Gençler yemekleriyle yarıştı

Gençler yemekleriyle yarıştı
21 Nisan 21:01 2018
Atılım Üniversitesi Turizm ve Otel Ä°ÅŸletmeciliÄŸi Bölümünün her sene gerçekleÅŸtirdiÄŸi FAT CHEF 7 "Liseler Arası Yemek Yarışması" renkli görüntülere sahne olurken TED Ankara Koleji birinci oldu.Atılım Ü...

Atılım Üniversitesi Turizm ve Otel Ä°ÅŸletmeciliÄŸi Bölümünün her sene gerçekleÅŸtirdiÄŸi FAT CHEF 7 "Liseler Arası Yemek Yarışması" renkli görüntülere sahne olurken TED Ankara Koleji birinci oldu.

Atılım Üniversitesi tarafından “Geleneksel Türk Mutfağı” temasıyla “Gastronomi ve Mutfak Sanatları” programını liselere ve sektöre tanıtmak, gastronomi eÄŸitimiyle ilgili gençlerde bilinç oluÅŸturmak ve sektör-üniversite iÅŸbirliÄŸini geliÅŸtirmek amacıyla düzenlenen yarışmaya Ankara’nın farklı ilçelerindeki 20 liseden öÄŸrenciler katıldı.

Atılım Üniversitesi spor salonunda gerçekleÅŸen yarışmaya her lise, üç öÄŸrencisinden oluÅŸan takımıyla yer aldı. ÖÄŸrencilerin zorunlu olarak et ve patates kullanarak yaptıkları yemekleri tadan jüri, hijyen, yemeÄŸin sunumu, lezzet ve kullanılan süre kriterlerini de göz önünde bulundurarak deÄŸerlendirme yaptı.

Atılım Üniversitesi Turizm ve Otel Ä°ÅŸletmeciliÄŸi Bölümü ÖÄŸretim Üyesi Doç. Dr. Gonca Güzel, FAT CHEF 7 "Liseler Arası Yemek Yarışması” hakkında bilgi verdi. Güzel, "Gastronomi ve Mutfak Sanatları olarak FAT CHEF’in yedincisini gerçekleÅŸtiriyoruz. Adı eÄŸlenceli ve komik olması ve liseli gençlere ilgi uyandırsın ve yarışmamıza baÅŸvurmalarını istedik. Son yıllarda gençlerde gastronomi konusunda artan bir ilgi var. Çok doÄŸru bir ilgi deÄŸil aslında. Yemek Showlarını, televizyonda yemek yapan ÅŸefleri izleyerek uyanan bir ilgi. Biz bu ilgiyi biraz daha bilinçli hale getirmeyi amaçlıyoruz. Üniversite çatısı altında kurulan mutfaklarda arkadaÅŸlarımız yarışıyor. Hem bir mutfak deneyimi hem de yemek yapma deneyimini burada yaÅŸamış oluyorlar. Hem de sektörün deneyimli ÅŸeflerinden alanlarıyla ilgili çok önemli bilgi ediniyorlar. Bu yarışmanın bir misyonu olduÄŸunu düÅŸünüyorum. Türkiye’de ilk kez bir üniversite liseli gençlere yönelik böyle bir yarışma organize ediyor" dedi.

Mutfak sayısından dolayı 20 liseyi kabul edebildiklerini söyleyen Güzel, "20 liseyi ağırlıyoruz sınırlı mutfak sayımızdan dolayı. 30’a yakın lise baÅŸvurdu. ÇoÄŸu liseyi alamadık. Yıllar içerisinde devamı gelecek ve daha baÅŸarılı olacak. Çok sayıda genç insana ulaÅŸacağını" ifadelerini kaydetti.

Yarışmayı kazanan öÄŸrencilere çeÅŸitli hediyelerin verileceÄŸini belirten Güzel, ÅŸunları aktardı:

"Yarışma 1 saat sürüyor. ArkadaÅŸlara sürpriz sepetler hazırladık. Ana yemek hazırlayacaklar. Bir et yemeÄŸi ve yanında da garnitür olacak. 1 saat içerisinde sepetten çıkan yardımcı malzemelerle tüm hayal güçlerini kullanarak onlardan müthiÅŸ yemekler bekliyoruz. Dereceye giren 9 arkadaÅŸa Atılım Üniversitesi Mühendislik Fakültesi tarafından üretilen bilgisayarları vereceÄŸiz."

"Yarışmalar çocukları heveslendiriyor"

Jüri üyesi Nedim Atilla, yapılan yemeklerin kendisini ÅŸaşırttığını ve mutlu ettiÄŸini söyledi. Atilla, "Gastronomi dünyada çok önemli bir hikaye haline geldi. Anadolu mutfağı da dünyanın en zengin mutfaklarından bir tanesidir. Bugün burada yarışan liseli kardeÅŸlerimiz yaptığı yemekler beni çok ÅŸaşırttı. Kimi birinci kimi ikinci seçeceÄŸiz konusunda bu jüri zorlanacak. Hepsi birbirinden lezzetli yemekler çıktı karşımıza. Çok mutlu olduk. Önemli olan liseli gençlerin anne ve anneannelerin yemeklerine sahip çıkmaları. Onların yemeklerini yeni bir modelle dönüÅŸtürmeleridir. Bunu da bu yarışmada gördük." dedi.

BaÅŸka bir jüri üyesi Mine Ataman ise yarışmalar sayesinde Anadolu mutfağının geleceÄŸe taşınacağını ifade etti. Ataman, "Yarışmalar çok önemli ve deÄŸerli. Mutfak çünkü makinelerin insanları yönettiÄŸi ve yönlendirdiÄŸi ve makinelerle lezzete katkı saÄŸladığı yerler. Zaman ne kadar geçerse geçsin insanın hep olması gerekiyor. Bu anlamda yarışmalar çocukları heveslendiriyor. Onlarda meslek aÅŸkı oluÅŸturuyor. Mesleki paylaşımlar buralarda çok fazla oluyor. Gençlerin bu tür etkinliklerinde beraber oluyoruz. Burada aslında Anadolu mutfak kültürü geleceÄŸe taşınıyor. Bu büyük miras hem geleceÄŸe hem de dünya sofralarına taşınmış oluyor" ifadelerini kaydetti.

FAT CHEF 7 Liseler Arası Yemek Yarışmasına katılarak birinci olan TED Ankara Koleji öÄŸrencisi Emre Türkay, birinci oldukları için mutlu olduklarını söyledi. Türkay, "Ana malzemeler yarışmada belirtildiÄŸi gibi et ve patatesten oluÅŸtu. Onun yanında biz patatesimizi püreye deÄŸiÅŸtirdik. Ä°çine kereviz ve baharatlar katarak püre haline getirdik. Az ve orta piÅŸmiÅŸ et kullanarak yanında süslemeler yaptık. Birinci olmak için elimizden geleni yapmayı hedefliyorduk. Hedefimizi gerçekleÅŸtirmiÅŸ olduk. Bizim için çok güzel bir ÅŸey" ifadelerini kaydetti.

Yarışmaya öÄŸrencilerini getiren Ümitköy Anadolu Lisesi Müdür Yardımcısı Esra Tunça, "ÖÄŸrencililerimizi yarışmaya getirdik. Ä°stiyoruz ki öÄŸrencilerimiz bu keyifli ortamı yaÅŸasın hem de Türk mutfağının lezzetleri konusunda bir farkındalık kazansınlar. Bu amaçla buradayız. Åžeflerimiz son derece kararlılar. Güzelde deneyimleri var. Ellerinin lezzetli olduÄŸunu da gördük" dedi.

Ümitköy Anadolu Liseli Felsefe ÖÄŸretmeni Çiler Arıkan ise, "Yemek kültürümüzü tanıtmak amaçlı yapılan böyle bir organizasyonda olduÄŸumuz için mutluyuz. Kazanacağımızı düÅŸünüyoruz. EÄŸlenceli bir ortam. Kaybedilse de önemli deÄŸil" dedi.

Ümitköy Anadolu Lisesi öÄŸrencileri Dider, Nihal ve Açelya, heyecanlı olduklarını, eÄŸlenmek ve arkadaÅŸlarıyla güzel vakit geçirmek için geldiklerini söyledi.

FAT CHEF 7 Liseler Arası Yemek Yarışmasını, birinci TED Ankara Koleji, ikincisi Büyük Kolej olurken üçüncülüÄŸü ise 100. Yıl Meslek Lisesi kazandı. Kazanlara Atılım Üniversitesi Mühendislik Fakültesi tarafından üretilen bilgisayar verildi. Yarışmaya katılan diÄŸer yarışmacılara ise sertifika takdim edildi.



Emoji Ä°le DeÄŸerlendir

0 Mutfak Haber Emoji İnanılmaz

İnanılmaz

0 Mutfak Haber Emoji MuhteÅŸem

MuhteÅŸem

0 Mutfak Haber Emoji BeÄŸendim

BeÄŸendim

0 Mutfak Haber Emoji BeÄŸenmedim

BeÄŸenmedim

0 Mutfak Haber Emoji Üzüldüm

Üzüldüm


Yorumlar