Dünyaca ünlü şefler mutfak sırlarını hikayelerle paylaştı

12 Nisan 21:29 2019

Ä°stanbul Bilgi Üniversitesi, gastronomi alanının önde gelen isimlerini bir araya getirerek “Åžefler Atışıyor” etkinliÄŸini düzenledi. Swissotel The Bosphorus Hotel’in Executive Chef’i Ali Ronay, son Oscar töreninde yer alan Türk yemeklerini piÅŸiren Spago Istanbul’un Executive Chef’i Cihan Kıpçak ve Youtuber Åžef Esen Hünal, mutfak sanatlarının inceliklerini, iyi bir ÅŸef olmanın püf noktalarını ve gastronomiye dair önemli bilgileri katılımcılarla paylaÅŸtı

 

Ä°stanbul Bilgi Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü, “Åžefler Atışıyor” etkinliÄŸine ev sahipliÄŸi yaptı. Gastronomide fark yaratmak için gerekli olan niteliklerin masaya yatırıldığı etkinlik keyifli bir sohbete sahne oldu. EtkinliÄŸin açılışında, BÄ°LGÄ° Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü öÄŸrencilerinden oluÅŸan “Gastro Cookies” müzik grubu, mutfak aletlerini enstrüman ÅŸeklinde kullanarak verdiÄŸi konserle katılımcılara keyif dolu anlar yaÅŸattı.

 

Etkinlikte Swissotel The Bosphorus Hotel’in Executive Chef’i Ali Ronay, son Oscar töreninde yer alan Türk yemeklerini piÅŸiren Spago Istanbul’un Executive Chef’i Cihan Kıpçak ve Youtuber Åžef Esen Hünal eÄŸitimin mutfaktaki yeri ve önemine vurgu yaparak iyi bir ÅŸef olmanın gerekliliklerini tartıştı. EtkinliÄŸin açılış konuÅŸmasını Ä°stanbul Bilgi Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm BaÅŸkanı Dr. ÖÄŸretim Üyesi Dilistan Shipman yaptı.

 

“ÅžEFLIK SANATKARLIKTIR”

Birbirinden kıymetli üç ÅŸefin ilk kez bir araya geldiÄŸine vurgu yapan Dr. ÖÄŸr. Üyesi Shipman, “Mutfak sadece yemek yapılan bir alandan çok daha fazlasıdır. Her alanda olduÄŸu gibi gastronomide de iÅŸinizi özenle, sevgiyle ve ciddiye alarak yaparsanız fark yaratırsınız. Her mutfağın ve her ÅŸefin kendi hikâyesi vardır. Bizler bu alanın inceliklerini keÅŸfetmek ve tutkuyla yapıldığında nasıl sanata dönüÅŸtüÄŸünü tartışmak için bir araya geldik” dedi.

 

“VIZYONDAN ÖDÜN VERMEYENLER FARK YARATIYOR”

Etkinlikte konuÅŸan Spago Istanbul Executive Chef’i Cihan Kıpçak, turizm kökenli bir aileden geldiÄŸi için mesleÄŸin içine doÄŸduÄŸunu ama kendini yurtdışına çıkarak geliÅŸtirdiÄŸini belirtti. Kıpçak; “Fransız bir ÅŸeften aldığım eÄŸitimin ardından Türkiye’ye döndüÄŸümde sektörün önünde olduÄŸumu fark ettim. Hintli, Çinli, Fransız tüm ÅŸeflerin menülerini, alışkanlıklarını, restoranlarını gözlemlemeye devam ettim. Tüm dünyada belli bir zümreye özel iÅŸler yapmaya baÅŸladığınızda müÅŸteri kaybediyorsunuz. Fakat fark yaratan ÅŸefler vizyonlarından ödün vermez” dedi. Oscar Ödül Töreni’nde Türk yemeklerini piÅŸirme hikayesini paylaÅŸan Kıpçak; “Farm to Table (Çiftlikten sofraya) konseptini incelemek için Amerika’daydım. Tadım menüsü hazırlama fırsatı yakaladım ve yemeklerim çok beÄŸenildi. Bu sayede beni Oscar’a götüren yol açılmış oldu. Yurtdışı bütçe ve macera tutkusuyla ilgili bir giriÅŸim ama bir ÅŸekilde size fırsat yaratıyor” dedi.

 

“ÅžEF MUTFAÄžA SIKIÅžIP KALMAMALI”

Yurtdışında eÄŸitim almanın önemine bir vurgu da Youtuber Åžef Esen Hünal’dan geldi. Hünal; “Bu ÅŸansı yakalayan ÅŸef adayları ve ÅŸefler kesinlikle deÄŸerlendirmeli. MutfaÄŸa sıkışıp kalarak geçen bir ömrün gastronomi açısından bir deÄŸeri yok. Farklı kültürlere ait yemekleri ve ÅŸefleri gözlemlemenin vizyona katkısı yadsınamaz” dedi. Ekonomik dalgalanmaların gastronomi üzerine etkilerine de deÄŸinen Hünal, “Ekonomik sorunlar belki en son yeme-içme sektörünü etkiliyor gibi görünüyor ama iÅŸin aslı öyle deÄŸil. Gıda maddeleri doÄŸrudan mutfağı ve sofrayı etkilediÄŸi için sektörde hacim daralıyor” ifadelerini kullandı.

 

“ÅžEFLIK MESLEKTIR, HOBI DEÄžIL”

Hep birlikte bir sohbet havasında geçen etkinlikte Swissotel The Bosphorus Hotel’in Executive Chef’i Ali Ronay söz aldı. Mutfakta olmanın ciddi bir sorumluluk gerektirdiÄŸini belirten Ronay, “Mutfak çok tatlı, sürekli cupcake yaptığınız bir ortam deÄŸil. Çalıştığınız iÅŸe ciddiyetle yaklaÅŸmanız, uzmanlaÅŸana kadar denemeye ve piÅŸirmeye devam etmeniz, çalıştığınız ortamı temizlemeniz gerekiyor. Åžeflik meslektir, hobi deÄŸil” dedi. Dijital medyanın önemine de dikkat çeken Ronay, “Ä°nternette araÅŸtırma yaparken “Kitchen Gerilla” diye bir baÅŸlığa rastladım ve yazışmalar sonucu gruba dahil oldum. Kalıpların dışına çıkarak, istediÄŸimiz yerde istediÄŸimiz etkinliÄŸi yapabildiÄŸimiz farklı bir gastronomi yaklaşımına sahip olduk. Dijital medya hem yaptıklarınızı dünyaya duyurmak hem de güncel trendleri takip etmeniz açısından çok önemli bir yere sahip” ifadelerini kullandı.

 

Ä°STANBUL BILGI ÜNIVERSITESI HAKKINDA:

1996 yılında Türkiye’de üniversite yaÅŸamına yeni bir soluk getirmek amacıyla yola çıkan ve kurulduÄŸu günden bu yana öÄŸrencilerine uluslararası geliÅŸim fırsatları sunan Ä°stanbul Bilgi Üniversitesi, Laureate Uluslararası Üniversiteler Ağı’nın Türkiye’deki tek üyesidir. Yaklaşık 1500 kiÅŸilik bir öÄŸretim kadrosuna sahip olan Ä°stanbul Bilgi Üniversitesi’nin 25.000’i aÅŸkın öÄŸrencisi ve 30.000’i aÅŸkın mezunu bulunmaktadır. Ä°stanbul Bilgi Üniversitesi, Sosyal ve BeÅŸeri Bilimler, Hukuk, Ä°ÅŸletme, Ä°letiÅŸim, SaÄŸlık Bilimleri, Mimarlık ve Mühendislik ve DoÄŸa Bilimleri fakültelerinin yanı sıra yüksekokulları, meslek yüksekokulları ve enstitüleri çatısı altında 150’yi aÅŸkın ön lisans, lisans ve doktora programı sunmaktadır. Ä°stanbul Bilgi Üniversitesi’nin Ä°stanbul’un merkezinde, santralistanbul, Dolapdere, KuÅŸtepe ve Kozyatağı olmak üzere dört kampüsü bulunmaktadır. YükseköÄŸretim Derecelendirme KuruluÅŸu QS’in, 2019 yılı “GeliÅŸmekte Olan Avrupa Ülkeleri ve Orta Asya Üniversiteleri Sıralaması”nda BÄ°LGÄ°, en iyi 140 üniversite arasında yer almaktadır.

 

 



Emoji Ä°le DeÄŸerlendir

0 Mutfak Haber Emoji İnanılmaz

İnanılmaz

1 Mutfak Haber Emoji MuhteÅŸem

MuhteÅŸem

0 Mutfak Haber Emoji BeÄŸendim

BeÄŸendim

0 Mutfak Haber Emoji BeÄŸenmedim

BeÄŸenmedim

0 Mutfak Haber Emoji Üzüldüm

Üzüldüm


Yorumlar