Hızlı yemek yiyenler dikkat

Hızlı yemek yiyenler dikkat
05 Åžubat 13:24 2018

Günlük hayatta yapılan yanlış davranışların başında yanlış beslenme tarzının geldiÄŸini belirten Genel Cerrahi Uzmanı Op.Dr. Bilgehan Sonbahar, hızlı yemek yiyenlere uyarlarda bulundu.
Genel Cerrahi Uzmanı Op.Dr. Bilgehan Sonbahar, “Günlük hayatta yapılan yanlış davranışların başında hiç ÅŸüphesiz ki yanlış beslenme tarzı geliyor. Hızlı yemek yemek de birçok kiÅŸinin farkında olmadan yaptığı ve ciddi zararları olan kötü bir beslenme alışkanlığıdır. Bu yanlış yemek yeme alışkanlığı baÅŸta obezite ve reflü olmak üzere birçok hastalığı da yanında getirmektedir. Her lokmada, bir öncekini tamamen yutmadan, yeni bir ısırık almak hızlı yemek yenildiÄŸi anlamına gelir. Hızlı yemek yemek, sindirim sistemi baÅŸta olmak üzere tüm metabolizmada zararlı sonuçlara neden olmaktadır” dedi.
Hızlı yenilen yemek nedeniyle midenin ve beyin üzerinde bulunan tokluk hissi saÄŸlayan merkezlerin haberleÅŸme sürecinde gecikme yaÅŸandığını ifade eden Op.Dr. Bilgehan Sonbahar, “Buna baÄŸlı olarak da kiÅŸinin kalori alımı artar ve bunun sonucunda kilo almak kaçınılmaz hale gelir. Bu durumda baÅŸta obezite ve reflü olmak üzere bir çok hastalığın ortaya çıkmasına neden olur. Yurt dışında yapılan araÅŸtırma sonuçlarına göre, hızlı yemek yiyenlerin metabolik hastalığa yakalanma oranı yüzde 11.6 iken, normal hızda yiyenlerin yüzde 6.5 ve yavaÅŸ yiyenlerin yüzde 2.3 olduÄŸu belirtilmiÅŸtir. KiÅŸiler hızlı yemek yediklerinde doyma hissini daha geç hissettikleri için daha çok yiyorlar ve öÄŸünü yüksek kalori ile kapatıyorlar. Daha yavaÅŸ yemek yemek, obezite dışında metabolik hastalıkları önlemedeki en iyi yöntemdir. EÄŸer besinler yeterince çiÄŸnenmezse, sindirim başından itibaren bozulacaktır. Ayrıca mide, pankreas, karaciÄŸer ve bağırsakların iÅŸi zorlaşır. Sindirim sistemi için çiÄŸneme iÅŸlemi büyük önem taşımaktadır. Yemek ne kadar iyi çiÄŸnenirse, beyin sindirim sistemini o derece iyi hazırlar” diye konuÅŸtu.
Hızlı yemek yenilirken besinlerin tam çiÄŸnemeden yutulduÄŸunu kaydeden Op.Dr. Sonbahar, “Bu gıdaların midede ve bağırsakta hazmedilme süreleri uzar bu da organları yorarak mide ve bağırsak rahatsızlıklarına zemin hazırlar. Midenin yeterince öÄŸütülmemiÅŸ besinleri hazmetmek için harcadığı fazla çaba mide aÄŸrısı, gastrit veya ülser gibi rahatsızlıklara neden olur. Aynı zamanda hızlı yemek yerken arka arkaya yutulan lokmalarla beraber havada yutulmaktadır, yutulan hava mideyi büyüterek yine obeziteye öncülük etmektedir yine yutulan hava mide ve barsaklarda gaz sancısı yapmaktadır. KiÅŸi hızlı yemek yediÄŸinde kilo alımı artacağı için bu kilo alımına baÄŸlı olarak kalp hastalıkları, nörolojik hastalıklar, solum sisteminde rahatsızlıklar, kas ve iskelet sisteminde oluÅŸan hastalıklara neden olabilmektedir. Ayrıca hızlı yenilen yemek mide kanserine çok uzun süre sıcak tüketilen yemeklerde yemek borusu kanserine neden olur. YemeÄŸi küçük lokmalar ÅŸeklinde ve iyice çiÄŸneyerek, ağır ağır yemek, midenin sindirimi için gereken salgıları daha kolay salgılamasını saÄŸlar. Böylelikle mide de gaz, ÅŸiÅŸkinlik, hazımsızlık sorunu yaÅŸanmamasıyla kansere yol açabilecek etkenlerde engellenmiÅŸ olur” açıklamalarında bulundu.



Emoji İle Değerlendir

0 Mutfak Haber Emoji İnanılmaz

İnanılmaz

0 Mutfak Haber Emoji MuhteÅŸem

MuhteÅŸem

1 Mutfak Haber Emoji BeÄŸendim

BeÄŸendim

0 Mutfak Haber Emoji BeÄŸenmedim

BeÄŸenmedim

0 Mutfak Haber Emoji Üzüldüm

Üzüldüm


Yorumlar