Gastronomi turizmi duayenleri EMITT te buluÅŸtu

Gastronomi turizmi duayenleri EMITT’te buluştu
30 Ocak 11:08 2018

Dünyada yeni bir trend olarak karşımıza çıkan gastronomi turizminin Türkiye planları gastronomi profesyonelleri tarafından 22. EMITT Turizm Fuarı’nda ele alındı.

25-28 Ocak tarihleri arasında TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen EMITT 2018 Fuarı’nda ModeratörlüÄŸünü Gastronomi Turizmi DerneÄŸi BaÅŸkanı Gürkan Boztepe’nin üstlendiÄŸi “Dünyada Yeni Trend Gastronomi Turizmi” ve “Åžehirlerin Pazarlamasında Gastronomik Marka Kentler Yaratılması” adlı panellere katılımcılardan yoÄŸun ilgi geldi.

2018’de üç yeni proje müjdesi veren Dernek BaÅŸkanı Gürkan Boztepe, 49 yıllığına kiralanan 100 dönüm orman arazisi üzerinde bir gastronomi köyü kurmaya hazırlandıklarını, bununla birlikte Avrupa’ya bir gastronomi tırı çıkaracaklarını panel kapsamında duyurdu. Aynı zamanda Dünya YoÄŸurt Kongresi’ni yakın zamanda Ä°stanbul’da yapacaklarını da açıkladı.

Ä°lk panelde Eski Turizm Bakanı Bülent Akarcalı, Türkiye Otelciler Federasyonu Genel Koordinatörü Necip Boz, Karaköy GüllüoÄŸlu Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Nadir Güllü, Feriye Restaurant Åžefi Aydın Demir, Habertürk Genel Müdür Yardımcısı Erkan Ataman konuÅŸmacı olarak yer aldı.

Gastronomi turizmi hakkında çeÅŸitli açıklamalarda bulunan profesyonellerin en dikkat çeken yorumları ise ÅŸöyle oldu:

Bülent Akarcalı: Türk yemek kültürünün önünün açılması gerektiÄŸine dikkat çekti.
Nadir Güllü: “Ürün çeÅŸitliliÄŸi ile birlikte farklı olanı yaparsak baÅŸarılı oluruz” dedi.
Erkan Ataman: Kendimizi dünyaya tanıtmak istiyorsak öncelikle yerel lezzetlerimizi bölgesel olarak tanıtmalı, daha sonra da dünyaya açılmalıyız.
Aydın Demir: Festivallerde ÅŸeflerin akılda kalacak birkaç ürüne odaklanması gerektiÄŸini söyledi.
Necip Boz: “Türkiye’de 100 yıllık iÅŸletmeler olmalı, ÅŸubeleÅŸen yerler deÄŸil” sözüyle iÅŸletmelerin köklü kuruluÅŸlar olamadığını aktardı.

Programa, ‘Gastronomik Marka Kentler Yaratmalıyız’ sloganıyla ikinci panel olan “Åžehirlerin Pazarlamasında Gastronomik Marka Kentler Yaratılması” ile devam edildi.

GTD Yatçılık Komite BaÅŸkanı AyÅŸegül Sezer, Teofarma Organik Tarım Genel Müdürü Elif Ovalı, Hatay BüyükÅŸehir Belediye BaÅŸkanı Doç. Dr. Lütfü SavaÅŸ, Gastronomi Turizm DerneÄŸi Marka Kentler Komite BaÅŸkanı Özgür Ildır Öksüz, Gaziantep Belediye BaÅŸkan Danışmanı Ragıp Güzelbey, Gastronomi Turizm Etkinlik Etkinlik Komitesi Seda Mızraklı ve Gastronomi Turizmi DerneÄŸi Avukatı Yusuf Bardak konuÅŸtu.

Gastronomi duayenlerinin konuÅŸmaları arasında en dikkat çeken sözler ise ÅŸöyle:

Elif Ovalı: Gastronomi turizminde Anadolu gastronomisini yaÅŸatabilmek için sadece mavi yakalılar olmamalı. Biz beyaz yakalılar olarak da bu alana girmekten çekinmemeliyiz.
Ragıp Güzelbey: Gastronomi Festivalleriyle kazandığımız unvanların sürdürülebilir olmasını saÄŸlamamız gerekiyor.
Lütfü SavaÅŸ: Hatay, 26. Gastronomi Åžehri olarak ilan edildi biz bu altın bileziÄŸi gelecek nesillere özel gösterdiÄŸimiz çalışmalarımızla aktaracağız. Hatay’da gastronomik alanda her ay bir etkinlik yapıyoruz. Böylece coÄŸrafi yakınlıktan dolayı Lübnanlı turistleri hem Hatay’a hem de Gaziantep’e çekeceÄŸiz.
Özgür Ildır Öksüz: Halklar kendi ÅŸehirlerini sahiplenirse gastronomide kentlerin markalaÅŸması daha da hızlanır. Pazarlama konusunda ise Türkiye’ye gelen turistlerin ürünlerini onların önüne koymak yerine kendi ürünlerimizi, yemeklerimizi koymalıyız. Böyle markalaÅŸabiliriz. Ayrıca ben Batman Kaymağı’nı gururla korkmadan söyleyebiliyorsam sende Hatay Künefesi’ni korkmadan söyle. Çünkü hep birlikte markalaÅŸmalıyız.
Yusuf Bardak: Önceden gastronomi alanındaki marka hukuku KHK’lar ile idare ediliyordu. Biz bunu geliÅŸtirerek kiÅŸilerin, ÅŸehirlerin ve gastronomik deÄŸerlerin tescillenebilmesinin önünü açtık.
Erdem Ä°pekçi: Türkiye’de 178 gastronomi festivali var ancak bunlar bölgesel deÄŸil uluslararası bir seviyede gerçekleÅŸtirilmeli. Biz sabit bir proje yaratıp senelerce devam etsin diye Gastronomi Köyü’nü kurduk. Bu proje ile kentlerimizin markalaÅŸmasını saÄŸlayacağız.
AyÅŸegül Sezer: Gastronomi alanında tüm bu etkinliklerin yanı sıra en önemli faktörde satış, pazarlama ve ikna kısmı. Biz bu alanda dünyaca ünlü ağırladığımız misafirlerimize Türk mutfağını tanıtıyoruz.

Ä°kinci gündeki panelde ise SaÄŸlık Komitesi BaÅŸkanı Dr. Aydın Duygu, EÄŸitim Komitesi BaÅŸkanı Pınar Özçaltepe,Sanatçı ve Glutensiz Beslenme Uzmanı, Restaurant Yatırımcısı GTD üyesi Müge Boz, BirleÅŸmiÅŸ Kentler Orta DoÄŸu Ve Batı Asya Bölge TeÅŸkilatı Genel Sekreteri UCLG Wald BaÅŸkanı Mehmet Duman, Ä°sraf DerneÄŸi BaÅŸkanı Ali Akgün, Ekmek Uzmanı Besin FUTURÄ°STÄ° GTD üyesi Mine Ataman gastronomi turizminin önemini tüm detaylarıyla aktardı. Her panel sonu konuÅŸmacılara plaket verildi.



Emoji Ä°le DeÄŸerlendir

0 Mutfak Haber Emoji İnanılmaz

İnanılmaz

0 Mutfak Haber Emoji MuhteÅŸem

MuhteÅŸem

0 Mutfak Haber Emoji BeÄŸendim

BeÄŸendim

0 Mutfak Haber Emoji BeÄŸenmedim

BeÄŸenmedim

0 Mutfak Haber Emoji Üzüldüm

Üzüldüm


Yorumlar