Türk Mutfağı, Las Vegas Üniversitesi müfredatına giriyor

Türk Mutfağı, Las Vegas Üniversitesi müfredatına giriyor
23 Mart 21:59 2021

Türk Mutfağı, Las Vegas Üniversitesi müfredatına giriyor

 

ABD’deki ÅŸefler Türk mutfağını öÄŸrenerek mezun olacak

 

 

Ege Ä°hracatçı Birlikleri, çatısı altındaki 6 gıda ihracatçı birliÄŸinin katılımıyla, Ticaret Bakanlığı’nca desteklenen “TURQUALITY Projesi”ni 2 yıldır baÅŸarıyla sürdürüyor. 

 

Ege Ä°hracatçı Birlikleri, Las Vegas Üniversitesi’yle yaptığı anlaÅŸmayla Türk mutfağının William F. Harrah Turizm Otelcilik Okulu müfredatına girmesini de saÄŸladı. 

 

Ege Ä°hracatçı Birlikleri, Las Vegas Üniversitesi William F. Harrah Turizm Otelcilik Okulu Türk mutfağının müfredata girmesinde Ä°zmir Ekonomi Üniversitesi ile iÅŸ birliÄŸi yapacak. 

 

Ege Ä°hracatçı Birlikleri Koordinatör BaÅŸkanı Jak Eskinazi, Ä°zmir Ekonomi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat AÅŸkar, Ege Ä°hracatçı Birlikleri Koordinatör BaÅŸkan Yardımcısı Birol Celep, Ä°EÜ Uygulamalı Yönetim Bilimleri Yüksekokulu Müdürü Dr. Betül Öztürk ve Gıda Birlikleri BaÅŸkanları, hibrit basın toplantısıyla projenin detaylarını paylaÅŸtı.

 

Ege Ä°hracatçı Birlikleri Koordinatör BaÅŸkanı Jak Eskinazi, “Stratejimizin ana unsurları olarak; yerli profesyonellerin ve tüketicilerin gönüllerini kazanıp Türk gıda ürünlerinin marka elçisi konumuna getirmek, etkili ve yönetilebilir bir pazar üssü olan Las Vegas'tan baÅŸlayıp, sonrasında güneybatı ve Kaliforniya bölgesine, en sonunda tüm ülke geneline yayılmak olarak belirledik. Dört yılın sonunda ulaÅŸmak istediÄŸimiz hedefleri ise; ABD HoReCa (otel, restoran, kafe) sektöründe talep yaratmak, üretici, dağıtıcı, toptancı, perakendeci ve zincir marketler ile iÅŸ geliÅŸtirmek ve sürdürülebilir iliÅŸkiler kurmak, restoran birlikleri, gıda yatırımcıları, gıda giriÅŸimleri, turizm-otelcilik fakülteleri, aÅŸçılık okulları aracılığıyla farkındalık ve marka bilinirliÄŸi yaratmak olarak tespit ettik.” dedi.

 

Dünyanın en baÅŸarılı ikinci, ABD’nin ise birinci Turizm Otelcilik okulu ile iÅŸ birliÄŸi 

 

Projenin ilk yılında 9 faaliyet planladıklarını anlatan Jak Eskinazi, ilk olarak Las Vegas bölgesinde bulunan ünlü otellerin executive ÅŸefleri ile tanıtım filmleri hazırladıklarından bahsetti.

 

“Bu tanıtım filmlerinde 6 farklı ÅŸef 6 farklı ürün grubumuzu kendi menülerinde kullandılar. Ardından, Las Vegas Üniversitesi Turizm Otelcilik Okulu mutfağında belirli aralıklarla belki de türünün ilk örneÄŸi olan tadım ve tanıtım etkinlikleri gerçekleÅŸtirdik. Ünlü ÅŸefler, satın alma direktörleri, distribütör ve akademisyenlerden oluÅŸan 15 kiÅŸilik guruplara, ÅŸimdiden marka yüzümüz olan yabancı ÅŸefler tarafından Türk ürünleri ile hazırlanan menüler tattırılırken, online olarak etkinliÄŸe baÄŸlanan Yönetim Kurulu üyelerimiz tarafından online ortamda sektör sunumları gerçekleÅŸtirildi. Son olarak dünyanın en baÅŸarılı ikinci, ABD’nin ise birinci Turizm Otelcilik okulu seçilen Las Vegas Üniversitesi ile 5 yıl sürecek olan bir iÅŸ birliÄŸi baÅŸlattık.” 

 

Eskinazi, iÅŸ birliÄŸi sayesinde ihraç ürünleri ve Türk Mutfağının üniversite müfredatında yer alacağını, EÄ°B olarak Ä°zmir Ekonomi Üniversitesi ile iÅŸ birliÄŸi yaparak ederek ders içeriklerini birlikte oluÅŸturacaklarını da sözlerine ekledi.

 

“Hedeflerimizden birisi, Türk Mutfak kültürünü ve bileÅŸenlerini ABD’nin ÅŸimdiki ve gelecekteki ÅŸef, satın alımcı ve distribütörlerine tanıtmak ve ürünlerimizin ABD pazarındaki paylarını artırmak. ABD’de kuru meyve, su ürünleri, meyve sebze mamulleri, zeytin ve zeytinyağı, hububat, bakliyat yaÄŸlı tohumlar ve odundışı orman ürünlerimizin bilinirliÄŸini, ABD’li damak zevkine uygun ÅŸekilde yemeklerde kullanım ÅŸekillerini anlatmak. Bundan sonraki dönemde belirlenen hedefler doÄŸrultusunda popülerliÄŸi günden güne artan e-sport takımları ile iÅŸ birliÄŸi gibi daha geniÅŸ kitlelere yönelik çalışmaların yanında, özel jette influencerlarla gerçekleÅŸtirilecek spesifik kitle odaklı özgün çalışmalarımızı sürdüreceÄŸiz.”

 

Ä°zmir Ekonomi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat AÅŸkar ise Türkiye'nin uzun vadede kalkınması için endüstri ve üniversite iÅŸ birliÄŸinin önemine dikkat çekerek, “Sürdürülebilirlik ve toplumsal fayda ekseninde katma deÄŸeri yüksek ürünler üretilecek biçimde eÄŸitimler vermek için sektörün önde gelenleriyle iÅŸ birliÄŸi içinde olmak her zaman için önemli. 20’inci yılımızı kutluyoruz. Böyle uluslararası bir projede paydaÅŸ olmaktan çok mutluyuz.” 

 

Önümüzdeki yıl birinci dönem başında ders içerikleri teslim edilecek

 

Ege Ä°hracatçı Birlikleri Koordinatör BaÅŸkan Yardımcısı Birol Celep, “Yürütmekte olduÄŸumuz tanıtım projesi kapsamında, Ege Bölgesi olarak üretiminde ve ihracatında tüm dünyada lider ülkeler arasında olduÄŸumuz çekirdeksiz kuru üzüm, kuru incir, zeytin, zeytinyağı, meyve sebze mamulleri, su ürünleri, tıbbı aromatik bitkiler ve yaÄŸlı tohumlar, levrek ve çipura baÅŸta olmak üzere gıda ürünlerimize ağırlık verdik. Her geçen gün önemi artan saÄŸlıklı beslenmeye iliÅŸkin tüketim ÅŸekillerinden birisi olan Akdeniz usulü beslenmenin en önemli aktörlerinden biriyiz. Sahip olduÄŸumuz tüm bu bilgi, birikim ve yetkinliklerimizi Las Vegas Üniversitesi ile paylaÅŸmak arzusundayız.” diye konuÅŸtu.  

 

Ä°ÅŸbirliÄŸi sayesinde dünyanın en zengin mutfak kültürlerinden biri olmanın yanında Akdeniz Diyetinin vazgeçilmez bir parçası olan Anadolu’nun zenginliklerine iliÅŸkin deÄŸerli bir kaynak sunulacağını da söyleyen Celep sözlerini ÅŸöyle noktaladı:

 

“Aynı ÅŸekilde geleceÄŸin restoran yöneticilerinin, satın almaya karar verecek olan ÅŸeflerin ve satın alma direktörlerinin gündemlerine üniversite yıllarında girmiÅŸ olacağız. Bu kapsamda, geçtiÄŸimiz hafta Ä°zmir Ekonomi Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü akademisyenlerimiz ile Las Vegas üniversitesi turizm otelcilik okulu akademisyenleri bir araya gelerek iÅŸ birliÄŸimizi somutlaÅŸtıracak yol haritasını oluÅŸturdular. Bu doÄŸrultuda önümüzdeki yıl 1. Dönem başında titizlikle hazırlayacağımız ders içeriklerini teslim edeceÄŸiz. Las Vegas Üniversitesi de takip eden yıllarda 2 döneme yayacak ÅŸekilde uygun ders müfredatlarında sunmuÅŸ olduÄŸumuz içerikleri ekleyecektir.”

 

ABD’ye hububat bakliyat yaÄŸlı tohumlar ihracatında hedef 1 milyar dolar

 

Ege Hububat Bakliyat YaÄŸlı Tohumlar ve Mamulleri Ä°hracatçıları BirliÄŸi BaÅŸkanı Mustafa Terci, “Tarımın anavatanı olduÄŸuna inanılan Anadolu'nun anlatacak çok eski hikâyeleri var. BuÄŸday 12.000 yıl önce ilk bizim topraklarımızda üretildi. Bilinen ilk un deÄŸirmenleri yine Anadolu’da.. Biz sektörümüzün bu eÅŸsiz hikayesini, sürdürülebilir ve ÅŸeffaf üretim anlayışımızı, üretim gücümüzü ve teknolojimizi ABD’de gerçekleÅŸtirdiÄŸimiz bu proje sayesinde daha etkin tanıtmayı hedefliyoruz. Türkiye olarak en çok ihracatını gerçekleÅŸtirdiÄŸimiz ürünler olan makarna, bulgur, un, haÅŸhaÅŸ susam gibi yaÄŸlı tohumlar, bitkisel yaÄŸlar, ÅŸekerli mamuller gibi sektörlerimiz hakkında detaylı bilgiler veriyoruz ve görüÅŸmelerde bulunuyoruz. Sektör olarak, Türkiye’den dünyaya toplam 7.3 milyar usd ihracat gerçekleÅŸiyor. ABD’ye baktığımızda ise 373 milyon USD ihracat gerçekleÅŸtiriyoruz ve amacımız bu tarz projeler ile bu rakamı 1 milyar USD seviyelerine çıkarabilmek ve marka deÄŸeri olan daha katma deÄŸerli ürünlerin ihracatını saÄŸlamak.” dedi. 

 

ABD, Almanya’dan sonra en büyük pazarımız

 

“Kuru domates, turÅŸu, meyve suyu, közlenmiÅŸ sebzeler gibi Amerika için potansiyel arz eden ürünlerimiz var” diyen Ege YaÅŸ Meyve Sebze Ä°hracatçıları BirliÄŸi BaÅŸkanı Hayrettin Uçak ise ÅŸunları söyledi:

 

“Ege Ä°hracatçı Birlikleri olarak Meyve Sebze Mamulleri sektöründe Almanya’dan sonraki en büyük pazarımız olan Amerika BirleÅŸik Devletleri’ne 2020 yılında 110 milyon dolarlık ihracat gerçekleÅŸtirdik. Bu rakam 2021 yılı ihracatımızın %10’una denk gelmektedir. Yeni yaptığımız iÅŸbirliÄŸinden de umutluyuz, geleceÄŸin ÅŸeflerine kariyerlerinin en başında Türk ürünlerini tanıtmış oluyoruz, çok önemli bir proje gerçekten. Umuyorum ve inanıyorum ileriki dönemlerde ihracatımıza da olumlu katkısı olacaktır.”

 

MarkalaÅŸarak katma deÄŸerli ihracatta önemli bir potansiyel

 

Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri Ä°hracatçıları BirliÄŸi BaÅŸkanı Cahit DoÄŸan YaÄŸcı ise “BaÅŸta defne, kekik, biberiye vb. ürünlerin ihracatının yapıldığı Ülkemizde 3.500’ün üzerinde endemik bitki türü olduÄŸunu ve Türkiye’nin söz konusu ürünlerde ciddi bir potansiyeli olduÄŸunu ilgili kurum ve kuruluÅŸlarla paylaÅŸtık. Bu ürünler direkt tüketimin yanında kozmetik, boya, gıda, tekstil, deri, enerji, ilaç (tıp), alternatif tıp vb. birçok sektörde önemli hammadde temin kaynağı haline de gelmiÅŸtir. Gıda amaçlı tüketimi noktasında da markalaÅŸarak katma deÄŸerli ihracatını yapabilmek bizim için önemlidir. Turquality projemiz sayesinde sektörümüzü ABD’de çok daha etkin tanıtarak marka deÄŸerimizi ve bu sayede katma deÄŸerimizi artırmayı ve pazarımızı büyütmeyi hedefliyoruz.” diye konuÅŸtu.  



Emoji Ä°le DeÄŸerlendir

0 Mutfak Haber Emoji İnanılmaz

İnanılmaz

0 Mutfak Haber Emoji MuhteÅŸem

MuhteÅŸem

0 Mutfak Haber Emoji BeÄŸendim

BeÄŸendim

0 Mutfak Haber Emoji BeÄŸenmedim

BeÄŸenmedim

0 Mutfak Haber Emoji Üzüldüm

Üzüldüm


Yorumlar