ENGÄ°NARIN BU 7 FAYDASINI BÄ°LSENÄ°Z!

ENGÄ°NARIN BU 7 FAYDASINI BÄ°LSENÄ°Z!
27 Mayıs 22:34 2021

Baharın saÄŸlık deposunu dondurucuda saklamak için!

 

Enginarı yapraklarıyla tüketirseniz!

 

ENGÄ°NARIN BU 7 FAYDASINI BÄ°LSENÄ°Z!

 

Ä°lkbaharın saÄŸlık deposu olarak öne çıkan sebzelerinden biri enginar… ÇoÄŸunlukla, yeÅŸil yeÅŸil yapraklar arasına saklanmış ‘enginar kalbi’ olarak adlandırılan, çanak ÅŸeklindeki etli kısmı tüketilse de, yaprakları da ayrı birer ÅŸifa kaynağı. Acıbadem Altunizade Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Hazal Çatırtan ÇobanoÄŸlu “Kangar, kenger, sinar olarak da bilinen, karaciÄŸer dostu olan enginar; kalpten kansere birçok hastalığa karşı korunmamızda destek saÄŸlıyor. Ayrıca saÄŸlıklı bir diyet dostu olarak karşımıza çıkıyor. Enginarın yapraklarını da tüketerek, içeriÄŸindeki A, C, B, D ve E vitaminleri ile bağışıklığınızı güçlendirebilirsiniz. Enginar, her ne kadar ilkbahar-yaz döneminin sebzesi olsa da uygun saklama koÅŸulları ile saÄŸlandığı takdirde ilk günkü tazelik ve lezzeti ile her mevsimde tüketilebilir. Ancak potasyum içeriÄŸi ve vücuttan su atıcı etkisi nedeniyle böbrek hastalığı olanların kontrollü bir ÅŸekilde tüketmesi gerekiyor” diyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Hazal Çatırtan ÇobanoÄŸlu, enginarın saÄŸlığımıza faydalarını ve baharın bu saÄŸlık deposu sebzesinden kışın da faydalanabilmek için saklama koÅŸullarını anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu. 

KaraciÄŸeri temizliyor

Antioksidan içeriÄŸi (sinarin ve silimarin) ve safra salgısına katkısı ile karaciÄŸerin temizlenmesinde ve toksinlerden arınmasında etkilidir. Bu etkisi ile karaciÄŸer yaÄŸlanması tedavisinde de önemli bir yere sahiptir.

Ä°yi kolesterolü yükseltiyor

Yapılan bazı çalışmalar; enginarın iyi huylu (HDL) kolesterolü yükseltmeye ve luteolin isimli antioksidan sayesinde kötü huylu (LDL) kolesterolün oluÅŸumunu engellemeye fayda saÄŸladığını gösteriyor. 

Bağışıklığı güçlendiriyor

Enginar; içeriÄŸinde yüksek miktarda fosfor, kalsiyum, demir, sodyum, potasyum, magnezyum, çinko, A, B1, B2, B6 ve C vitaminleri barındırıyor. Zengin mineral ve vitaminleriyle bağışıklığı güçlendiriyor.   

Kan basıncını dengeliyor

Ä°çeriÄŸindeki potasyum ve damar geniÅŸlemesini saÄŸlayan enzimi aktive etme özelliÄŸi ile kan basıncını düÅŸürmede ve dengelemede fayda saÄŸlıyor.

Sindirimi düzenliyor

Diyet lifleri ve prebiyotik inülin açısından oldukça zengin bir besin olması nedeniyle bağırsak fonksiyonlarını düzenliyor, yararlı bakterilerin beslenmesini saÄŸlayarak bağırsak florasını düzenlemeye yardımcı oluyor.

Kansere karşı koruyor

Quercetin, silimarin, gallik asit gibi çok çeÅŸitli antioksidanlar içeren enginar; bu özellikleri sayesinde düzenli tüketildiÄŸinde vücudun kansere ve daha pek çok kronik hastalığa karşı korunmasına katkı saÄŸlıyor.

Kilo vermeye yardımcı oluyor

100 gramının yaklaşık 50 kalori ve karbonhidrat içeriÄŸinin de düÅŸük olması nedeniyle kilo verme/koruma, saÄŸlıklı beslenme sürecinde diyetlerin önemli bir parçasıdır.

 

Enginarı saklamak için altın öneriler

Beslenme ve Diyet Uzmanı Hazal Çatırtan ÇobanoÄŸlu “Enginarı her mevsim tüketmek istiyorsanız en uzun süre tutabileceÄŸiniz yer buzluk/derin dondurucu olacaktır. Bunun için temizleyip ayıkladığınız enginarları öncelikle limonlu suda bekletmelisiniz ki kararmasın. Sonrasında kaynamış tuzlu suyun içerine 2 dakika kadar bir süre atın. 2 dakika sonunda çıkarıp buzun içerisine koyun, bu iÅŸlemler enginarın buzluktaki ömrünü uzatacaktır. Buzda en fazla 1 dakika duran enginarları kurulayıp hava almayacak poÅŸet/kaplara yerleÅŸtirip buzluÄŸa/derin dondurucuya yerleÅŸtirin.” diyor. 



Emoji Ä°le DeÄŸerlendir

0 Mutfak Haber Emoji İnanılmaz

İnanılmaz

0 Mutfak Haber Emoji MuhteÅŸem

MuhteÅŸem

0 Mutfak Haber Emoji BeÄŸendim

BeÄŸendim

0 Mutfak Haber Emoji BeÄŸenmedim

BeÄŸenmedim

0 Mutfak Haber Emoji Üzüldüm

Üzüldüm


Yorumlar