Son günlerin trend diyeti “Ketojenik Diyet” nedir?

Ketojenik Diyet son günlerin en popüler diyetleri arasında. Vücudun enerji sistemini değiştirmeyi amaçlayan “Ketojenik diyet” nedir? Ketojenik diyetin sağlık üzerinde olumlu olumsuz etkileri neler olabilir? İşte Ketojenik diyetle ilgili tüm detaylar..
Son günlerin trend diyeti “Ketojenik Diyet” nedir?
Ketojenik diyet çok düşük karbonhidrat, orta miktarda protein ve yüksek yağ alınan bir diyet sistemidir. Amacı vücudun enerji sistemini değiştirmektir. Bu diyet sisteminde vücudu ketosise sokarak vücudun enerji olarak yağ moleküllerini kullanmasını sağlarız. Bu yüzden yağ yakımı için oldukça işe yarar bir diyet sistemidir. Tabi bununla beraber bazı yan etkileri de olabilir.
Ketojenik diyet, low carb ve Atkins diyeti gibi düşük karbonhidrat alınan diyetlere benzer. Bu diyetlerde eninde sonunda ketosise ulaşmamıza sebep olur. Fakat ketojenik diyetin bu diyetlerden farkı proteini de kısıtlamasıdır. Çünkü fazla proteinde kan şekerini yükseltebilir. Peki bu ketosis nedir?
Ketosis Nedir?
Vücudumuz normalde ana enerji kaynağı olarak glikozu kullanır. Karbonhidrat kaynaklarından glikoz alırız. Mesela patatesteki nişasta glikozdan oluşur. Glikoz molekülleri glikojen olarak kaslarımız ve karaciğerimizde depolanır. Bu depolanan glikojen yıkılarak glikozlara çevrilir. Bu glikozlarda enerji olarak kullanılır. Vücudumuza aldığımız karbonhidratı kısıtlarsak belli bir süre sonra bu depolar tükenir. Bu depolar tükendikten ve vücudun kullanacağı glikoz kalmadıktan sonra vücut hayatta kalmak için başka bir enerji kaynağına ihtiyaç duyar.
Vücut ketosise girer ve enerji için kullanılmak üzere ketonları üretir. Karaciğer yağ moleküllerinden ketonları üretir. Ketonlar vücuda ve beyne enerji sağlarlar. Beyin yağ moleküllerini direk kullanamaz. Ketonları yada glikozu kullanabilir.
Ketojenik diyet bu şekilde enerji sistemini değiştirerek işler.
Ketojenik Diyetin Faydaları Nelerdir?
Epilepsi
Ketojenik diyet tıbbi amaçlarla bulunmuş bir diyettir. Epilepsi hastalarında aç bırakma, yani oruç yaygın olarak kullanılıyordu. Aç kaldığımızda da vücudumuz ketosise girer. Fakat oruç tedavi amaçlı uzun süreli bir çözüm olarak kullanılamadığı için aynı faydaları hastayı aç bırakmadan sağlayan ketojenik diyet kullanılmaya başlandı.
Yağ Yakımı
Tabi ki ketojenik diyetin günümüzdeki popülerliği yağ yakımın da oldukça işe yaramasından geliyor. Diyetisyenler tarafından da yağ yakımı için uzun süreli önerilmese de kullanılıyor ve iyi sonuçlar alınıyor. Ketojenik diyet enerji sistemini yağı kullanmaya göre değiştireceği için yağ yakma hedefi olan bireyler için bir numaralı diyet olabilir.
Burada ki tek problem ketojenik diyet hakkında yapılan araştırmalarda uzun vadede diğer diyetlere göre pek bir fark bulunamamış. Yani kısa vadede çok etkili olsa da uzun vadede çok daha fazla yağ yakımı sağlayamayabilir. Tabi ki kan şekeri ve insülin hassasiyeti problemi yaşayan bireyler için ketojenik diyet çok iyi bir yağ yakma silahı olacaktır.
Tip-2 Diyabet
Aynı zamanda ketojenik diyette karbonhidrat alımı çok az olduğu için kan şekeri seviyeleri düşer ve yüksek insülin seviyeleri engellenir. Dolayısıyla ketojenik diyet, tip-2 diyabet hastalarında da kullanılabilir.
Stabil Enerji Akışı
Ketosise girene kadar yorgunluk ve bitkinlik yaşayabilirsiniz. Fakat ketosise girdikten sonra u durum değişir. Ketonlardan daha düzenli bir enerji akışı sağlandığı için kan şekerindeki dalgalanmalardan dolayı oluşan ani yorgunluklar oluşmaz. Dolayısıyla sabahları uyanmak dahi daha kolay olabilir. Odak problemleri yaşıyorsanız veya işiniz zihinsel odağınızı yüksek tutmanızı gerektiriyorsa ketojenik diyet işinize yarayabilir.
Ketojenik Diyetin Zararları Nelerdir?
Bir diyet sistemini direk kötülemekten kaçınsakta olası durumları belirtmeliyiz. Bu durumların başınıza gelip gelmeyeceğini kimse kanıtlayamaz. Her zaman temkinli olmalısınız.
Ketojenik Diyet:
-Sıvı-elektrolit dengesine zarar verebilir. Ketonların yan etkisi olarak vücutta aceton birikimi olur. Buda fazla idrarla sıvı ve elektrolit kaybına yol açabilir.
-Kabızlık problemleri oluşturabilir. Karbonhidrat kaynakları olmadan yeterli lif almak zor olabilir.
-Böbreklerden ürik asit atımı azalabilir. Yetersiz sıvı alımı ile beraber bu çeşitli tıbbi problemlere yol açabilir.
Kimler Uygulayabilir?
Çocuklara ve gelişme sürecinde olan gençlere kullanımına ihtiyaç duyacakları tıbbi bir sıkıntıları yoksa ketojenik diyet önerilmez. Gerekli mikro besinleri(vitamin ve mineraller) almak zor olacağı için gelişim çağında sıkıntılar yaratabilir.
Bunun dışında yetişkin bireylerde yağ yakmak isteyenler kullanabilir. Tip-2 diyabet hastaları kullanabilirler. Doktorları ve diyetisyenleri kontrolünde epilepsi hastası olan çocuklarda ketojenik diyeti kullanabilirler.
Emoji İle Değerlendir

İnanılmaz

Muhteşem

Beğendim

Beğenmedim
