluÅŸmaya baÅŸladı. OluÅŸan yanlış bilgiler, bilgi kirliliÄŸinin önüne geçilmesi için akademik olarak sahip çıkılması gerekiyor. Bu nedenle atalık buÄŸdayımız siyez i yanlışlıklara kurban etmeden doÄŸru ÅŸeklide tanınması için çalışacağız” dedi.

 

Okan Üniversitesi Gastronomi Bölümü tarafından atalık buÄŸdayımızın özelliklerinin doÄŸru bilgilerle tanıtılmasına katkı saÄŸlamak için Siyezevi, Kastamonu Ä°l Gıda, Tarım ve Hayvancılık MüdürlüÄŸü ve Avrasya AÅŸçılar DerneÄŸi ile birlikte önemli bir panel düzenlendi.  Panelin moderatörlüÄŸünü Gastronomi Bölüm BaÅŸkanı ÖÄŸr. Üyesi Dr. Ä°lkay Gök yaptı.

Siyez buÄŸdayına ait çok deÄŸerli bilgilere yer verildi. Panelin en büyük hedefi yapılan büyük yanlışlıkların düzeltilerek siyezle ilgili doÄŸru bilgilerin paylaşılması ve doÄŸru bilgilerin sektörde yerini almasıydı. Panele katılanlar ve deÄŸindikleri konular;

  1. Sevim Özsoy – Siyez Evi Firma Sahibi – Siyez Evi Kimdir?
  2. Osman Yaman – Kastamonu Ä°l Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü – Kastamonu’da Siyez BuÄŸdayı Tarımı
  3. Neslihan ÅžimÅŸek – Zir. Yük. Müh. – Siyez BuÄŸdayı ve Özellikleri, Siyezli Ä°ÅŸlenmiÅŸ Ürünler
  4. ÖÄŸr. Gör. Barış Aslay-Gastronomi EÄŸitmen Åžef-  GeçmiÅŸten Günümüze Siyez BuÄŸdayının Türkiye ve Dünyadaki Tüketim Serüveni ve Reçeteleri

 

Panelde siyez buÄŸdayının saÄŸlığa deÄŸer katan özellikleri, buÄŸdaydan hazırlanan ununu, dövmesini, bulgurunu, tarhanasını, eriÅŸtesini, kurabiyesini, kekini, salatasını, ekmeÄŸini, makarnasını ve daha pek çok lezzetli tarifini hazırlamak için püf noktaları anlatıldı. Ayrıca öÄŸrencilerle birlikte yemekleri panele katılan misafirlere Okan gastronomi öÄŸrencileri ve eÄŸitmen ÅŸefleri tarafından Siyezevinden saÄŸlanan siyez ürünleri kullanılarak, siyezli tarhana, siyezli ekÅŸili bulgur pilavı, siyezli salata ve kurabiyeler ikram edildi.



Emoji Ä°le DeÄŸerlendir

0 Mutfak Haber Emoji İnanılmaz

İnanılmaz

0 Mutfak Haber Emoji MuhteÅŸem

MuhteÅŸem

0 Mutfak Haber Emoji BeÄŸendim

BeÄŸendim

0 Mutfak Haber Emoji BeÄŸenmedim

BeÄŸenmedim

0 Mutfak Haber Emoji Üzüldüm

Üzüldüm


Yorumlar