GLUTENSÄ°Z ÃœRETÄ°MÄ° BÄ°LÄ°MSEL KÄ°MLÄ°ÄžE KAVUÅžTURMAK.

GLUTENSÄ°Z ÃœRETÄ°MÄ° BÄ°LÄ°MSEL KÄ°MLÄ°ÄžE KAVUÅžTURMAK.
09 Temmuz 10:27 2017
GLUTENSÄ°Z ÜRETÄ°MÄ° BÄ°LÄ°MSEL KÄ°MLÄ°ÄžE KAVUÅžTURMAK. 
 
Glutensiz yaÅŸam sürdürebilmenin temelinde, glutensiz beslenen bireyleri anlamak için  çölyağı ve çölyaklıyı tanımakla mümkün olunacak dönemler geride bırakıldı. 
 
Türkiye'nin son 4 yılına bakıldığında "Glutensiz Beslenme" kavramıyla boÄŸuÅŸan çölyaklılar, devrim niteliÄŸi taşıyan bir farkındalık rüzgarı ile anlaşılamıyor olmanın tabularını yıkmayı baÅŸarmışlardır.
 
Ancak glutensiz beslenen bireylerin yaÅŸam kalitesini iyileÅŸtirme yönünde bilimsel araÅŸtırmalarla desteklenmiÅŸ Arge çalışmaları henüz yeterli seviyeye ulaÅŸmamıştır. 
 
Turkiye'de gluten proteininin yapısını tanımlayacak araÅŸtırma sayısı yok denecek kadar az. 
 
Bilimsel zemine oturtulmuÅŸ araÅŸtırma sayısının az olması glutenin diÄŸer hamur bileÅŸenleriyle farklı koÅŸullar altında nasıl etkileÅŸime girdiÄŸi hususundaki bilgileride yetersiz kılıyor. 
Bu baÄŸlamda yapılacak çalışmalar hız kazanmalıdır. 
 
Bu çalışmalar, gluten proteininin tanımlanmasını ve glutene alternatif olacak seçeneklerin çoÄŸalmasını da mümkün kılacaktır.
 
Bilimsel dayanaklar eÅŸliÄŸinde gluteni tanımak ve anlamak, glutensiz üretimi bilimsel bir kimliÄŸe kavuÅŸturacaktır.
 
TeÅŸekküllü viskoelastik nitelikte hamur oluÅŸturması, gaz tutabilme yeteneÄŸi ile gözenekli ve kabarık mamul ürün üretimine olanak saÄŸlayan glutene alternatif kılınacak her seçenek glutensiz mutfakta rahat çalışmayı saÄŸlayacaktır.
 
Bilimsel zemine oturtulmuÅŸ çalışmalar, glutensiz mutfak reçetelerinin kimyasını formülize edilmesini saÄŸlayacaktır.  
 
Bu ÅŸekilde, saklanmak ve ticarileÅŸtirilmek istenen reçetelerin çölyaklılar tarafından evlerde rahat ve kolay bir ÅŸekilde uygulanmasına olanak saÄŸlayacaktır.  
 
Bilimsellik, aynı zamanda üretimin gerçekleÅŸmesini engelleyen bilgi kirliliÄŸi ile birlikte pek çok hurafeyi de ortadan kaldıracaktır. 
 
Çölyak dernekleri geçmiÅŸten günümüze glutensiz yaÅŸamla ilgili yaptıkları çalışmaların düzeltici faaliyet kısmına gelmiÅŸ bulunmaktadırlar.
 
Toplum; çölyak, glutensiz diyet, gluten gibi kavramlara yeterince aÅŸina oldu. 
 
AÅŸinası olunan çölyağı anlatmaya devam etmek, bilgi tekrarının kısır döngüye ulaÅŸtığını ifade eder. 
 
Dernek faaliyetleri arasında "Çölyak Nedir? sorusunu cevaplayan seminer Vb. etkinlikler kliÅŸe bir hal almadan bilimsel çalışmalara zemin hazırlayacak bir faaliyet takvimine giriÅŸilmelidir.
 
Süleyman Engin 
Glutensiz Şef Yazı Serisi (2017)


Emoji Ä°le DeÄŸerlendir

0 Mutfak Haber Emoji İnanılmaz

İnanılmaz

3 Mutfak Haber Emoji MuhteÅŸem

MuhteÅŸem

3 Mutfak Haber Emoji BeÄŸendim

BeÄŸendim

0 Mutfak Haber Emoji BeÄŸenmedim

BeÄŸenmedim

0 Mutfak Haber Emoji Üzüldüm

Üzüldüm


Yorumlar