Ebru Erke-Gastronomi dünyasını bundan sonra neler bekliyor?

Gastronomi dünyasını bundan sonra neler bekliyor?
29 Mart 23:03 2020

Herkes elini eteÄŸini sokaktan çekince yeme-içme sektörü en çok zarar gören alanlardan biri oldu. Herkes ürkek bir bekleyiÅŸ içinde. İşletmeciler, çalışanlar, mekân sahipleri, ÅŸefler… Peki bu dönemde önümüzü ne kadar görebiliriz? İnsanlık yararına neler yapabiliriz? Dünyada neler oluyor ÅŸöyle bir baktım, iÅŸin önde gelenleriyle konuÅŸtum.

Yemek ve eÄŸlence sektörünün seyri toplumun ruh haliyle direkt ilintili. İnsanların morali bozuk olduÄŸunda, ekonomi sallandığında ilk terk edilen yerler restoranlar, barlar, kulüpler oluyor. Sektör böyle sallantıları çok yaÅŸadı. Ama bu kez durum farklı. Daha önce rastlamadığımız büyüklükte bir saÄŸlık sorunuyla karşı karşıyayız. Herkes dükkânının kapısına kilit vurdu. Nakit akışı sıfır. Fakat ay başında ödenecek kira, personel maaÅŸları, diÄŸer sabit giderler sırada bekliyor. Sektördeki herkes kara kara düÅŸünmeye baÅŸladı. Süreç uzadıkça risk artıyor. Bu, tüm dünya için geçerli. Devletimizin bu yönde attığı ve atacağı adımlar hepimiz için önemli. Evet, ÅŸeflerin yemek videoları paylaÅŸmaları çok tatlı. Ama yetmez. Geçen hafta Time dergisi global bir yemek dağıtım kampanyası nedeniyle ÅŸef Jose Andres’i kapak yaptı. Herkes elini taşın altına koymalı, sosyal birlik için bir ÅŸeyler düÅŸünmeli. Sadece ÅŸeflerin deÄŸil tedarikçilerin de rolü büyük. Zaman destek zamanı. Restoran sahiplerine, ÅŸeflere destek olmalılar; maddi ve manevi. Bizde uygulanabilirliÄŸi olur olmaz bilemiyorum ama dünyada kimler neler yapıyor bir bakalım?



Åžimdi bilet al
yemeÄŸini sonra ye
24 Mart’ta baÅŸlayan ‘The Great American Takeout’ trendi ABD’yi sarmış durumda. İnsanlar mahallelerindeki lokal restoranları eve sipariÅŸ veya al-götür yöntemiyle ayakta tutmaya çalışıyor.
Konser bileti alırmış gibi, restoranlarda ileride yiyeceÄŸimiz yemeÄŸin biletini de önceden satın alma trendi baÅŸladı.
Berlin’de Restoran Ernst, üreticilerden temin edilen ürünlerin yer aldığı kutuları satışa sunuyor.
Londra’da ÅŸef José Pizarro restoranını yemeklerde kullanılan ürünlerin satıldığı online bir pazara dönüÅŸtürdü.
San Francisco’da ÅŸef Dominique Crenn biyodinamik çiftliÄŸi Bleu Belle’den gelen kaynağı kullanıyor. Paket servisiyle müÅŸteriye sunulacak vegan ve vejetaryen yemeklerin yer aldığı gıda kitleri oluÅŸturdu.
Slovenya’da ÅŸef Ana Roš koÅŸullardan dolayı açıkta kalan sütü deÄŸerlendirmek için yeni ürün geliÅŸtirme projesi üzerinde çalışıyor.
‘Million Gallons’ projesiyle Westchester bölgesindeki yerel ÅŸefler ‘milyon galon çorba’ yapıp satarak ortak bir bağış havuzu oluÅŸturuyorlar.
Ünlü restoranlar online olarak havalı tiÅŸörtler, markalı fincanlar, bardaklar, kepler, sweatshirt’ler satmaya baÅŸladı. Bazısı bunu yardım amaçlı yapıyor, bazısı da kaybını kompanse edebilmek için.

Time dergisi yemek dağıtım kampanyası nedeniyle ÅŸef Jose Andres’i kapak yaptı.

Sektörden isimler anlattı
Dünya eskisi gibi olmayacak
Caner Dikici (TFI TAB Gıda Yatırımları Yönetim Kurulu Üyesi ve TAB Gıda CEO’su)
Fast food sektörüne 25 yıldır öncülük ediyoruz, 2 bin 500 civarı restoranımızın 1300’den fazlası Çin’de. Bu süreçte Çin devleti de ekonomiyi destekleyen önlemler aldı. Åžu an orada hayat normale dönüyor. Koronavirüsle mücadelede Çin’de edindiÄŸimiz tecrübe bize ülkemiz için önemli katkı saÄŸladı.
Tıkla Gelsin, Yemeksepeti, mobil ve online sipariÅŸ platformları ve Gel-Al uygulamamızla sosyal mesafe kuralına uygun olarak hizmet vermeyi sürdürüyoruz. Hem çalışanlarımızın hem de kuryelerimizin ateÅŸini düzenli olarak ve sipariÅŸ yola çıkmadan hemen önce ölçerek bilgi kartlarımız aracılığıyla paylaşıyoruz.
Bundan sonra dünya hiçbir zaman eskisi gibi olmayacak. Artık hepimiz iÅŸimizi böyle dönemlerde nasıl yaparız diye düÅŸünüp hazırlanmalıyız. Bu süreçte dijitalleÅŸmenin, e-ticaretin ve yenilikçi çözümlerin öne çıktığını görüyoruz. Önümüzdeki dönemde sektörün birçok oyuncusu iÅŸ modelini yeniden gözden geçirecek gibi görünüyor. BaÅŸka bir sorun ya da büyük bir deÄŸiÅŸim tetiklenirse hazırlıklı olmayanların ayakta durması zor. O yüzden sektörümüzün kendini yeniden inÅŸa edeceÄŸi
bir süreç baÅŸlayacak.

Devlet desteÄŸi ÅŸart
UÄŸur Talayhan (Swissotel GM-Accor Lüks Markalar Türkiye ve Azerbaycan Bölge Sorumlusu)
Åžimdi aldığımız önlemlerin sektörün standardı haline geleceÄŸine eminim. Turizm sektörü için maalesef süreç çok yıkıcı oldu. Toparlanması zaman alacak. Sektörün bu fırtınayı atlatabilmesi için devlet desteÄŸi ÅŸart. Geçen hafta açıklanan pakete ilave olarak, KDV indirimleri ve sosyal güvenlik harcamalarının kamu tarafından üstlenilmesi konusunda atılacak adımlar, turizm kuruluÅŸlarının istihdamı korumalarına yardımcı olabilir.

Özel bankalar dostane bir el uzatmalı
Kaya Demirer (TURYİD Başkanı)
İki-üç aylık bir süreç bir yıla uzanacak sancılı bir kriz döneminden sonra atlatılır. Ama daha fazla uzamasının ekonomik boyutu kadar, sosyal sıkıntıları da tatsız olacak. Kapsamlı bir devlet desteÄŸi olacak gibi görünüyor. Yeme-içme sektörünün rutin döngüsündeki gider kalemleri ÅŸöyle: GeçmiÅŸten gelen yükümlülükler; tedarikçi borçları, banka kredi taksitleri, ödenmemiÅŸ vergi yükümlülükleri (bunların tamamı erteleme olarak kamunun gündeminde var), elemanların alacakları ve kapalı dönemdeki maaÅŸları (krediyle destek olunacak)...
Bunun dışında kiraların ötelenmesi için hukuki enstrümanlar kullanılıyor, borçlar öteleniyor, tahliye kararlarının önü kesiliyor. Taraflar anlaÅŸamazlarsa kira, borç olarak eklenecek. Ama elektrik, su, üçüncü parti hizmet giderleri gri alanlar. Bunlar da ÅŸirketlere tanınacak kredi limitleriyle çözülebilecek. Özel bankaların kamu bankaları kadar insaflı olmaları ve dostane bir el uzatmaları önemli. Devlet, sektöre çalışan çıkarma diyor! Katılıyorum. Ama ancak iki-üç ayla sınırlı kalırsa katılabilirim.

Herkes için önce saÄŸlık
Umut Özkanca (D-ream CEO)
Havayolu sektörü sonrası en çok etkilenen bizim sektör oldu. Hayat normale dönmeye baÅŸlayınca da en hızlı hareketlenen yine biz olacağız. Global belirsizliklerden dolayı net ÅŸeyler söylemek çok zor ama ÅŸu an için tek söyleyebileceÄŸim ÅŸey sektör hiç bu kadar kötü olmamıştı.
Åžu an herkes için önce saÄŸlık.



Emoji İle Değerlendir

0 Mutfak Haber Emoji İnanılmaz

İnanılmaz

0 Mutfak Haber Emoji MuhteÅŸem

MuhteÅŸem

0 Mutfak Haber Emoji BeÄŸendim

BeÄŸendim

0 Mutfak Haber Emoji BeÄŸenmedim

BeÄŸenmedim

0 Mutfak Haber Emoji Üzüldüm

Üzüldüm


Yorumlar