Dünyada Bir İlk Down Şefler İşe Başlıyor

Dünyada Bir İlk Down Şefler İşe Başlıyor
11 Mayıs 00:23 2017
Ä°stanbul Down Sendromu DerneÄŸi önderliÄŸinde, Türkiye AÅŸçılar Federasyonu (TAFED), Tomurcuk Vakfı ve Kare Anaokulu iÅŸ birliÄŸi ile hayata geçirilen Down Åžefler Mesleki EÄŸitim ve Ä°stihdam Projesi iÅŸ dünyası, sanatçılar ve gönüllülerin yoÄŸun katılım gösterdiÄŸi gece ile son buldu. Ä°stihdam garantili, Türkiye'de ve dünyada ilk olan proje, Down Sendromlu bireylerin mutfak yeteneklerini ve beslenme alışkanlıklarını geliÅŸtirerek, ÅŸef olarak iÅŸ hayatına baÅŸlamaları ile toplumda birlikte yaÅŸama kültürüne büyük bir etki saÄŸlamayı hedefliyor. Ayrıca projede "Down Åžeflerden Tarifler" kitapçığı hazırlanıp baÅŸta Down Sendromlu bireyler ve aileleri olmak üzere tüm topluma saÄŸlıklı ve temel beslenme rehberi sunulacak. Renkli görüntülere sahne olan gala yemeÄŸinde duygu dolu anlar yaÅŸandı. Gecede, Down Åžefler'e aÅŸçılık brövesi ile baÅŸarı plaketi takdim edildi. Geleneksel olarak kütüklere kendi isimlerini çaktılar. Down Åžefler'in iÅŸ hayatına baÅŸlayacakları Sheraton Grand AtaÅŸehir, Portaxe ve Güven Mantı kurumları açıklandı.
Ä°Åž VE SANAT DÜNYASINDAN BÜYÜK DESTEK
Åženol Ä°pek'in sunuculuÄŸunu gerçekleÅŸtirdiÄŸi gala gecesinde baÅŸta Saba Tümer, Nuri Alço, Altan Gördüm, Hatice, Afrikalı Ali, Deniz Seki, Sami Çelik, TuÄŸçe Aral, Nilay Dorsa, Cengiz KurtoÄŸlu, Fikret Orman, Åženol Ä°pek gibi isimler olmak üzere projeye destek veren çok sayıda önemli isme teÅŸekkür plaketi verildi. Plaket takdiminin ardından down sendromlu çocukların özel olarak hazırladıkları halk oyunu gösterisi geceye renk kattı. Gecede ayrıca, ünlü antikacı UÄŸur Batur tarafından hazırlanan müzayede gerçekleÅŸti ve ardından sanatçılar sahne aldı.
TÜRKÄ°YE DOWN SENDROMLULAR Ä°ÇÄ°N PROJE MERKEZÄ° OLACAK
Ä°stanbul Down Sendromu DerneÄŸi BaÅŸkanı Muhammed Abdullah Tuncay, Down Åžefler Mesleki EÄŸitim ve Ä°stihdam Projesi dünyada bir ilk diyerek ülkemizi dünyanın down sendromlular proje merkezi yapmayı hedeflediklerini söyledi. Tuncay, "Ä°stanbul Down Sendromu DerneÄŸi olarak dünyada bir ilki gerçekleÅŸtirip, Türkiye merkezli 18 ülkenin kendisine baÄŸlı olduÄŸu Uluslararası Down Sendromlular Federasyonu'na da öncülük yapıyoruz. Hedefimiz 47 ülkede, Türkiye'nin liderliÄŸinde down sendromlu bireylerimizin spor, kültür, sanat alanlarında ve toplumda birlikte yaÅŸama kültürü geliÅŸtireceÄŸi ortak projeler yapmak. Ülkemizi dünyanın down sendromlular proje merkezi yapmak istiyoruz. Bununla ilgili etkisi büyük olacak çalışmalarımızı baÅŸlattık. Down Åžefler Mesleki EÄŸitim ve Ä°stihdam Projesi dünyada bir ilktir. 23 hafta boyunca uzman kiÅŸiler tarafından, iÅŸ saÄŸlığı, hijyen, menü hazırlama gibi birçok alanda akademik eÄŸitim aldıktan sonra bugün gençlerimiz mezun olup, üç önemli firmada Eylül ayında iÅŸ hayatına baÅŸlayacaklar. Bu anlamda da mutluyuz çünkü ayakları yere basan, sayı az ama niteliÄŸi büyük bir proje. Ayrıca önümüzdeki sene eÄŸitimleri tamamlanacak otuz down sendromlu gencimizin Ä°ngiltere merkezli Mirriot Otelleri zincirinin Türkiye'de bulunan otellerinde iÅŸe baÅŸlamaları için görüÅŸmeler tamamlandı. Biz yine hep iddia ettiÄŸimiz gibi asla kermes yapmayan, asla bilet satmayan, asla balo yapmayan, tamamen kendi öz kaynakları ile ülkenin yerel yönetimlerine sosyal politikalar konularında rehberlik yapan bir sivil toplum kuruluÅŸuyuz. Duyarlı sanatçılarımız, iÅŸ dünyası, gönüllülerimiz ve down sendromlu çocuklarımızla hep beraber daha da büyüyeceÄŸiz. Bizim için en önemli ÅŸey sevgi ve sevgi paylaÅŸtıkça güzel. Ä°yi ki varsınız" dedi.
TAFED BAÅžKANI ZEKÄ° AÇIKGÖZ, "BU BÄ°R BAÅžLANGIÇ"
Açıkgöz, "Bu projeyi yaklaşık iki sene önce planlamaya baÅŸladık. Projenin ilk adımı Ä°stanbul, Ankara, Ä°zmir olarak planlandı. Bizler bugüne kadar birçok proje yaptık. Downlularla ilgili birçok yarışma da yaptık ama hiç bu kadar ciddi, eÄŸitim ve sonrasında da sektörün içinde olabilecek bir proje gerçekleÅŸtirmedik. Ben Sheraton AtaÅŸehir Oteli'ne ve otelin Müdürü Sayın Soner Metin'e çok teÅŸekkür ediyorum. Sheraton Otelleri bu tarz sosyal sorumluluk projelerine her zaman önem verdikleri için Sheraton AtaÅŸehir'in mutfağında arkadaÅŸlarımızın 23 hafta eÄŸitim almasına olanak saÄŸladı. Bu bir baÅŸlangıç. Biz Türkiye AÅŸçılar Federasyonu olarak aÅŸçılar ordusuyuz diyoruz, turizmin beyaz kelebekleriyiz diyoruz. Ben bu baÄŸlamda emeÄŸi geçen bütün meslektaÅŸlarıma, projenin kahramanı Aydan Gömügen Tuncay'a, Abdullah Tuncay'a ve kuruluÅŸ olarak kimin alın teri varsa herkese teÅŸekkür ediyorum. Bu bir baÅŸlangıç ve projemiz çok daha iyi olacak" dedi.


 


Emoji Ä°le DeÄŸerlendir

0 Mutfak Haber Emoji İnanılmaz

İnanılmaz

0 Mutfak Haber Emoji MuhteÅŸem

MuhteÅŸem

0 Mutfak Haber Emoji BeÄŸendim

BeÄŸendim

0 Mutfak Haber Emoji BeÄŸenmedim

BeÄŸenmedim

0 Mutfak Haber Emoji Üzüldüm

Üzüldüm


Yorumlar