Gıda mühendisi uyardı! Çilekte görülen kurtçuklar...

Gıda mühendisi uyardı! Çilekte görülen kurtçuklar...
26 Mayıs 20:51 2020

Severek tüketilen yaz meyvesi çilekle ilgili sosyal medyada hızla yayılan videolar herkesi ÅŸaşırttı. Paylaşılan videolarda tuzlu suya atılan çileÄŸin içerisinden böceklerin çıktığı görüldü. Bu tür meyvelerde kurtçukların görülmesinin çok normal olduÄŸunu belirten Gıda Mühendisi Prof. Dr. Bülent Nazlı, "Kelebek, böcek ve sinekler üreme dönemlerinde yumurtalarını meyvelerin üzerine bırakabiliyor. Bu yumurtalar kurtçukları oluÅŸturuyor. Bu durum doÄŸanın döngüsü ve saÄŸlık açısından risk oluÅŸturmaz" dedi.

 

 

Prof. Dr. Nazlı, "Suda bolca yıkamalıyız. Özellikle çileÄŸin yaprak kısımlarını alıp bol su ile meyveyi yıkamalısınız. Ä°çinizin rahat etmesini istiyorsanız sosyal medyada yayılan videolar gibi bir miktar tuz atıp temizlenmesini saÄŸlayabilirsiniz. Sirkeli su da önem taşıyor. Kurtçuklar düÅŸük asit deÄŸerlerine dayanamadıklarından meyve veya sebzeden uzaklaşıyorlar. Bu tür uygulamalar yapılabilir" tavsiyesinde bulundu. Çilek tüketenleri yakından ilgilendiren bir olay dün sosyal medyada gündem oldu. Paylaşılan videolarda tuzlu su içerisine atılan çilekten böceklerin çıktığı görüldü. Çileklerin iç kısmında ve yapraklarının olduÄŸu bölümde küçük böceklerin yer aldığı videolar birçok kiÅŸi tarafından paylaşıldı. Bazı sosyal medya kullanıcıları bir daha çilek yemeyeceÄŸini söylerken bazıları ise videoları gerçekçi bulmadıklarını ifade etti. Yapılan bu deneyle ilgili deÄŸerlendirmede bulunan Prof. Dr. Bülent Nazlı, korkulacak bir durum olmadığını belirtti.

"DOÄžANIN DOÄžAL BÄ°R DÖNGÜSÜ"

 

Çilekle yapılan deneyi sosyal medyada izlediÄŸini söyleyen Prof. Dr. Bülent Nazlı, "Hatta bunu ben de evde su ve tuzla birlikte denedim. Ama ben de aynı sonuç olmadı. Ancak meyve ve sebzelerde kurtçuk görülmesi normal bir durum ve görülebilir. Bu doÄŸanın doÄŸal bir döngüsü. Bazı kelebek, böcek ve sinekler üreme dönemlerinde yumurtalarını meyvelerin üzerine bırakıyor. Bu yumurtalar kurtçukları oluÅŸturuyor. Bunlar belli bir dönem meyvenin içerisinde yaÅŸamlarını sürdürüyorlar. Sonra tekrar o meyveyi terk ediyorlar. Tekrardan böcek veya sinek haline dönüÅŸüyorlar. Meyvede görülen bu durum doÄŸal bir döngü. Åžimdiye kadar belki de defalarca bu ÅŸekilde kurtlu meyve tükettik. Yani çiÄŸ olarak tüketilen gıdalarda bunlar özellikle önem taşıyor. Bu durumdan fazla ürkmemek gerekiyor diye konuÅŸtu

 

SAÄžLIK AÇISINDAN BÄ°R RÄ°SK YOK

Meyvelerle görülen bu kurtçukların insanlara zarar verdiÄŸi yönünde bir bilgi olmadığına dikkat çeken Prof. Dr. Bülent Nazlı, "Zararlı olduÄŸuna veya zehirlenme yaptığına dair bir bulguya rastlanmadı. Ama insanlar kurtlu meyveleri gördükleri zaman hoÅŸlanmayabiliyorlar. Dolayısıyla meyveleri bu ÅŸekilde tüketmek istemiyorlar. 'Meyvelerden kurtçuklar çıkıyor, bunları tüketmeyeceÄŸiz' diye bir düÅŸünce yanlış. 'EÄŸer bir meyvede kurt yoksa o meyvede çok kimyasal vardır' diye bir düÅŸünce var. Ama meyvelerle birlikte alınacak kimyasalların zararı çok daha büyük. Kansere kadar giden zararlara yol açabilir. Meyvelerden tek tük kurtçuklar çıkabilir. Bu durumu büyütmemek lazım. Avrupa'da kurtlu meyveler daha pahalı satılıyor" deÄŸerlendirmesinde bulundu.

TUZLU SU DENEYÄ° NASIL YAPILIYOR?

 

Evde bu testi gerçekleÅŸtirmek oldukça kolay. Derin bir kaba bolca su ekleniyor ardından çilekler kabın içine boÅŸaltılıyor. Bir tatlı kaşığı kadar tuzu suya ekleyerek karıştırılıyor. Videolarda yer aldığı gibi çileÄŸin içerisinde küçük böcekler olduÄŸu takdirde su yüzeyine çıkıyor.



Emoji Ä°le DeÄŸerlendir

0 Mutfak Haber Emoji İnanılmaz

İnanılmaz

0 Mutfak Haber Emoji MuhteÅŸem

MuhteÅŸem

0 Mutfak Haber Emoji BeÄŸendim

BeÄŸendim

0 Mutfak Haber Emoji BeÄŸenmedim

BeÄŸenmedim

0 Mutfak Haber Emoji Üzüldüm

Üzüldüm


Yorumlar